Select Page

Prijavi se za Generation Unlimited 2020

Prijavi se za Generation Unlimited 2020

Laboratorija inovacija za mlade „Kreaktivator“ ponosno objavljuje da će Crna Gora i ove godine učestvovati u globalnom Izazovu za mlade (Youth Challenge) koji se organizuje kao dio inicijative Generation Unlimited. Ove godine, izazov u u Crnoj Gori organizuju UNDP, Savez izviđača Crne Gore i UNICEF.

Generation Unlimited (GenU) Youth Challenge je omladinsko takmičenje koje se ove godine sprovodi u 41 zemlji širom svijeta. Cilj ove inicijative je da osnaži mlade da stvaraju rešenja za izazove u svom okruženju i da na taj način unapređuju svoje vještine, lakše prelaze put od obrazovanja do zaposlenja i postanu društveno aktivni.

Nakon selekcije prijava, najuspješniji kandidati će učestvovati u trodnevnoj radionici koja će se održati od 21. do 23. februara 2020. godine. Nakon radionice, biće izabrano 5 najperspektivnijih timova sa najvećim potencijalom da pozitivno utiču na živote mladih u navedenim oblastima. Oni će dobiti 1.000 dolara i tromjesečnu mentorsku podršku da svoje projekte sprovedu u djelo.

Nakon tromjesečnog razvijanja i implementacije svog projekta, dva tima iz svake zemlje biće izabrana da učestvuju u globalnom Generation Unlimited takmičenju. U okviru njega biće u mogućnosti da osvoje do 20.000 dolara, uz prilagođenu mentorsku podršku za dalji rast i razvoj njihovog projekta.

Ovdje možete pogledati kako je takmičenje izgledalo prošle godine, a na ovoj stranici možete vidjeti ko su bili finalisti iz svih zemalja, uključujući i naša 2 tima iz Crne Gore.

GU_Logo_WhiteType

Youth Challenge

KO MOŽE DA SE PRIJAVI I KAKO?

  • Poziv je otvoren za mlade iz cijele Crne Gore
  • Timovi mogu imati od 3 do 5 članova
  • Svaki član tima mora imati između 14 i 24 godine
  • Podržavamo različitost i posebno ohrabrujemo mlade, koji nisu imali priliku da učestvuju u ovakvim aktivnostima, da se prijave

Prijavljuju se timovi koji žele da riješe izazov u jednoj od navedenih oblasti:

 1. Kako da unaprijedimo obrazovanje da mladi u školi i van nje dobijaju vještine i znanja relevantne za 21. vijek? – cilj nam je da unaprijedimo mogućnosti mladih da uče, u školi ili van nje. Možete se pozabaviti problemima kao što su (navedeni problemi su samo primjeri, možete odabrati šta god želite):
  • Razvoj vještina kao što su kritičko razmišljanje, samopouzdanje, tolerancija, empatija, timski rad, komunikacija…
  • Kako nastavni plan i program učiniti zanimljivijim učenicima?
  • Poboljšanje dijaloga između učenika, nastavnika i roditelja
  • Uvođenje afirmativnih mjera za podsticanje volonterizma u formalnom obrazovanju
 1. Kako da mladima olakšamo put od škole do posla? – cilj nam je da mladi imaju više informacija o potencijalnom poslu i da lakše dolaze do prilike za zapošljavanje. Možete se pozabaviti problemima kao što su (navedeni problemi su samo primjeri, možete odabrati šta god želite):
  • Razvoj omladinskih servisa kao što su informisanje mladih o prilikama za lični i profesionalni razvoj, omladinski klubovi i centri, mentorstvo…
  • Sticanje vještina potrebnih za aktivno uključivanje mladih na tržište rada
  • Suzbijanje rodno zasnovanih stereotipa i diskriminacije
 1. Kako da pomognemo mladim ljudima da imaju jednak pristup prilikama za rast i razvoj? – želimo da ojačamo glas mladih u društvu, kao i da im omogućimo da imaju jednake uslove za odrastanje i razvoj. Možete se pozabaviti problemima kao što su (navedeni problemi su samo primjeri, možete odabrati šta god želite):
  • Obezbjeđenje ravnopravnog pristupa obrazovanju, posebno u smislu eliminisanja postojeće diskriminacije ranjivih i marginalizovanih grupa
  • Podržavanje ideja mladih i unaprijeđenje modela i načina participacije mladih
  • Povezivanje mladih, kako u zemlji tako i među zemljama

