Select Page

Kako je tim Random hakovao online nasilje i pobjedio na trećem Hakatonu za društvene promjene?

Kako je tim Random hakovao online nasilje i pobjedio na trećem Hakatonu za društvene promjene?

Sa svojim timom sam učestvovao na prošlogodišnjem hakatonu, na kom nismo pobjedili, što nam je bio motiv više da se i ove godine prijavimo za nezaboravno iskustvo kakvo Hakaton pruža.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je online nasilje – nešto kroz šta gotovo svaki tinejdžer prolazi. Tema nam je bila veoma bliska, pa smo bili dodatno inspirisani da pronađemo najbolji način da se uhvatimo u koštac sa ovim tipom nasilja.

Prije početka Hakatona osmislili smo koncept našeg rješenja – to je trebalo da bude igrica koja će svoje korisnike upoznati sa oblicima online nasilja i naučiti ih kako na pravilan način da reaguju u određenim situacijama. Na početku takmičenja smo podijelili zadatke među članovima ekipe, a odrediti ko, šta, i kako raditi bio je naizgled lak posao. Dubljim analiziranjem problema i našeg rješenja shvatili smo da postoje situacije na koje nemamo odgovor. Tada smo zatražili stručnu pomoć mentora, koji su nam gotovo u svakom trenutku bili na raspolaganju.

Kako se dan približavao kraju, tako je i izrada prototipa rješenja postajala komplikovanija. U jednom trenutku, shvatili smo da nam nedostaje vremena za izradu istog, te smo odlučili da noć provedemo uz ogromne količine kafe i rada. Niotkud se pojavila nesuglasica pri realizaciji zamišljenog, pa je naš tim stavljen pred svojevrstan test. Morali smo se usaglasiti oko određenih komponenti prototipa, kako bi mogli nastaviti njegovu izradu. To nije bio lak posao, jer je došlo do sukoba mišljena, međutim uspjeli smo izvući najbolje iz svakog, te izmisliti najbolje rješenje.

Do jutra je svako bio fokusiran na svoj zadatak, kako bi u dogovoreno vrijeme mogli složiti puzlu. Kako je sunce izlazilo, tako je naš prototip dobijao puniji sjaj. Nakon toga uslijedio je dogovor oko načina prezentovanja naše ideje. Tražili smo najbolji način na koji možemo predstaviti zamišljeno, čemu su pomogle brojne kritike ostalih takmičara i mentora.

Došao je trenutak kada je trebalo da pokažemo šta smo to u protekla 24h odradili. Nervoza se mogla primijetiti na licima svih takimičara, ali je to sve u momentu kada smo stali pred publiku palo u vodu. Nakon uspješnog prezentovanja, došlo je do sumiranja utisaka i brojnih nagađanja ko bi mogao biti ovogodišnji pobjednik. Kao i ostali, naš tim se nadao najboljem. S nestrpljenjem smo čekali objavu žirija.

U momentu kada smo saznali da je tim „Random“ pobijedio, dio tima je ostao začuđen jer nije znao o čemu se radi. Tek kada su ugledali ostale članove kako se raduju shvatili su da smo pobijedili. Bio je to jako fin momenat, jer smo naporno radili proteklog dana kako bi ostvarili ovaj uspjeh. Ovaj Hakaton nas je mnogo toga naučio, od toga kako da na pravilan način rješavamo probleme unutar tima, do toga kako da, koristeći prave riječi, na što bolji način predstavimo svoje rješenje.

Sad nas očekuje najteži dio zadatka, napraviti igricu koja će upoznati mlade sa oblicima nasilja online i naučiti ih kako na pravilan način da se ophode prema istom.

Autor: Lazar Gazdić, učesnik trećeg Hakaton za društvene promjene

About The Author