Select Page

Autostoperski vodič kroz karantin – preporuke mentora – 4. dio

Autostoperski vodič kroz karantin – preporuke mentora – 4. dio

Nadamo se da ste pročitali prvi, drugi i treći blog post sa preporukama naših mentora, a sada vam predstavljamo i četvrti! Pročitajte šta vam preporučuju Anja, Maja i Vuko. 🙂

Anja Drobnjak

Moja primarna preporuka jeste da iz svake, pa i ove situacije, moramo probati da izvučemo najbolje (karantin je probudio davno izgubljeni optimizam). Činjenica je da većina nas, bez obzira na trenutno stanje, i dalje ima redovne obaveze na dnevnom nivou (bilo radne ili školske). Iako je teže pokrenuti se u trenucima kada se čini da čitav svijet miruje, nije nemoguće. Meni pomaže to što se trudim da mi radni dio dana izgleda manje-više kao u danima kada mi karantin nije bio ni na kraj pameti, sa sve pauzama i kratkim šetnjama po hodniku da sačuvam kičmu. Bonus: pidžama i “ćuba” na glavi, moj omiljeni outfit, su u ovim danima potpuno legitimni!

U slobodno vrijeme najviše čitam. Možda nam je, za sada, proljeće zabranjeno, ali remek-djelo Vladana Desnice “Proljeća Ivana Galeba” definitivno nije. Odmor od realnosti trenutno nalazim u poslastici Terija Pratčeta i Nil Gejmena, “Dobra predskazanja”, i ne mogu da se sjetim kad sam se poslednji put ovoliko smijala. Kada ne čitam, tu je moj dobar prijatelj Sony Playstation i video igra “God of War”. Ako imate mogućnost da igrate “Witcher 3: The Wild Hunt”, vjerujte mi da u narednim danima nećete ni primijetiti da ste u karantinu. Plus ekspanzije, plus knjige po kojima je igra rađena, dok kažete “Geralt” zabrana izlazaka je ukinuta.

Vuko Jovanović

U skladu sa situacijom i samom činjenicom da ovo nije lokalni ili regionalni problem, već nešto što je globalno, onda je sreća u nesreći što se svi talentovani ljudi nalaze u istoj situaciji. Zahvaljujući tome imamo nagli porast streaming formata, tako da skoro svaki dan imate svjetski poznate umjetnike ili vaše omiljene bendove (sa nadom da su još uvijek aktivni) koji organizuju live stream nastupe ili čak cijele koncerte. Mnogo kvalitetnog i nekada skupocjenog materijala je postalo lako dostupno i besplatno, od raznih edukativnih materijala, do književnih dijela pa do muzike i filmova. Meni lično ovih dana svu pažnju vuku super Sci Fi serije na koje sam naišao na Amazon Prime-u, kao što su The Expanse, Tales from the loop, kao i Man in the High Castle.

Jedan sat dnevno uvijek treba izdvojiti za odmor, a to su video igre. Ovih dana, online multiplayer igre su uvijek pune ljudi, a ja se trenutno raznodim jednostavnim i kratkim World of Tanks mečevima.

Ako do sada niste imali hobi ili strast u životu kojoj bi voljeli da se posvetite, sada je pravi trenutak za pokušati.

Dakle, Youtube, Twitch, HBO GO, Netflix, Amazon Prime… The sky is the limit zahvaljujući internetu i modernoj tehnologiji.

