Select Page

Prijavi se za prvu Regionalnu UPSHIFT radionicu!

Prijavi se za prvu Regionalnu UPSHIFT radionicu!
  • Imaš li između 16 i 24 godine?
  • Prepoznaješ li problem u svom okruženju?
  • I, najbitnije, želiš li da preduzmeš nešto u vezi njega? (uz našu malu pomoć u vidu mentorstva i 2,000 eura 😊 )

 Ukoliko je odgovor na sva tri pitanja da, onda će te zanimati ono što smo spremili za tebe.

Zajednički regionalni program “Dijalog za budućnost: Unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u/između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

U okviru ovog programa, Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator” realizuje sjajnu regionalnu UPSHIFT radionicu na kojoj možeš učestvovati baš ti!

Prijavljivanje je prilično jednostavno. Sve što treba da uradiš jeste da okupiš svoj tim (2 ili 3 člana) i da:

  1. Prepoznaš problem u svojoj lokalnoj zajednici,
  2. Identifikuješ lokalne i regionalne faktore koji utiču na ovaj problem,
  3. Razmisliš da li bi, i na koji način, rešavanje tog problema moglo da pomogne u jačanju društvene kohezije među mladima (počevši od tvoje zajednice pa do regiona),
  4. Popuniš jednostavnu online prijavu.

A šta je kohezija, pitaš se? Osim one dosadne definicije koju smo svi već davno naučili iz hemije? U pitanju je jedan kompleksan, društveni koncept koji je najlakše definisati kao način na koji članovi i članice jednog društva, poput našeg, rade i žive zajedno. Jasno ti je onda zašto je naš projekat usmjeren baš na jačanje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, zar ne? Ne tražimo od vas da odmah spasite svijet – samo želimo da zajednički krenemo od onih svakodnevnih stvari za koje mislimo da mogu biti bolje i da pokušamo da ih poboljšamo.

Cilj ovog projekta su, prije svega, prekogranična saradnja i jačanje zajedništva koje će uticati na pozitivan odnos prema različitostima, na osjećaj pripadnosti zajednici, ali i najbitnije od svega, na tvoju želju da doprineseš razvoju društva.

Prva ovakva radionica, održaće se u hotelu Palas, u Petrovcu, od 7. do 10. novembra. Tamo nas čeka par dana intenzivnog rada. Učesnici se prijavljuju u timovima od 2 do 3 člana i naknadno će biti spojeni sa timovima iz druge države koji se bavi srodnim problemima. Svakom timu biće dodijeljen mentor – mlada osoba, uspješna u sferi kojom se bavi, koja će vam pomoći da od prepoznatog problema dođete do inovativnog rješenja, pritom prolazeći sve bitne korake koji su vam potrebni za realizovanje vašeg projekta. 

Svi troškovi (prevoz, smještaj, hrana) pokriveni su od strane organizatora. Učesnici mogu biti iz sledećih crnogorskih opština: Herceg-Novi, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Šavnik, Žabljak. Što se tiče Bosne i Hercegovine,  učesnici mogu biti iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, kao i iz opština/gradova Berkovići, Bileća, Čajniče, Foča, Gacko, Istočno Sarajevo, Kalinovik, Ljubinje, Nevesinje, Novo Goražde, Rogatica, Rudo, Trebinje i Višegrad.

Prijave se zatvaraju 27. oktobra i bitna napomena je da se ovog puta mogu prijaviti i oni mladi koji su učestvovali na nekom od naših ranijih programa (UPSHIFT, Hakaton, Generation Unlimited izazov za mlade). Yay! Timovima koji budu izabrani da učestvuju biće javljeno do 1. novembra. Naravno, bilo kakva dodatna pitanja, možeš nam postaviti putem sajta, Facebooka, Instagrama ili Twittera

ROK ZA PRIJAVE:

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Dragi drugari, ono što vam mi pružamo jeste mentorstvo, šansu da steknete mnogo novih i primjenljivih znanja i finansijsku podršku da ideje pretvorite u realnost. Jedan od ciljeva programa “Dijalog za budućnost” jeste da pruži priliku svim mladima koji imaju želju i volju da mijenjaju stvari na bolje. Ova radionica je jedinstvena prilika da na jedan poseban, krajnje zabavan način, utičete na probleme u vašem okruženju. Ukoliko vjerujete u pravdu i jednake mogućnosti za sve, i ukoliko smatrate da problem nije dovoljno samo uočiti, već i na njemu raditi, ovo je način da se uhvatite u koštac sa kulturološkim razlikama i bilo kakvim drugim problemima kojima želite da stanete na kraj.

Zauzvrat, osim onog divnog osjećaja koji nas danima ne napušta kada doprinesemo nečemu lijepom, dobićete prije svega jedno jedinstveno iskustvo. Dobićete šansu da razmijenite želje, mišljenja i ideje sa vršnjacima koje, u suprotnom, možda nikad ne bi dobili priliku da sretnete i među kojima se možda čak krije vaš budući najbolji prijatelj! I najzad, priliku da sve to radite u jednom malom primorskom gradiću, u hotelu na samoj obali, dovoljno magičnom da ovih par dana druženja pamtite zauvijek.

About The Author