Prijavljivanje je jednostavno! Sve što treba da uradiš je da popuniš jednostavnu prijavu u kojoj od vašeg tima tražimo sledeće:

 • Identifikacija prepoznatog problema;
 • Opis (pojašnjenje) problema kroz kratku, realnu priču iz vaše svakodnevnice;
 • Šta vas je motivisalo da se prijavite za Generation Unlimited Youth Challenge;
 • Koja je vaša vizija rješenja datog problema (ako je imate u ovom trenutku)

Rok za prijavljivanje je 9. februar!

Rok za prijavljivanje:

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Za izazov za mlade možete da se prijavite bez obzira da li ste ranije učestvovali na nekom od naših programa! Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja slobodno nam se obrati!

PRIJAVIO/LA SAM SE. ŠTA SADA?

Nakon isteka roka za prijave, žiri će pregledati svaku od prijava i odabrati do 20 timova sa kojima će se obaviti intervjui. Timove koji su pozvani na intervju obavijestićemo telefonom, a konačan spisak odabranih timova objavićemo najkasnije do 14.februara, na našem sajtu.

ŠTA TE OČEKUJE?

Deset odabranih timova biće pozvano da nam se pridruži na trodnevnoj radionici. Radionica će se održati od 21. do 23. februara u hotelu Palas, u Petrovcu. Odabrani timovi će tokom tri dana, uz pomoć sjajnih mentora, prolaziti kroz niz modula kako bi od problema došli do njegovog rješenja i osmislili projekat. Istovremeno, mladi će dobiti priliku da steknu niz novih vještina i znanja koje će ih bolje pripremiti za budućnost. Naravno, biće vremena i za nova poznanstva i zabavu. Trećeg, poslednjeg dana radionice, timovi će predstaviti svoje projekte žiriju. Na osnovu njihovog truda i rešenja koje su osmislili, 5 timova će dobiti novčanu podršku u iznosu do 1.000 dolara i mentorsku podršku da u naredna tri mjeseca razvijaju i sprovode svoj projekat.

Žiri će ocjenjivati koliko jasno i ubjedljivo su timovi predstavili svoje projekte, kakav uticaj njihov projekat ima na društvo, da li tim ima kapacitet da projekat sprovede u djelo, koliko je osmišljeno rešenje inovativno i da li projekat vodi računa o potrebama mladih koji dolaze iz osjetljivih grupa. Tim koji dobije novčanu podršku do 1.000 dolara novac može iskoristiti isključivo za razvijanje i sprovođenje svog projekta u dogovoru sa organizatorima programa. Opravdanost svih troškova će prethodno biti dogovorena sa mentorom i organizatorima. Nakon tromjesečnog razvijanja i implementacije svog projekta, dva tima iz svake zemlje biće izabrana da učestvuju u globalnom Generation Unlimited takmičenju. U okviru njega biće u mogućnosti da osvoje do 20.000 dolara, uz prilagođenu mentorsku podršku za dalji rast i razvoj njihovog projekta.

Troškovi puta, smještaja i hrane pokriveni su od strane organizatora.

O GENERATION UNLIMITED-U:

Generation Unlimited je globalno partnerstvo koje želi da omogući da :

 • svaka mlada osoba bude u školi,
 • ima mogućnost da uči i bude dio neke obuke ili
 • bude zaposlena do 2030. godine.

Globalna ekonomija, koja se brzo mijenja, zahtijeva usku specijalizaciju znanja i vještina u vremenu kada se većina edukativnih sistema bori za opstanak. Do 2030. godine biće 2 milijarde mladih koji traže priliku za bolju budućnost širom svijeta. Generation Unlimited ima za cilj da im ponudi obrazovanje i vještine uz pomoć kojih će ovi mladi ljudi transformisati ekonomije i države.

Generation Unlimited je partnerstvo izmedju privatnog sektora, vlada, internacionalnih i lokalnih organizacija, sa jedne, i mladih ljudi, sa druge strane, kako bi identifikovali najbolja rješenja za najveće izazove danas.

About The Author