Select Page

Kako nam je bilo na „Generation Unlimited Youth Challenge“ takmičenju

Kako nam je bilo na „Generation Unlimited Youth Challenge“ takmičenju

Za nama je sjajan vikend, prepun dobre energije, inovativnih ideja i entuzijazma mladih da učine nešto jedni za druge – završeno je „Generation Unlimited Youth Challenge“ takmičenje, koje se održalo od 14. do 16. decembra u hotelu Mediteran, u Bečićima.

Ovo globalno takmičenje se sprovodi u 15 zemalja širom svijeta, a pobjednici imaju priliku da osvoje 20 hiljada dolara, kao i mogućnost da se njihova rješenja implementiraju širom svijeta.

Mladi iz cijele Crne Gore su imali jedinstvenu priliku da riješe društvene izazove i unaprijede zajednicu u kojoj žive, nauče kako da razviju ideje i implementiraju ih i dobiju finansijsku i mentorsku pomoć.

Prijave su bile otvorene za timove od troje do petoro mladih ljudi, od 14 do 24 godine, iz cijele Crne Gore. Prijavama je traženo prepoznavanje problema i rješenje za neki od izazova iz sledećih oblasti:

  1. unaprjeđenje srednjoškolskog obrazovanja,
  2. razvijanje vještina i znanja koja su potrebna za buduće zaposlenje,
  3. osnaživanje mladih.

Nakon ogromnog broja pristiglih prijava, žiri je, kroz više krugova selekcije, odabrao timove koji su nam se priključili na trodnevnoj radionici.

Nakon upoznavanja, počeli smo sa radom u petak, 14. decembra, u 15:00h. Praveći drvo problema i postavljajući 5 pitanja ZAŠTO, mladi su pokušali da otkriju srž problema koji analiziraju. Timovi su imali težak zadatak da identifikuju uzroke problema i da uoče one na koje bi mogli da djeluju. Mladi su na radionicu došli pripremljeni – kao domaći zadatak imali su da naprave mapu stejkholdera i sa par najvažnijih obave intervjue kako bi iz prve ruke sakupili više informacija o problemu. Ovim koracima postavili smo jak temelj za kreiranje kvalitetnog rješenja problema.

U nastavku, timovi su imali zadatak da kreiraju pitanje koje odražava srž problema. Timovi su, uz pomoć mentora, marljivo radili na prepoznavanju konkretnog pitanja kako bi dobili polaznu osnovu za iduće korake.

Pored napornog rada, ostavili smo prostora i za igru „tajni prijatelj“. U ovoj igri svi učesnici radionice izvlače listice na kojima je ispisano ime nekog od učesnika, kome u naredna tri dana postaju tajni prijatelj i imaju zadatak da mu s vremena na vrijeme pripremaju i šalju zanimljive poklone, poruke i slično. Kreativnost naših učesnika u osmišljavanju poklona je bila neiscrpna!

Subota je bila najintenzivniji dan takmičenja. Vrijedno se radilo na prototipima rješenja, što je bio traženi autput za drugi dan radionice. Kroz brainstorming proces stvarali smo ideje, razrađivali ih i nadograđivali. Bila je to kreativna eksplozija ideja, od kojih smo oblikovali nove, odbacivali lošije i pokušavali da dođemo do jedne koja predstavlja odgovor na pitanje postavljeno na kraju prvog dana.

Naši takmičari su u subotu ostali da rade na svojim rješenjima dugo nakon završetka radionice. U sali je do kasnih večernjih časova vladala sjajna atmosfera, a uz improvizovanu muzičku opremu i gitaru smo se družili i pjevali.

U nedjelju su naši takmičari od ranog jutra radili na pripremi prezentacije, vođeni takmičarskim duhom i voljom da mijenjaju stvari i učine okruženje boljim za mlade. Pred njima je bio nimalo lak zadatak – da rješenje koje su osmislili predstave mentorima, ostalim takmičarima i članovima žirija, u okviru pitcha koji ne smije trajati duže od 5 minuta, nakon čega žiri ima 5 minuta za pitanja.

