Select Page

Autostoperski vodič kroz karantin – preporuke mentora – 1. dio

Autostoperski vodič kroz karantin – preporuke mentora – 1. dio

Draga ekipo, pitali smo naše omiljene ljude na planeti – mentore, šta to ovih dana čitaju, slušaju, vježbaju, igraju, spremaju. Tražili smo po par pasusa, dobili smo more sjajnih preporuka. 😊

Nadamo se da će svako od vas pronaći nešto za sebe u seriji blog postova koji smo pripremili za vas!

Maša Miladinović

Iako me je cijela situacija sa socijalnom izolacijom prilično zatekla, ubrzo sam shvatila da je ovo idealna prilika za posvećivanje zapostavljenim interesovanjima, hobijima, ali i idealno vrijeme da se posvetim sebi. Zato ovih sedmica, na mom repertoaru su joga i meditacija, vježbanje, čitanje knjiga koje već dugo kupe prašinu na polici, gledanje dokumentaraca, ali i učenje i sticanje novih vještina. Evo preporuka vezano za sadržaje u kojima lično uživam. 😊

 • Fantastičan joga kanal koji pratim je Yoga with Adriene, i svima ga uvijek toplo preporučujem. Sa programima joge i meditacije koje izvodi Adriene se družim već par godina, i jako su mi korisni za opuštanje, istezanje, poboljšanje koncentracije, discipline i strpljenja.
 • Za vježbanje kod kuće, moja oprema su prostirka, vijača i tegovi. Vijača je naročito dobar način da se odradi kondicioni trening ako živite u stanu i nemate baš prostora da trčite ili radite druge aerobne vježbe. Dovoljno je da odradite 4 serije po 50 preskakanja dnevno, da vasa cirkulacija proradi i da vam se vrati pozitivna enerija. 😊 Za vježbe snage, odličan kanal je: Chloething.com.
 • Za sve one koje interesuje digitalni marketing i programiranje, dobar izvori besplatnih kurseva i sertifikacija su Hubspot Academy, Google Digital Garage, Aquent Gymnasium.
 • Ono što takođe jako volim su video igre, a moj favorit je igra koja je dizajnirana da razvija moždane sposobnosti – Lumosity. Njen sadržaj udruženim snagama kreiraju stručnjaci iz oblasti psihologije i neuronauke, vrlo je zabavna, a ujedno i korisna. 😊
 • Mnoogo dobar dokumentarac koji bih preporučila radoznalcima jeste Explained. Lično, obožavam da znam i razumijem što više o fenomenima života i društva, a ovaj serijal upravo to omogućava. Serijal je dobio i nastavke: Mind Explained, i Sex Explained, za koje smatram da su izuzetno edukativni i korisni, naročito za mlade. Zato – toopla preporuka! 😊

Ivana Ceković

Samo nekoliko nedelja prije, nismo mogli ni da naslutimo koliko je ovaj svijet ranjiv i da će najvažnija stvar koju možemo da uradimo biti da ostanemo kod kuće. Kao i svima, tako je i meni bilo teško da se nosim sa novom situacijom. Šta ću sada da radim? Kako da se izborim sa ovim? Kako najbolje da pomognem?

Nekoliko dana nakon početne konfuzije, počela sam da praktikujem stavi koje su mi pomogle i učinile da se osjećam bolje. Neke od njih su:

 • Prilagodi prostor tvojim stalnim navikama – ja sam napisala ime svog omiljenog kafića na vratima na terasi, te zamišljam da upravo i tamo pijem svoju kafu; kada gledam film kažem da idem u bioskop i nerijetko napravim kokice; a ne preskačem ni svakodnevni odlazak u teretanu (koja je napravljena od prostirke za jogu i pilates lopte);
 • Znam da vjerovatno već gledaš dosta filmova i serija, pa preporučujem dvije – “Kada nas vide” (When they see us) i “Neortodoksna” (Unorthodox). Odlične priče o odrastanjima u vremenima zbog kojih se ovo naše čini kao “lako”.
 • Ako ne voliš da čitaš, iskoristi ovo vrijeme da pronađeš štivo koje će te zainteresovati (to može biti i strip ili časopis). Čitanje snižava nivo stresa, a to je ono što nam je danas svima potrebno. Knjiga koja mi je takođe pomogla da na ovo vrijeme gledam pozitivnije je “Dnevnik Meri Berg” (The Diary Of Mery Berg).
 • Ostani u virtuelnom kontaktu sa bliskim ljudima i ne zaboravi da govoriš o tome kako se osjećaš zbog ove situacije.
 • Ograniči “unos” informacija o pandemiji na maksimalno dva puta dnevno, vodi dnevnik ili se bavi hobijem za koji nikada nisi imao/la vremena.
 • Na kraju, radi sve ono što te čini srećnim/srećnom (ali u okviru kuće😊).

