Select Page

Kako je tim Ana-Marie dobio drugu priliku da realizuje svoju UPSHIFT ideju

Kako je tim Ana-Marie dobio drugu priliku da realizuje svoju UPSHIFT ideju

U februaru 2017. godine, desila se jedna vrlo lijepa priča za nas četiri djevojke iz Herceg Novog. Popunjavanje prijave, smišljanje i traženje problema bilo je potpuno novo za nas, kako nikada nismo radile ništa slično. Četvrti UPSHIFT ostao nam je u sjećanju kao pun smijeha, javnih govora, čokoladica i divnih mentora koje i sada jako volimo i cijenimo.

f

Mi u februaru 2017. nismo dobile fond za realizaciju naše ideje, a željele smo da edukujemo mlade kada je u pitanju seksualno i reproduktivno zdravlje. To je vrlo prisutan problem u našoj zajednici, i uvijek će barem dijelom biti tu, jer su kod nas takve teme neprijatne za priču, a mladi nisu uvijek željni da budu hrabri i da pitaju.

Kada je već prošlo pola godine od tog četvrtog UPSHIFTa, bile smo ponovo na jednoj radionici koju su iz Kreaktivacije organizovali u Omladinskom centru u Podgorici, i tada su nas pitali da li bismo željele svoju ideju da realizujemo. Oduševile smo se pristupom ljudi, i kako su se sjećali naše ideje i plana, i nakon više od 6 mjeseci. Odgovorile smo potvrdno, i tako je počeo naš put traženja ljudi, smišljanja plana i ideja, moljenja uprave škole, sve da bismo godinu dana nakon našeg UPSHIFTa, održale svoju prvu radionicu u prostorijama srednjoškolskog centra u Herceg Novom.

image-0-02-05-840495a3418767b1e5408943d69605e762f3f55c0f11e7e558c3f640b4938136-V

Dovele smo ginekološkinju iz hercegnovskog Doma zdravlja, koja je bila dovoljno otvorena da sarađuje sa nama, priča sa našim vršnjacima i odgovara na njihova pitanja. Veliki dio posla, i veliku pomoć pružila nam je i školska psihološkinja, koja nam je danima pred radionicu pomagala u pripremi i izradi prezentacije, plana i programa radionice. Nama se dopalo kako je to sve izgledalo, odudaralo je od uobičajenog toka školskih prezentacija, pa smo imali priliku i da na teble lijepimo neke šarene papiriće, i da gledamo skečeve koje su izveli dobrovoljci, da naučimo kako da kažemo – NE, što svakako možemo da primijenimo na sve aspekte u životu, a ne samo na seksualno i reproduktivno zdavlje.

Vrlo smo zahvalne što smo imale priliku da taj dan pokažemo našim vršnjacima neke nove stvari i neke naše ideje, pa se radujemo svim novim projektima koji nas čekaju u budućnosti.

Autorka: Ana-Maria Finžgar, učesnica četvrte UPSHIFT radionice.

About The Author