Tročlani žiri je morao ocijeniti svaki od timova po četiri parametra – opšti utisak o prezentaciji, uticaj koji njihovo rješenje može postići, koliko je rješenje u praksi izvodljivo i koliko je inovativno. Pred ovim, nimalo lakim, zadatkom našli su se Mihaela Bauer, zamjenica predstavnika UNICEFa u Crnoj Gori, Branka Žižić, predstavnica Ministarstva nauke, kao i Ivan Vukčević, Political Officer u Britanskoj ambasadi u Podgorici.

Glasovi žirija činili su 60% ukupnog mogućeg broja bodova koji jedan tim može dobiti. Glasovi mentora činili su 15%, dok je preostalih 25% pripalo takmičarima. Naime, svaki od takmičara je imao zadatak da odabere 5 timova za koje smatra da treba da pobjede.

Nakon zbrajanja svih glasova uručili smo nagrade za 5 pobjedničkih timova. Svaki od njih dobio je po 1.000 dolara za razvoj svoje ideje i mogućnost da se plasira na globalno takmičenje na kome će najbolji timovi dobiti po 20.000 dolara i mentorsku pomoć za implementaciju svog rješenja širom svijeta. U nastavku pročitajte više o pobjedničkim timovima!

Peto mjesto: Fondacija Bridge

Peto mjesto pripalo je timu „Fondacija Bridge“ koji čine Aldijana Hodžić, Anja Pejović, Damir Maljević i Teodora Jašović. Oni žele da kreiraju platformu pomoću koje će mladi ljudi, u potrazi za stručnim usavršavanjem, moći da se povežu sa mentorima koji im na tom putu mogu pomoći.

Četvrto mjesto: Act Gently, Be Friendly

Na četvrtom mjestu našao se tim „Act Gently, Be Friendly“ koji čine Anđelka Kljajević, Jovana Radulović i Sunčica Vukčević. Njihova ideja je uvođenje „Mindfulness“ časova, kako bi se uticalo na mlade i podigla svijest o važnosti brige o mentalnom zdravlju.

Treće mjesto: Pin.me

Treće mjesto pripalo je timu „Pin.me“ koji čine Danijela Begović, Jelena Jovanović i Rade Radović. Oni žele da kreiraju platformu koja bi omogućila studentima i poslodavcima da se povežu. Na ovaj način studenti će moći da rade na konkretnim projektima i stiču radno iskustvo.

Drugo mjesto: Volunteers Unlimited

Na drugom mjestu našao se tim„Volunteers Unlimited“ koji čine Dejan Bešović, Dušan Vukadinović, Filip Drobnjak, Marko Šušić i Slavomir Božović. Oni planiraju da kreiraju web sajt i aplikaciju koji će služiti kao platforma putem koje će uticati na svijest o značaju volonterskog rada, povezivati mlade sa šansama za volontiranje i promovisati ovo kao sjajan način sticanja iskustva i učenja za buduće radno mjesto.

Prvo mjesto: Perspektiva

Kao najbolji po mišljenju, kako žirija, tako i ostalih takmičara, istakao se tim „Perspektiva“ koji čine Alexander Nadrilyanski, Matija Blagojević, Miloš Bajčetić i Ognjen Sekulić. Oni su kao problem prepoznali nedostatak kvalitetnog umjetničkog sadržaja koji se plasira danas. Shodno ovome, oni žele ponuditi svim mladim umjetnicima pomoć, u vidu besplatnog snimanja i produciranja pjesama i video spotova, kao i njihove promocije. Takođe, njihova želja je organizovanje festivala u „street art“ formatu na kome bi okupili sve umjetnike iz svoje mreže.

Za nama je vikend prepun sjajnih ideja, kreativnosti i želje mladih da učine svijet boljim mjestom. Još jednom smo pokazali da mladim ljudima ne fali motivacije i želje, već da im je samo potrebno pružiti priliku da se njihov glas čuje kako bi pokazali šta mogu.

About The Author