Select Page

Imamo pobjednike prvog Hakatona za društvene promjene!

Imamo pobjednike prvog Hakatona za društvene promjene!

Hakaton za društvene promjene, u organizaciji UNICEF Montenegro Laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator”, održan je 26. i 27. novembra, u prostorijama kompanije doMEn.

Hakaton koji je realizovala naša Laboratorija podrazumijevao je nešto drugačiji pristup od uobičajenog – imajući u vidu da su glavni cilj društvene promjene, nismo tražili samo programerska rješenja. Ono što je zajedničko za sve Hakatone su fantastična inspiracija, energija, kombinacija upornosti i kreativnosti, što skupa omogućava učesnicima da za vrlo kratko vrijeme postignu nevjerovatne rezultate.

hakaton za društvene promjene

Na prvom Hakatonu za društvene promjene učestvovalo je osam timova, kojima nije manjkalo dobre volje i fantastične energije da razviju ideje i pokušaju da nađu optimalna rješenja za probleme koje su odabrali. Bile su definisane dvije teme u okviru kojih je trebalo razmišljati prilikom prijave za učešće na Hakatonu: vršnjačko nasilje i servisi za mlade.

Hakaton je zvanično otvoren u subotu, 26. novembra, u 12:00 časova, nakon čega su svi timovi prionuli na posao. Sati prvog dana su brzo prolazili i već su se mogli vidjeti prvi obrisi raznoraznih rješenja, u vidu treninga, seminara, web sajtova i aplikacija. Mentori su povremeno obilazili timove kako bi im pružili pomoć i dali sugestije, kao i članovi organizacionog tima.

27-11-hakaton-foto-img_8075

Kako nas je sve čekala duga noć, trebalo je odagnati san, a najbolji način za to je bila igra pantomime. 🙂 Osim dobre zabave i mnogo smjeha, rodile su se i neke nove ideje, pa je ovaj energizer i zvanično proglašen uspiješnim. Timovi koji su u toku dana uspjeli da odrade veći dio posla, mogli su sebi priuštiti par sati sna, kako bi jutro iskoristili da se dobro pripreme za prezentaciju.

U nedelju, 27. novembra, u 12:30 časova, timovi su imali pet minuta za prezentaciju rješenja pred stručnim žirijem. Članovi žirija, koje je čekao vrlo zahtjevan posao, bili su Marija Novković (koordinatorka za socijalnu politiku, UNICEF), Nataša Đukanović (predsjednica NVO “Digitalizuj.me”) i Marko Andrijašević (softver inžinjer u kompaniji Automattic). Kada je svaki od timova izložio ukratko svoja rješenja, žiri se povukao kako bi donio odluku, a mi smo, u cilju razbijanja treme, navalili na ostatak sendviča od doručka. 🙂

27-11-hakaton-foto-img_8164

Konačno, nešto poslije 14:00 časova, žiri je objavio pobjednike prvog Hakatona za društvene promjene, kojima je pripala novčana nagrada u iznosu od 3.000 EUR, za implementaciju rješenja. Pobjednički tim, u sastavu Aleksandra Bošković, Valentina Stanić i Vanja Vlaović, koje su se bavile problemom vršnjačkog nasilja, došle su na ideju da preko projekcije filma u njihovoj režiji “Između krajnosti”, promocije stripa koji govori o vršnjačkom nasilju, radionica u školama, kao i masovnih šetnji u svim gradovima Crne Gore, podignu svijest o postojanju ovog problema.

27-11-hakaton-foto-img_8392

Sa prvog Hakatona za društvene promjene smo ponijeli nova, lijepa iskustva, i ponovo pokazali da u Crnoj Gori postoji veliki broj sjajnih mladih ljudi, sa nevjerovatnim idejama koje predstavljaju početak kreiranja promjena. Zahvaljujemo se svim učesnicima, kao i mentorima, na još jednom sjajnom događaju, a Kreaktivator nastavlja sa pripremom novih prilika za mlade i adolescente sa područja Crne Gore. 🙂

 

 

About The Author

Anja Drobnjak

Nerd oduvijek i zauvijek, zaljubljenik u ekonomiju, knjige i digitalni svijet, voli sve što vole mladi (naučna fantastika i metal muzika), najveći obožavaoc zmajeva u poznatom Univerzumu. Ponosna na to sto je član Digitalizuj.me tima i dio Kreaktivatora!