Select Page

Imamo pobjednike trećeg Hakatona za društvene promjene

Imamo pobjednike trećeg Hakatona za društvene promjene

Treći Hakaton za društvene promjene, u organizaciji Laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator”, održan je 9. i 10. februara, u prostorijama Omladinskog centra u Podgorici.

Tema ovogodišnjeg Hakatona bila je online nasilje, a tražili smo tehnička rješenja, u vidu aplikacije, sajta, edukativnog modula, edukativne igre i slično. Ono što je zajedničko za sve Hakatone su fantastična inspiracija, energija, kombinacija upornosti i kreativnosti, što skupa omogućava učesnicima da za vrlo kratko vrijeme postignu nevjerovatne rezultate. Pravo učešća imali su timovi koje čine od dvoje do petoro mladih, koji imaju između 15 i 29 godina.

Na Hakatonu je učestvovalo pet timova, kojima nije manjkalo dobre volje, a ni fantastične energije, da ostanu budni više od 24h, razviju svoje ideje i pokušaju da nađu optimalna rješenja za probleme koje su odabrali.

Hakaton je počeo u subotu, 9. februara, u podne, nakon čega su timovi prionuli na posao. Sati prvog dana su brzo prolazili i već su se mogli vidjeti prvi obrisi raznoraznih rješenja, u vidu aplikacija, platformi, web sajtova, dodataka i igara. Mentori, kao i članovi organizacionog tima, povremeno su obilazili timove kako bi im pružili pomoć i dali sugestije, a posjetio ih je i Lori, specijalni gost kome su se svi jako obradovali.

Timovi koji su u toku dana uspjeli da odrade veći dio posla, mogli su sebi priuštiti par sati sna, a lazy-bag je bio idealna opcija za malo odmora. Drugi su pak, na svojim rješenjima radili tokom cijele noći. Uz pomoć nebrojeno šolja kafe, zvuk tastatura u prostorijama Omladinskog centra u Podgorici mogao se čuti tokom cijele noći.

U nedelju su timovi imali pet minuta da predstave rješenja pred stručnim žirijem. Članovi žirija, koje je čekao vrlo zahtjevan posao, bili su Sanja Simonović – šefica m:tel Digitalne Fabrike, Nikola Vulić – koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF Crna Gora,  i Marko Andrijašević – softver inženjer u kompaniji Automattic.

Nakon prezentacije i seta pitanja, žiri je objavio pobjednike trećeg Hakatona za društvene promjene, kojima je pripala novčana nagrada u iznosu od 3.000 eura. Pobjednici su Tamara Knežević, Vuk Stanišić, Miloš Otašević i Lazar Gazdić, koji su  razvili igricu koja, kroz edukativne primjere, teži da preventivno utiče na problem online nasilja, a takođe uči korisnika kako da se ponaša ukoliko se nađe u kontaktu sa istim.

Sa trećeg Hakatona za društvene promjene smo ponijeli nova, lijepa iskustva, i ponovo pokazali da u Crnoj Gori postoji veliki broj sjajnih mladih ljudi, sa nevjerovatnim idejama.
Zahvaljujemo se svim učesnicima, kao i mentorima, na još jednom sjajnom događaju, a Kreaktivator nastavlja sa priprema i podržava nove prilike za mlade i adolescente sa područja Crne Gore.

About The Author