Select Page

Kako je nastala prva škola programiranja na Cetinju?

Kako je nastala prva škola programiranja na Cetinju?

Sve je počelo kada smo vidjeli da su izašle prijave za novu UPSHIFT radionicu, na startu školske godine. Već smo čuli za nju od ranije, što preko društvenih mreža, tako i od naših prijatelja koji su imali nezaboravna iskustva. Naš tim se sastojao od pet članova – Sandra, Anja, Jovana, Balša i Vladimir. Svi smo već bili drugovi, a osim Vladimira koji je godinu stariji od nas, bili smo i u istom odjeljenju. Sandra je prva predložila prijavu i bez dileme smo se složili.

Nismo se prijavili samo sa jednom idejom, ali ona sa kojom smo prošli je bila naša omiljena. Imali smo želju da organizujemo kurs programiranja u našem gradu. Jovana je počela takav jedan kurs u Podgorici, ali je bilo nezgodno putovati svake nedelje. I mi ostali smo željeli da se oprobamo u tome i znali smo još djece iz naše škole koji su imali istu želju, ali nisu imali mogućnosti da putuju. Za intervju smo se svi skupili u obližni kafić i nervozno čekali da nas pozovu. Intervju nam je bio sa Jovanom i bio je super. Jako nas je opustila i nismo više bili nervozni. Posle toga čekali smo par dana da izađe spisak, a kada je izašao vjerovatno smo bili najglasniji klinci u školi, bili smo presrećni i već smo počeli sa planiranjem.

Mi smo prisustvovali trinaestoj UPSHIFT radionici i ona je bila jedna od najljepših iskustava koje smo imali. Proveli smo tri dana u hotelu Iberostar u Bečićima sa sjajnim ljudima. Naša mentorka je bila Maša sa kojom ne samo da smo se super slagali, nego joj je i naša tema bila bliska što je učinilo čitav projekat još zanimljivijim. U ta tri dana naučili smo mnogobrojne vještine koje još uvijek koristimo i koje će nam biti bitne za kasnije, a ne učimo ih u redovnoj nastavi. Pored toga upoznali smo mnogo novih prijatelja, od mentora do drugih učesnika radionice sa kojima se i danas redovno čujemo. Svakog dana bi odradili dosta posla, ali nije tako izgledalo jer smo oko sebe imali dobru atmosferu, dobre ljude i da ne zaboravimo – dobru hranu. Koliko god da se trudimo da vam opišemo ta tri dana ne možemo jer je to stvarno nešto što morate da prođete sami. Mi samo možemo da vam kažemo da su za nas bila nezaboravna, kao i za sve naše prijatelje. Istina je da smo imali dosta posla, ali to je nešto što će vam biti kao igra, a toliko toga ćete naučiti. Takođe, ne treba se bojati žirija, nisu strašni kao što se čine. Stvarno su ljudi koji žele da čuju mlade i njihove ideje i koji se maksimalno trude da se one realizuju na najbolji mogući način.

Nije sve bilo gotovo posle ta tri dana, u stvari tek je sve počelo. Taj dio radionice nam je dao osnovu za dalje, a posle toga Jovana i Anja su prisustvovale još jednoj radionici gdje su naučile kako da upravljaju finansijama. Tada smo dobili još jednu mentorku, Anju sa kojom smo se dogovarali oko daljih planova.

Na Cetinju u Američkom uglu smo organizovali sjajan kurs u saradnji sa Logate akademijom. Imali smo sjajnog predavača, Seida, koji je dao sve od sebe da, i kada smo morali da nastavu prebacimo online, časovi budu jako kvalitetni i zanimljivi. Čak par maturanata koji su pohađali kurs su se odlučili da se upravo time bave u budućnosti.

UPSHIFT je nešto šta se ne zaboravlja, oni koji su bili razumjeće, a vi koji niste, šta čekate?

About The Author