Select Page

Imamo pobjednike drugog Hakatona za društvene promjene!

Imamo pobjednike drugog Hakatona za društvene promjene!

Drugi Hakaton za društvene promjene, u organizaciji UNICEF Laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator”, održan je 18. i 19. novembra, u prostorijama Omladinskog centra u Podgorici.

Ove godine, Hakaton smo organizovali  sa našim glavnim donatorom – ING, koji je uzeo direktno učešće u organizaciji i realizaciji inicijative. Oni su oba dana Hakatona pružali pomoć timovima da što bolje razviju svoje ideje, a jedan njihov predstavnik bio je član žirija. Ovogodišnji Hakaton je imao jednu dodatnu vrijednost, proslavili smo #SvjetskiDanDjeteta i rođendan UN konvencije o pravima djeteta. Tokom oba dana takmičenja, Anja i Dejan su vodili Instagram  nalog UNICEF Montenegro i razgovarali o pravima i odgovornostima djece i mladih u Crnoj Gori. Ono što je zajedničko za sve Hakatone su fantastična inspiracija, energija, kombinacija upornosti i kreativnosti, što skupa omogućava učesnicima da za vrlo kratko vrijeme postignu nevjerovatne rezultate.

Na drugom Hakatonu za društvene promjene učestvovalo je sedam timova, kojima nije manjkalo dobre volje i fantastične energije da razviju ideje i pokušaju da nađu optimalna rješenja za probleme koje su odabrali. Bile su definisane dvije teme u okviru kojih je trebalo razmišljati prilikom prijave za učešće: “Kako da naučimo učenike osnovnih škola da budu finansijski pismeni?” i “Kako da naučimo mlade ljude da štede? (ili da pomognemo njihovim roditeljima da ih nauče)”.

Hakaton je zvanično otvoren u subotu, 18. novembra, u 12:00 časova, od strane gospodina Osame Makavi Kogalija, stalnog predstavnika UNICEF u Crnoj Gori, i Bojane Bošković, generalne direktorice Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta. Sati prvog dana su brzo prolazili i već su se mogli vidjeti prvi obrisi rješenja, u vidu aplikacija, platformi, web sajtova i igara. Mentori su obilazili timove kako bi im pružili pomoć i dali sugestije, a članovi organizacionog tima bili su im na raspolaganju tokom cijelog takmičenja. Timovi koji su u toku dana uspjeli da odrade veći dio posla, mogli su sebi priuštiti par sati sna, kako bi jutro iskoristili da se dobro pripreme za prezentaciju.

U nedelju, 19. novembra, u 12:30 časova, timovi su dobili po pet minuta za prezentaciju rješenja pred stručnim žirijem. Članovi žirija su imali vrlo zahtjevan posao. Kada je svaki od timova ukratko izložio svoja rješenja, žiri se povukao kako bi donio odluku, a mi smo se uz sendviče koji su ostali od doručka družili i nestrpljivo isčekivali rezultate.

Konačno, nakon više od pola sata odlučivanja, žiri je objavio pobjednike drugog Hakatona za društvene promjene, kojima je pripala novčana nagrada u iznosu od 3.000 EUR, za implementaciju rješenja. Pobjednici našeg drugog Hakatona su Lazar Radinović i Nikola Perunović, koji su  razvili aplikaciju “Džeparac” koja će omogućiti osnovcima da savladaju osnove finansijske pismenosti. 🙂

Sa drugog Hakatona za društvene promjene smo ponijeli nova, lijepa iskustva, i ponovo pokazali da u Crnoj Gori postoji veliki broj sjajnih mladih ljudi, sa nevjerovatnim idejama koje predstavljaju početak kreiranja promjena. Zahvaljujemo se svim učesnicima, kao i mentorima, na još jednom sjajnom događaju, a Kreaktivator nastavlja sa pripremom novih prilika za mlade i adolescente sa područja Crne Gore.

About The Author