Select Page

Prijavi se za treću regionalnu UPSHIFT radionicu!

Prijavi se za treću regionalnu UPSHIFT radionicu!
  • Imaš li između 16 i 24 godine?
  • Prepoznaješ li problem u svom okruženju?
  • I, najbitnije, želiš li da preduzmeš nešto u vezi njega? (uz našu malu pomoć u vidu mentorstva i 2,000 eura)

Ukoliko je odgovor na sva tri pitanja DA – naša nova online regionalna UPSHIFT radionica vam nudi priliku da te probleme zajedno i riješimo.

Ova godina nije imala baš najbolji početak. Pandemija COVID-19 je uticala na sve nas, ali i dalje ima vremena da uradimo nešto i popravimo godinu. U Laboratoriji inovacija za mlade „Kreaktivator” od marta vrijedno radimo na uzbudljivim virtuelnim avanturama koje će vas prije svega zabaviti, ali i naučiti korisnim stvarima, upoznati sa novim ljudima i, najvažnije, učiniti protagonistima i aktivnim pokretačima promjena u vašem okruženju. Ukoliko vjerujete u pravdu i jednake mogućnosti za sve, i ukoliko smatrate da problem nije dovoljno samo uočiti, već i na njemu raditi, ovo je način da se uhvatite u koštac sa kulturološkim razlikama i drugim problemima kojima želite da stanete na kraj.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u/između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Prijavljivanje je prilično jednostavno. Sve što treba da uradiš jeste da okupiš svoj tim (2 ili 3 člana) i da:

  1. Prepoznaš problem u svojoj lokalnoj zajednici,
  2. Identifikuješ lokalne i regionalne faktore koji utiču na ovaj problem,
  3. Razmisliš da li bi, i na koji način, rješavanje tog problema moglo da pomogne u jačanju društvene kohezije među mladima (počevši od tvoje zajednice pa do regiona),
  4. Popuniš jednostavnu online prijavu.

Kohezija je kompleksan društveni koncept koji je najlakše definisati kao način na koji članovi i članice jednog društva, poput našeg, rade i žive zajedno. Jasno ti je onda zašto je naš projekat usmjeren baš na jačanje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, zar ne?

Cilj ovog projekta su, prije svega, prekogranična saradnja i jačanje zajedništva koje će uticati na pozitivan odnos prema različitostima, na osjećaj pripadnosti zajednici, ali i najbitnije od svega, na tvoju želju da doprineseš razvoju društva.

Čitavom regionu nedostaju dovoljne, konstruktivno građene mogućnosti za saradnju, posebno među mladima. S druge strane, postoji nedostatak vještina i stavova koji omogućavaju uvažavanje različitosti i razumijevanje drugih.

Do sada su održane dvije regionalne UPSHIFT radionice.

Treća regionalna UPSHIFT radionica, održaće se online. Učesnici se prijavljuju u timovima od 2 do 3 člana. Najbolja vijest do sada: mogu se prijaviti timovi iz cijele Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije!

Vaš tim, zavisno od toga iz koje ste države i kakav ste problem prijavili, biće spojen sa drugim timom iz Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore, sa kojim ćete zajedno raditi na problemu.

Regionalna UPSHIFT radionica biće podijeljena na dva uzastopna vikenda – prvi dio radionice održaće se 12. i 13. decembra, dok će se drugi dio održati 19. i 20. decembra. Znamo da se pitate zbog čega je radionica podijeljena na dva dijela, pošto do sada to nije bila praksa. Sa obzirom na činjenicu da će regionalna radionica, po prvi put, biti u potpunosti online, svjesni smo da će se, kako vaša, tako i naša koncentracija malo drugačije ponašati u virtuelnim uslovima. Pošto ćemo zajedno uskočiti u ultra zanimljivu virtuelnu igru sa izazovno-zabavnim koracima koji će nas dovesti do velikih ciljeva, želimo da zaista uživate u svakoj sekundi radionice. Zbog toga će radionica biti podijeljena na dva vikenda, sa rasporedom aktivnosti koji ćemo svi lako moći da ispratimo i da zajednički kreiramo lijepe stvari od kojih će nastati neke izuzetne priče. 

Prijave se zatvaraju 29. novembra i bitna napomena je da se mogu prijaviti i oni mladi koji su učestvovali na nekom od naših ranijih programa (UPSHIFT, Hakaton, Generation Unlimited izazov za mlade). Yay! Timovima koji budu izabrani da učestvuju biće javljeno do 06. decembra. Naravno, bilo kakva dodatna pitanja, možeš nam postaviti putem sajtaFacebookaInstagrama ili Twittera

Za prijavu je ostalo još

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Nakon isteka roka za slanje prijava, žiri će pogledati sve dospjele prijave i odabrati timove sa kojima će se obaviti intervjui (koji će takođe biti održani online). Konačan spisak 20 odabranih timova biće objavljen na našem sajtu i društvenim mrežama do 6. decembra.

Znamo da ste odveć nestrpljivi i sigurno se pitate i „gdje” će se održati treća regionalna UPSHIFT radionica. Kao što smo već naglasili, UPSHIFT radionica će biti potpuno online i održaće se preko Zoom i Miro aplikacije. Zoom je aplikacija koja ima jednostavnu i pouzdanu cloud platformu za video i audio sastanke, konferencije, radionice itd. koju je moguće instalirati na različitim elektronskim uređajima (kompjuter, laptop, mobilni telefon, tablet). Ona omogućava komunikaciju sa više osoba ili timova koji se nalaze na različitim lokacijama širom svijeta.

Miro je interaktivna tabla koja pruža mogućnost da, zajedno sa članovima svog tima, ohrabrite kreativnog genija u sebi da se izrazi i u virtuelnom svijetu, koristeći najmodernije alate koji će slikovito predstaviti kako problem koji ste prepoznali u lokalnoj zajednici, tako i korake do njegovog rješenja. Ako ste se već zabrinuli jer se do sada niste sreli sa ovim aplikacijama – slobodno odahnite. Svi timovi koji budu primljeni za učešče na online radionici proći će kratku i efikasnu obuku za instalaciju i upotrebu platformi koje ćemo koristiti.

Ono što vam mi pružamo jeste mentorstvo, šansu da steknete mnogo novih i primjenljivih znanja i finansijsku podršku da ideje pretvorite u realnost. Jedan od ciljeva programa „Dijalog za budućnost” jeste da pruži priliku svim mladima koji imaju želju i volju da mijenjaju stvari na bolje. Ova radionica je jedinstvena prilika da na jedan poseban, krajnje zabavan način, utičete na probleme u vašem okruženju.

Nakon radionioce, osim onog divnog osjećaja koji nas danima ne napušta kada doprinesemo nečemu lijepom, dobićete prije svega jedno jedinstveno iskustvo. Ako vam se ovo čini interesantnim i ako, kao i mi, želite da ovu godinu pamtite po online radionici na kojoj ćete uz pomoć armije drugara i mentora kreirati jedinstveno iskustvo, prijavite se!

About The Author