Select Page

Kako se djevojke iz Rožaja bore protiv vršnjačkog nasilja ?

Kako se djevojke iz Rožaja bore protiv vršnjačkog nasilja ?

Kada smo saznale da će Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator” organizovati kamp “Stop nasilju kreće od mene“, prijavile smo se odmah. Pošto smo bile jako dobro upoznate i sa uzrocima i sa posledicama koje može izazvati vršnjačko nasilje, taj problem smo prijavile i opisale ga kao nešto o čemu se, nažalost, i dalje ćuti i na čijem rješenju treba raditi. Mnogo razloga nas je motivisalo da radimo na prevenciji ovog problema, a jedan od njih je bio i taj što se o nasilju, pogotovo vršnjačkom, ne priča dovoljno i mi smo željele da to promijenimo.

Nismo mogle biti srećnije kada smo dobile poziv za intervju. Nakon toga, našle smo se među 10 timova koji će učiti o nasilju i prezentovati svoju inicijativu kojom će se boriti protiv njega. Na petodnevnom kampu smo saznale štošta novo o vrstama i prevenciji nasilja, a interaktivne radionice i predstava ”Ljubav i nasilje” su nas dodatno motivisale da se aktiviramo.

Na UPSHIFTu smo imali i pomoć naše mentorke Mine Đurđevac, koja nam je pomogla da zamisao što bolje razradimo i predstavimo. Naša ideja je bila otvaranje školskog S.O.S. kluba, koji će funkcionisati kao grupa podrške. Prva prepreka je bila savladana kad samo osvojile sredstva za pokretanje kluba. Sada je trebalo pristupiti realizovanju ideje.

Prvi sastanak kluba je održan 11.februara 2019. godine, kada je naša Gimnazija “30.septembar” u Rožajama dobila svoj prvi pokret za borbu protiv vršnjačkog nasilja. Klub trenutno broji 25 članova, a broj se svakog dana polako povećava. Podršku smo dobili i od školske uprave, a posebno se zahvaljujemo profesoru Agimu Ljaiću i profesorici Sabaheti Ramović, kao i psihološkinji Seidi Dacić, koji su nam pružili pomoć pri osnivanju kluba.

U klubu se otvoreno priča o štetnosti vršnjačkog nasilja, a mladima se pruža neophodna zaštita. Planiramo organizovanje mnogobrojnih edukativnih i zabavnih sadržaja i filmskih večeri, a sve u cilju prevencije i podrške. Smatramo da nas je ovo iskustvo pretvorilo u aktivistkinje koje žele da pomognu svojoj zajednici!

Autorke: Ajna Dacić, Alejna Pepić, Amina Luboder, Belma Murić i Nejla Murić.

About The Author