Maja Bakić

  • Dandelion Wine – Ray Bradbury

Da se dogovorimo nešto: ako vam se čita nešto zbog dobrog zapleta, ovo nije knjiga za Vas. Vjerovatno će Vam biti dosadno, i djelovaće kao da se ništa ne dešava. I to je skroz ok. Naime, ova knjiga je za nostalgičare. Zvuci tople ljetnje noći, miris svježe pokošene trave koji nagovještava početak dugog, bezbrižnog ljeta, niz vrelih dana koji se stapaju u jedan – svi smo doživjeli to savršeno ljeto. Takvo ljeto ćete ponovo živjeti sa Daglasom, dvanaestogodišnjim dječakom koji je centralna figura ovog djela. Ova knjiga je za maštovite. Osjećaj kad za vrijeme šetnje u predvečerje začujete neki zvuk, pa osjetite blagu nelagodu, iako ste nominalno najhrabrija osoba u Univerzumu. Nije vam jasno zbog čega, jer – čudovišta ne postoje. Right? Osim toga (ovo je najvažnije!) ova knjiga je za one koji (previše) razmišljaju. Na razne teme, ali, recimo, o sreći, gubitku, prošlosti i budućnosti. Ukratko: o životu. Baš kao njen junak Leo, porodični čovjek koji je riješio da napravi Mašinu za sreću; ne shvatajući da je već posjeduje. I kao gospođa Bentli, koja traži dokaz da je nekad bila mlada, samo da bi shvatila da je prošlost komplikovano mjesto za život. I kao sam Daglas, koji, kada u svojstvu hroničara serije događaja koji dokazuju da mašine (ali i ljudi) nestaju iz naših života, počinje da razumije da je sve prolazno, i da to prihvata.

Ovo možda nije najbolja knjiga koju sam ikada pročitala, ali mislim da je najbolja za ovaj trenutak. Da naučimo da više cijenimo ljeta koja dolaze, i da se, poput Daglasove bake, savršeno snalazimo u potpunom haosu.

  • Bears, beet, Battlestar Galactica

Topla preporuka za dane samoizolacije ide američkom sitcom-u The Office. Vjerovatno je dobar dio vas već odgledao dogodovštine zaposlenih Dunder Mifflin Paper Company iz Scrantona; ali evo idealne prilike da se gradivo obnovi; a ova je serija upravo ono što vam je potrebno da skrenete misli sa dnevnih dešavanja i popravite raspoloženje.

Na čelu ovog interesantnog tima je Michael Scott (fenomenalni Steve Carell), koji je, osim što je najbolji šef na planeti, ujedno i rasadnik odličnih ideja. Bilo da organizuje Michael Scott’s Dunder Mifflin Scranton Meredith Palmer Memorial Celebrity Rabies Awareness Fun Run Race for the Cure, snimanje promotivnog videa za kompaniju, godišnju dodjelu Dundie awards ili jedan od legendarnih kancelarijskih sastanaka, Michael će vas dovesti do suza, najčešće uz pomoć njegovog “asistenta”, Dwight Schrute-a, uzgajivača cvekle, vrhunskog prodavca papira i volonterskog čuvara reda. Tu su naravno i Pam i Jim, koji dane u kancelariji provode zbijajući šale na Dwightov račun i flertujući jedno sa drugim; ekipa (a)tipičnih računovođa predvođena Angelom, ostatak tima iz prodaje, kao i dobroćudni HR rep Toby.

Ako ste pak raspoloženi za malo ozbiljniju temu, Hulu je nedavno startovao sa solidnom sci-fi serijom DEVS. Alex Garland, autor filmova poput The Beach, Ex Machina i Annihilation, se “preselio” na male ekrane, pa je autor priče i režiser. Emitovano je 6 od 8 zakazanih epizoda serije, i djeluje kao da druga sezona nije u planu. Priča prati Lily, koja radi za privatnu tech kompaniju Amaya; i istražuje smrt svog dečka koji postaje član posebnog tima unutar kompanije (Devs), nakon čega biva ubijen. Serija ima sve neophodne elemente  – misterioznog vlasnika kompanije koji se nosi sa ličnim gubitkom, šefa obezbjeđenja koji završava prljave poslove, ekscentrične inženjere, ruske špijune i groundbreaking otkriće pomoću kvantnog kompjutera zasnovano na principima kvantne mehanike, a koje otvara razne etičke i moralne dileme.

About The Author