Select Page

Kako je nastala online platforma PosavjetujMe

Kako je nastala online platforma PosavjetujMe

Problem koji smo mi definisale i čijim smo se rješenjem bavile na UPSHIFTu je oduvijek bio prisutan u životima svih nas, ali ponajviše kod mladih ljudi. To je nerazumijevanje na koje mladi nailaze u svojoj porodici, društvu, okruženju. Uzroci njegovog nastanka su brojni, a kao neke od najbitnijih smo izdvojile prekomjernu upotrebu elektronike i društvenih mreža, sve veće otuđivanje ljudi i strah od osude. Međutim, i bez novonastale situacije sa pandemijom, mlade osobe su izložene ovom kompleksnom problemu. Stoga, čim smo vidjele poziv za UPSHIFT radionicu odlučile smo da se prijavimo jer smo smatrale da je naša ideja, online platforma za savjetovanje mladih posavjetujme.com, pravo rješenje ovog problema.

Na samom početku nismo imale prevelika očekivanja – mislile smo da čak ni nećemo proći u uži izbor, a kamoli da ćemo učestvovati u čitavom trodnevnom programu i na kraju dobiti zeleno svjetlo za realizaciju našeg projekta. Imale smo tremu i prilikom onlajn razgovora sa organizatorima, a kada je konačno stigao mejl našoj sreći nije bilo kraja. Bile smo veoma uzbuđene, ali i spremne da steknemo jedno novo, veoma edukativno i korisno iskustvo.

UPSHIFT radionica je zaista bila nezaboravan događaj. Na njoj smo naučile mnoge stvari iz određenih oblasti, poput finansija, menadžmenta, marketinga, o kojima do tada nismo imale skoro pa nikakvo znanje. Sve je započelo analizom naše ideje, gdje smo morale precizno da definišemo sve uzroke i posljedice našeg problema. Sljedeći korak je bio naravno izrada kompletnog plana našeg projekta i vizuelno prikazivanje naših ideja. To je podrazumijevalo pravljenje “drveta problema” (koje smo mi predstavile u vidu kompjutera), određivanje ciljnih grupa, te izradu okvirnog dizajna naše online platforme i na samom kraju određivanje budžeta.

Rad na našoj ideji je samo jedan od aspekata UPSHIFT iskustva. Naučile smo i kako da prevaziđemo određene poteškoće vezane za izradu projekta, uz veliku pomoć i podršku cijelog UPSHIFT tima i naše sjajne mentorke, Jovane Dragović, bez kojih sigurno ne bi bilo moguće kreiranje naše platforme. Osim toga što nam je sav pribor za rad bio obezbijeđen (i smještaj i hrana i prostor za rad su zaista bili na zavidnom nivou), cijeli UPSHIFT tim nam je uvijek bio na raspolaganju i davao nam brojne savjete. Čak i kada je na kraju drugog dana naša ideja projekta bila završena, mentori drugih timova su nam nesebično davali konstruktivne sugestije kako da unaprijedimo našu prezentaciju.

Više puta smo imale “probu” naše prezentacije za žiri i kada je konačno trećeg dana u 14:10h bio red na nas, bile smo zaista uvježbane, što naravno nije pomoglo našem kolektivnom strahu od javnog nastupa. Ali na kraju, trebalo bi da je naša prezentacija bila zadovoljavajuća jer nas žiri jeste pohvalio! Kada smo čule da smo jedan od timova kome je žiri odlučio da pruži finansijsku pomoć, bile smo pozitivno iznenađene i zaista nevjerovatno srećne, ponosne i zahvalne.

Zahvaljujući našoj mentorki, savjetima drugih mentora i žirija, ali i velikoj podršci i požrtvovanosti i naše druge drage mentorke, Jovane Vulić, naša prvobitna zamisao o bezbjednom onlajn mjestu gdje mladi mogu anonimno da traže savjet, stekla je svoj konačni oblik u vidu onlajn platforme Posavjetujme. Naš projekat sada podrazumijeva bezbjednu onlajn platformu gdje mladi mogu anonimno da postave bilo koje pitanje, a odgovore im pružaju studenti psihologije. Na našoj platformi dobrovoljno rade i dva diplomirana psihologa koji su tu za pružanje pomoći studentima i koji odgovaraju na određena pitanja. Iako smo prije samo mjesec dana počeli sa radom, možemo da se pohvalimo da našu platformu zaista koriste mladi i da dobijamo raznolika pitanja, ali i da smo  imali priliku da radimo i sa odličnim programerima i sa veoma obrazovanim i entuzijastičnim studentima psihologije.

Sve ovo naravno ne bi bilo moguće bez UPSHIFT radionice. Stekle smo brojna znanja o izradi sopstvenog projekta, ali smo zahvaljujući UPSHIFTu naučile puno i o komunikaciji između ljudi. Data nam je prilika da sagledamo naše mane i vrline i da ih praktično koristimo na našem projektu, a i da vidimo kako individualno, a i timski, možemo da napredujemo.

Ovo iskustvo nam je omogućilo i da upoznamo impresivne i uspješne ljude i da korisno provedemo vrijeme u jednoj pozitivnoj i edukativnoj atmosferi. Kada se sada osvrnemo na sve momente od učešća na UPSHIFT radionici do realizacije projekta, zaista nam se čini da je sve to nestvarno.

Svima bismo preporučile da se prijave za UPSHIFT radionicu jer je to nezaboravno iskustvo, na kojem čak ako i ne pobijedite, uvijek možete naučiti nešto novo i upoznati nove, dobre ljude!

Očekujemo vaše pitanje na platformi posavjetujme.com 😉

Ana Slavić, Anja Mirković, Lara Drašković i Jovana Popović

About The Author