Jovana Živković

 • Trenutno sam posvećena svojoj maloj kućnoj biblioteci i naslovima na koje odavno čekam da im se posvetim. Trenutno čitam Žene koje trče s vukovima, autorka je Klarisa Pinkola Estes. Pored toga, našla sam sajt gdje se mogu pronaći internacionalna izdanja svjetskih magazina, pa uživam čitajući modne magazine.
 • Slušam Radioaparat! Sjajna online radio stanica sa vrlo zanimljivim konceptom emisija mjesto je gdje saznajem o novitetima u muzici. Takođe, uživam i livestreamove DJ-eva na Instagramu. Svako veče u 21h genijalni Pepe iz beogradske Gajbe recimo pušta fenomenalan disko. (peppelefunk)
 • Iako radim od kuće, trudim se da imam neku vrstu fizičke aktivnosti prije posla. Kad su online stvari u pitanju, moj izbor je Yoga with Adriene koja će vas uvesti u svijet joge i nježnosti prema sebi.
 • Rupi Kaur je organizovala radionice pisanja poezije preko Instagram lajva, a potom ih objavila na svom profilu. Topla preporuka svakom ko želi da se oproba u slaganju stihova.
 • Takođe, Skillshare ima ogroman broj radionica i online kurseva koji pokrivaju sve teme koje vam mogu pasti na pamet. Najbolja stvar: za nove korisnike nude prva dva mjeseca besplatno.😊

Milica Radonjić

Ovih dana radim… NIŠTA

 • Dobro ste čuli. Ništa. Ili makar ništa od onog o čemu je brujao internet prve sedmice samoizolacije. U početku sam osjećala pritisak jer ne radim na sebi, ne unapređujem svoju ličnost, ne učim još jedan jezik, ne pohađam online kurs kojim ću steći neku novu vještinu… Onda sam shvatila da je za ostati normalna, dovoljno da ponašam normalno, odnosno da radim ono što i obično radim.
 • Moj posao je stao onog petka kad su javili da će vrata škola od ponedeljka biti zatvorena na neko vrijeme. Ali i dalje sam tu za moje đake, samo što se sada koristimo telefonima i fotografijama i glasovnim porukama i jedva čekamo da opet sjednemo u klupe.
 • Izviđački život u prirodi je takođe stao, ali ni to nismo prihvatili skrštenih ruku već smo našu avanturu ostavili za doma i prebacili u virtuelni svijet. U pauzama sve te silne online komunikacije, pročitam ponešto. Ovih dana su to odabrana djela “Džejn Ostin”. Pogledam i poneki film. Ovih dana vratila sam se neprevaziđenom “Interstellar”. Za serije mi uvijek fali samo malo više slobodnog vremena pa je došao red na “Sex Education”. A kad mi zaista zatreba predah, svijet muzike je uvijek tu.
 • Narednih dana planiram da uposlim ruke i da se prihvatim svih dugo odlaganih DIY projekata. Elem, ono što sam htjela reći je da nije nužno pratiti sve savjete koji do vas dopiru pa ni ovaj moj. Osim savjeta da ostanete doma i budete odgovorni, on je najvažniji. Ispunite vrijeme koje provodite u kući kako vam duša ište. I ne zaboravite! I ovo će proći! Tako makar kaže Mile Kekin, a on je džepni bog tako da on sigurno zna.

About The Author