Select Page

Imamo pobjednike nacionalnog finala drugog “GENERATION UNLIMITED YOUTH CHALLENGE” takmičenja

Imamo pobjednike nacionalnog finala drugog “GENERATION UNLIMITED YOUTH CHALLENGE” takmičenja

Crna Gora je jedna od zemalja koje učestvuju u globalnom Izazovu za mlade (Youth Challenge), koji se organizuje kao dio inicijative Generation Unlimited. Generation Unlimited (GenU) Youth Challenge je omladinsko takmičenje koje se ove godine sprovodi u 41 zemlji širom svijeta, a pobjednici imaju priliku da osvoje do 20 hiljada dolara, kao i mogućnost da se njihova rješenja implementiraju širom svijeta. Cilj ove inicijative je da osnaži mlade da stvaraju rešenja za izazove u svom okruženju i da na taj način unapređuju svoje vještine, lakše prelaze put od obrazovanja do zaposlenja i postanu društveno aktivni.

Ove godine, Izazov u u Crnoj Gori su organizovali UNDP, Savez izviđača Crne Gore i UNICEF.

Mladi iz cijele Crne Gore su imali jedinstvenu priliku da riješe društvene izazove i unaprijede zajednicu u kojoj žive, nauče kako da razviju ideje i implementiraju ih i dobiju finansijsku i mentorsku pomoć.

Nakon što su sve prijave dospjele, timovi su prošli kroz dva kruga selekcije, kako bi deset timova bilo odabrano da nam se pridruži na trodnevnom bootcampu, na kom su imali priliku da rade sa mentorima kako bi svoju ideju razvili. Žiri je tada odabrao finaliste koji su dobili po hiljadu dolara za razvoj svoje ideje.

Pandemija korona virusa donijela je novu stvarnost ljudima širom svijeta. Kako bismo bili oprezni i odgovorni, i kako bismo kolektivno kao društvo usporili širenje COVID-19, u četvrtak, 27. avgusta 2020. godine, četiri tima finalista su se sastala opet, ali ovog puta online.

Žiri je ovoga puta imao još teži zadatak – odabrati svega dva tima koja dobijaju priliku da se plasiraju na globalno takmičenje i, u krajnjem, osvoje do 20.000 dolara za implementaciju svog rješenja.

Četiri tima koji su se predstavili su:

ODDIEUP

Tim„OddieUp“ koji čine Anastasija Musić, Danilo Bulatović, Jelena Leka, Katarina Šćepanović i Mašan Vuković je na izazov odgovorio web aplikacijom www.oddieup.me, čija je funkcija umrežavanje crnogorskih srednjoškolaca sa crnogorskim institucijama i kompanijama u cilju bolje orijentacije i pružanja mogućnosti iskustvenog prolaska srednjoškolaca kroz razna zanimanja prije karijernog opredjeljenja. Web aplikacija je već funkcionalna i možete se prijaviti kao volonter i olakšati sebi izbor budućeg zanimanja 😊

E4E

Tim „E4E“ koji čine Aleksa Obradović, David Bojanić, Lana Jovetić, Mija Ćorović i Uroš Popović je radio na riješenju problema nedovoljne informisanosti pripadnika romske populacije o školovanju nakon osnovne i srednje škole organizovanjem edukativnih radionica.

M&M’S

Tim „M&M’s“ koji čine Magdalena Ostojić, Maša Lekić i Nađa Vukašinović su prepoznale problem nefunkcionalnosti znanja koje dobijaju kroz formalno obrazovanje i manjak vještina za praktičnu primjenu naučenog. Njihova ideja je organizovanje dana karijernog savjetovanja i uvođenje testova koje će olakšati maturantima izbor buduće profesije. Pandemija korona virusa ih je „natjerala“ da testove karijerne orijentacije urade online i da, u saradnji sa psiholozima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, dobiju stručno mišljenje i savjet povodom odabira fakulteta i karijere.

SPAJALICE

Tim „Spajalice“ čine Aleksandra Sekulović, Hazir Nurković, Ismail Aljošević, Ivana Popović i Milica Pavlović su kao problem prepoznali manjak samopouzdanja omladine, kao i manjak povjerenja koje imamo jedni prema drugima. Ideja: jednostavna aplikacija bazirana na principu tridesetodnevnih izazova koje će sastavljati ekipa psihologa i na osnovu istraživanja napisati izazove koji će korisnicima pomoći da razviju samopouzdanje. Sistemom gradacije, svakog dana izazovi će biti za nijansu teži od prethodnog. Nakon odrađenih 30 dana izazova, korisnici imaju mogućnost da nastave sa korišćenjem aplikacije i pređu na sljedeći “nivo” sve dok se ne dostigne brojka od 365 izazova. Aplikacija će biti dostupna na App Store-u i Google play-u sasvim besplatno.

Nakon sedam minuta, koje je svaki od timova imao na raspolaganju za prezentovanje, žiri je imao deset minuta da postavlja pitanja. U ulozi žirija našli su se Jelena Miljanić, nacionalna koordinatorka regionalnog programa Dijalog za budućnost, Dušan Masoničić, Načelnik Saveza Izviđača Crne Gore i Nikola Vulić, koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF u Crnoj Gori.

Glasovi žirija činili su 85% finalne odluke, dok je 15% bodova pripalo mentorima i organizatorima. Maša Miladinović, technical marketing lead u kompaniji Logate, Jovana Biga, administrativna menadžerka UNICEF Laboratorije inovacija za mlade Kreaktivator i Mina Đurđevac, koordinatorka UNICEF Laboratorije inovacija za mlade Kreaktivator, imale su priliku da prate rad timova na bootcampu i ocijene njihov napredak od februara.

Po povratku žirija saznali smo da je, prema ukupnim bodovima, drugoplasirani tim OddieUp, a da je prvo mjesto pripalo timu Spajalice. Želimo im puno sreće u daljem radu i naporima da se plasiraju na globalno takmičenje!

About The Author