Select Page

Autostoperski vodič kroz karantin – preporuke mentora – 3. dio

Autostoperski vodič kroz karantin – preporuke mentora – 3. dio

Treći (ne i poslednji 😊) dio čine preporuke Nade, Nine i Luke! Još serija, filmova, knjiga, hobija. 😊

Nada Perović

KARANTIN.. Nekako čudno piše riječ nedostajanje, svega: posla, obaveza, prijatelja, vas, uh duga lista.

Ali na muci se poznaju junaci, a mi smo junaci, znam, pa onda i nije sve tako dosadno i crno. Iako u ovim trenucima radim od kuće i nekom magijom imam mnogo više posla nego u normalnim okolnostima, shvatila sam da iz škrinje hobija izvukla dosta stvari koje sam stalno ostavljala za sjutra.

 • Kao kanal bijega u neku drugu dimenziju uvijek je predivna knjiga. Sa njom prostom zaboravim na vrijeme i prostor. Ovih dana sam se vratila mojim omiljenim Južnoamerikancima. Ako još niste zakoračili u ovo carstvo počnite sa čuvenom i kultnom Markesovom knjigom: 100 godina samoće. Potom: Pukovniku nema ko da piše, Patrijarhova jesen. Nastavite dalje sa Kortasarovim djelima: Školicom ili Dobitnicima. Sve začinite Bolanjovim Detektivima, a šlagirajte sa možda Sabatovim Tunelom.
 • Serije Young Pope, kao i The New Pope su me prosto prikovale za računar. Nisam prestala dok nisam sve odgledala od jednom. I topla preporuka za film The Gentlemen, Gaja Ričija, čovjek je stvarno majstor.
 • Ovih dana sam se vratila i ljubavi prema fotografiji. Pošto imam baštu trudim se da svaki dan vježbam ekspozituru po minimum sat vremena. Provjerićemo na nekom UPSHIFT-u koliko se vrijedno i valjano vježbalo. 😊
 • Fizička aktivnost je ovih dana nezaobilazna stvar. Čučnjevi, iskoraci i sklekovi dođu odlično umjesto čokolada, krem bananica, medenog srca, jaffe i mnogih drugih radosti.

Ukratko, to su moji dani, i sad dok čitam šta sam sve napisala shvatam da sam od mračnog tona prešla u skroz drugu boju, boju svjetlosti. Jesmo usporili, ali vrijedi izgleda.

Luka Cakić

 • U žaru svjetskih dešavanja, najviše vremena provodim u stvarima koje inače i radim bez obzira na samu situaciju u svijetu. Moj posao nije stao – crtam jer radim, ali i bez obzira na to, preporučio bih mnogima crtanje ili bilo koji vid kreativnosti izražen kroz muziku, slikanje ili fotografiju, bez obzira na godine i vještinu. 😊 Obogaćuje čovjeka i ispunjava vrijeme zabavom, a ako ste ikad planirali da nađete za sebe vremena da se oprobate u sličnim stvarima – sada je pravi trenutak za to. 😊
 • Osim što crtam/radim, gledam dosta filmova i serija, a neke čak i repriziram. “Lord of The Rings” trilogija mi nikad nije dosadna. Preporučio bih “Black Sails” seriju – sjajnu gusarsku avanturu koja je zapravo prequel “Treasure Island“-a, koja ima najbolju izgradnju likova od bilo koje serije koju sam imao priliku da gledam.
 • Okupljanje i razgovori sa društvom putem video poziva, čak i zajedničko organizovanje određenih aktivnosti putem istog, poput društvenih igara, ispijanja kafi i dugih razgovora i geekovanja. 😊 Za svaki razgovor i geekovanje o igricama, filmovima i serijama sam uvijek raspoložen, kao i da pružim pomoć ili savjet bilo kome ko ima želju da sazna malo više o samom crtanju i ilustrovanju, tako da se slobodno javite.

Nina Drobnjak

Biti kod kuće svakog dana po cio dan nije lako, te ukoliko niste u stanju ni za šta drugo osim za Netflix and chill (read overthinking), sve je ok, bitno je samo da izađemo normalni iz svega ovoga.

 • Jedna stvar koja mi pomaže da zadržim (donekle) svoj razum je moja svakodnevna joga praksa. Ako imate interesovanja za ovaj vid vježbanja preporučila bih Youtube kanal “Yoga sa Adriene” koji je odličan za početnike.
 • Iskreno, u datim okolnostima jako mi je teško da se fokusiram na čitanje i moja lista knjiga koje čekaju da budu pročitane izgleda će jos neko vrijeme ostati baš to – lista čekanja. Preporuka svima – jedan od najpoznatijih filozofa današnjice Juval Noah Harari i njegova knjiga Sapijens – Kratka istorija čovječanstva. Smatram da je ta knjiga stvarno jedna od biblija 21. vijeka i smatrala bih je malim uvodom u kritičko razmišljanje. Bavi se najvećim pitanjima istorije i savremenog svijeta kroz pitak i svima razumljiv jezik. Sve ono što smo nekad učili – kognitivna, agrarna, industrijska i digitalna revolucija se nekako naslože – kao da je neko pročitao svu literaturu umjesto vas i prepričao vam na najbolji mogući način sve to. 😊 Bavi se i filozofskim pitanjima – garantujem da ako krenete da je čitate, sigurno nećete odustati od nje.
 • Od nedavno pratim podcast Galeba Nikačevića – Agelast, gdje sa ljudima raznih profesija i interesovanja pravi zaista interesantne intervjue. Ukoliko vam je draži samo audio format, ima ga i na Google i na Apple podcastima.

I last but not least, par preporuka šta zanimljivo da gledate ovih dana.

 • Režiser David Fincher kojeg možda znate po ostvarenjima Gone Girl i Social Network je u devedesetim snimio jedan od najboljih trilera svih vremena Se7en. Ukoliko do sada niste imali priliku da pogledate ovaj film, molim vas lektiru u ruke!
 • Usual suspects je takodje jedna od stvari opšte kulture, tako da – biće propitivanja na sledećem UPSHIFT-u. 😄
 • Skrenula bih vam pažnju na najbolju seriju svih vremena – Sopranovi. Svih šest sezona je dostupno na streaming servisu HBO GO.
 • Netflix je skoro ubacio na listu anime legendarnog Studio Ghibli-ja i naravno Hayao Miyazaki-ja kao jednog od najkreativnijih ljudi ikada. Dva ostvarenja koja MORATE da pogledate, bez obzira na to da li volite anime ili ne, su Spirited away i Princess Mononoke. Probajte, nikad ne znate, možda vam se i svidi. ☺️
 • Mene beskrajno zabavlja honkonški režiser Wong Kar-wai. Obzirom da smo ove godine na dodjeli Oskara imali presedan sa istočnom kinematografijom koju ja beskrajno volim, osim južnokorejske, honkonska kinematografija je nadaleko poznata, a njen tipični predstavnik je g-din Kar Wai Wong. Čuveni Skorcezeov film Departed koji je 2006. dobio i Oskara za najbolji film je zapravo rimejk čuvenog filma Infernal Affairs – Hong Kong. Za uvod u Wong Kar Wai-ja gledajte Chungking Express i In the mood for love.
 • Da ne budem potpuno zarobljena u devedesetim i ranim dvijehiljaditim nesto svježe, zabavno i jako vrijedno pomena su serija Sex Education i film Booksmart.

To bi bilo sve od mene u ovom uključenju! 😊

About The Author