Select Page

Danijelino iskustvo sa trećeg Hakatona za društvene promjene

Danijelino iskustvo sa trećeg Hakatona za društvene promjene

Ovog februara učestvovala sam, sa četiri koleginice, na Hakatonu za društvene promjene koji je organizovala Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator”. Tema Hakatona je bilo online nasilje, koje je, kao što znamo, sve veći problem danas i najviše utiče na najranjivije – djecu i adolescente.

Tema je dosta neuobičajena za jedan hakaton, ali upravo to daje prostor za kreativnost. Imali smo priliku da vidimo rješenja u vidu browser ekstenzija, igrica, sajtova i sl. Za takmičenje je izabrano 5 timova. Ono što je bilo zanimljivo je da su u pitanju bili mladi ljudi, studenti osnovnih studija, pa čak i srednjoškolci. Smatram da je ovaj hakaton, koji organizuje Kreaktivator, idealna prilika za sve mlade, koji možda nemaju ogromno iskustvo u programiranju, da probaju da dođu do realizacije ideje za konkretan problem.

Osim programerskih vještina, koje mogu da se unaprijede i u roku od 24h (primjer je moj tim koji je naučio da napravi sajt za to vrijeme), uči se kako razraditi ideju, kako je učiniti privlačnom i o čemu treba voditi računa prije same realizacije, u toku iste i prilikom prodaje ideje. Za sve to smo imali mentore, čija su znanja i iskustva i te kako bila od pomoći. Naravno, za 24h nije moguće napraviti gotov proizvod, tako da smo dobili predloge kako da poboljšamo svoje rješenje.

Ideja mog tima, kao što rekoh, je bio sajt koji bi mladima obezbijedio:

  • prostor za edukaciju (blog)
  • činjenice i statističke podatke
  • listu psihologa kojima mogu da se obrate za pomoć
  • chat koji bi im omogućio da kontaktiraju psihologe (volontere)
  • forum gdje bi dijelili svoja iskustva i pružali pomoć jedni drugima
  • kontakt škola i policije, kako bi se podizala svijest o tome koliko je ovaj problem zapravo veliki.

Naravno, određeni djelovi sajta bi bili zaštićeni log in-om, kao što su chat i forum. Prednost jeste bila ta što sve studiramo programiranje, ali niko od nas se nije bavio sajtovima do sada, i to smo uspjeli da naučimo u roku od 24h.

Što se atmosfere tiče, bilo je takmičarskog duha, ali i prijateljske atmosfere. Imali smo problem koji je u momentu bio nerješiv, čak i za mentore, a koleginica iz drugog tima je satima pokušavala da nam pomogne.

Ovaj Hakaton će mi zaista ostati u lijepom sjećanju, kako sa stručne strane, tako i kao iskustvo. Raditi na problemu u zdravoj sredini i u roku od 24h stvoriti rješenje, praktično ne spavati i družiti se kroz čitav proces, to treba doživjeti. Ako ste mladi programeri, ohrabrila bih vas da se prijavite na sledeći hakaton za društvene promjene, jer ćete osjetiti kako pomjerate svoje granice!

 

About The Author