Select Page

Autostoperski vodič kroz karantin (i svjesno stvaranje lijepih navika)

Autostoperski vodič kroz karantin (i svjesno stvaranje lijepih navika)

Za usvajanje nove navike potrebno je otprilike tri nedjelje ili 21 dan. Da bi ono što želimo postalo automatska radnja koju obavljamo ne razmišljajući, potrebno je da je ponavljamo svakog dana i da budemo jako uporni i strpljivi. Razlog što se za to vezuje baš broj 21 potiče iz vrlo popularne knjige šezdesetih prošlog vijeka pod nazivom “Psihokibernetika” plastičnog hirurga Maksvela Malca koji je primijetio da njegovim pacijentima poslije operacije u prosjeku treba 21 dan da se priviknu na novi izgled. Naravno, što je navika koju želimo da usvojimo ili zamijenimo teža, tako varira i broj dana pa se po nekim skorijim studijama ovaj broj kreće od 21 do 66.

Kada smo vas prije par dana pitali šta vam najviše nedostaje u samoizolaciji, većina vas je odgovorila da su to vaši prijatelji, izlasci, simpatije, šetnje po suncu, kuliranje u prirodi, fizičke aktivnosti na koje ste navikli, zatim škola i naravno, naše radionice (poseban zagrljaj za one koji su to napisali).

Kako smo u nemogućnosti da vam obezbijedimo ono što vam nedostaje, odlučili smo da vam ponudimo alternativu. Mišljenja smo da vrijeme provedeno u samoizolaciji ne mora biti izuzetno loše, već naprotiv, može biti prilično ugodno i produktivno. Mnogi će se namrštiti ako im u trenucima dosade ili nervoze kažete da pročitaju knjigu ili preslože ormar, ali istina je da vrijeme u samoizolaciji zavisi od nas samih i toga kako odlučimo da ga iskoristimo. Zato smo malo lutali magičnim internetom i za vas odvojili sve za što nam se učinilo da će vrijeme provedeno daleko od društva, sunca i simpatije učiniti ne samo podnošljivijim, već i zabavnijim. A ko zna, možda i iskoristite priliku za svjesno razvijanje neke nove navike. Pa, da počnemo.

Sigurni smo da ste već znali da postoji veliki broj univerziteta poput Harvarda i Jejla koji pružaju besplatne kurseve. Za vas smo izdvojili neke od najboljih, pritom izdvajajući i par zanimljivih kurseva za programiranje, besplatni Nikon kurs za fotografiju koji traje tokom cijelog aprila, Školu ljudskih prava za buduće pravnike i sajt Coursera na kojem možete naći obuke za najraznovrsnije vještine i specijalizacije:

Should You Build an Online Course? - Transform eLearningZa one koji žele da ovo vrijeme provedu čitajući što više knjiga ili za unapređivanje svog engleskog odvojili smo par sjajnih sajtova sa kojih možete skinuti knjige u različitim formatima:

Ukoliko niste znali, NASA je učinila dostupnim kompletnu svoju arhivu fotografija u kojoj možete naći najnevjerovatnije stvari!

Tu su i besplatno psihološko savjetovalište i privatni časovi online:

Zatim, sajtovi i besplatne aplikacije za meditaciju i jogu za one kojima je potrebno da se opuste:

Tu je i lista najboljih podcast emisija iz regiona.

Postoji i nova verzija aplikacije Pokemon GO koja vam omogućava da lovite pokemone kroz kuću što takođe može biti zanimljivo, naročito ako imate mlađeg brata ili sestru, ali i besplatna verzija igre Cards Against Humanity.

Veliki broj filmskih klasika, indie, noir i western filmova postavljen je online i može se gledati besplatno, a tu je i HBO koji je učinio dostupnim skoro 500 sati filmova i serija:

Prije dvadesetak godina, pjesnik Kenneth Goldsmith je napravio online arhivu poezije koja je u međuvremenu postala kutak za zaboravljene i nepoznate. U pitanju je UbuWeb, i na njemu možete naći sve od intervjua Andy Warhola o svom Amiga računaru do krajnje nečitkih odlomaka iz dnevnika Džona Lenona. Ubu je savršen za one koji vole da lutaju internetom u potrazi za manje mainstream stvarima.

Za one koji vole da crtaju ili bi željeli da se oprobaju, Disney animator Michael Woodside na svom Youtube kanalu crta Disney likove, a tu su i časovi crtanja Kenedi centra, kao i nevjerovatni Bruce Blitz koji će zabaviti sve ukućane starosti od 7 do 77. Naravno, uvijek možete probati i mali eksperiment –  da uzmete papir i olovku i sjednete ispred ogledala i probate da nacrtate svoj autoportret.

Opet, ukoliko želite da lutate i istražujete po internetu možda vam se dopadne koncept koji su osmislili Andrew Wong i James Thompson. Oni su napravili algoritam koji traži i prikazuje isključivo klipove koji su uploadovani na Youtube u poslednjih nedjelju dana sa generičkim nazivima fajlova (IMG, MOV, WMV) i nula pregleda. Rezultat je fascinantan, zbunjujuć, svakodnevan i apsolutno sjajan, i nemoguće da vam neki od klipova koji se smjenjuju ne izmami osmijeh! 🙂 

Ukoliko želite da provedete vrijeme istražujući japansku kulturu na najbolji mogući način (gledajući anime, naravno), postoji i sjajan anime vodič koji smo pronašli na redditu.

Iako ne možete zagrliti vašeg najboljeg druga ili drugaricu, to ne znači da se ne možete družiti dok zajedno gledate novu sezonu vaše omiljene serije zahvaljujući Netflix Party extensionu za Google Chrome.

Netflix Party

Ukoliko ste od onih koji vole da eksperimentišu ili da pomažu roditeljima u kuhinji možda će vas zanimati i kako da napravite milkšejk iz filma Pulp Fiction, Huevos Rancheros iz serije Breaking Bad ili možda tortu iz video igre Portal:

Za one koje zanimaju malo starije igre i kako su njihovi roditelji ili starija braća i sestre provodili vrijeme u njihovim godinama imamo internet arhivu retro igara:

Za kraj, iako je bilo mnogo internet izazova od početka karantina jedan nam se posebno dopao pa smo ga izdvojili. U pitanju je izazov koji je postavio Getty Museum inspirisan Instagram profilom Tussen Kunst en Quarantaine, nakon čega su mu se pridružili i drugi muzeji. Izazov se sastoji u tome da izaberete neko umjetničko djelo i da pokušate da ga rekreirate od stvari koje imate u kući. Ukoliko vam fali inspiracije uvijek možete instalirati i aplikaciju DailyArt koja vam dnevno prikazuje po jednu novu sliku uz kratak tekst o njoj.

Najzad, nadamo se da će vam barem nešto od izdvojenog pomoći u danima koji se dosta često čine dosadnim, a nerijetko i nepodnošljivim, naročito kada nas sunce mami da izađemo i prekršimo pravila o ostajanju kući. Ipak, ne zaboravimo da je jako bitno da budemo društveno odgovorni, kako zbog sebe tako i zbog ljudi koji nas okružuju. Ono što možemo da uradimo jeste da se pridržavamo pravila, da pokušamo da ovo vrijeme učinimo što lakšim i zabavnijim, za nas, naše roditelje, braću i sestre. I zašto da ne, da malo poradimo na sebi. Zapamtite, za solidan temelj jedne lijepe navike potrebno je samo tri nedjelje. 

Do sledeće šetnje na suncu i radionice pored mora, šaljemo jedan veliki virtuelni zagrljaj.

Virtual Hug GIF | Gfycat

About The Author