Select Page

Kako smo se proveli na 14. UPSHIFT radionici

Kako smo se proveli na 14. UPSHIFT radionici

U nedelju, 15. decembra, završio se posljednji UPSHIFT za ovu kalendarsku godinu. Trajao je tri dana, a ovoga puta smo boravili u hotelu Four points by Sheraton, u Kolašinu. Kao i uvijek, odlično smo se zabavili i dosta toga naučili. Timovi sa sjevera Crne Gore su vrijedno radili tokom prethodnog vikenda. Mentori su bili iz različitih branši, od arhitekture, preko grafikog dizajna i bankarstva, do programiranja, pa nije bilo teško pronaći stručni savjet za ma koji problem.

Prvog dana smo prošli kroz 5 pitanja “zašto” i drvo problema i pokušali da dođemo do srži problema koji su mladi uvidjeli, da shvatimo koji su uzroci i posledice i na koga sve utiče problem.  Mladi su na radionicu došli pripremljeni, sa odrađenim domaćim zadatkom – gotovom mapom stejkholdera i par unapred obavljenih intervjua zahvaljujući kojima su uspjeli da sakupe više informacija o problemuTimovi su poslednje riješili mapom stejkholdera koja predstavlja ljude, organizacije i institucije koje pogađa ovaj problem, ili pak one koji mogu da ga riješe. Osim toga, kreirali su i ličnosti koje predstavljaju ciljnu grupu, i tako psihološki sagledali svaki aspekt problema, kao i načine na koje se mogu praviti pozitivne promjene. Prvi dan radionice je završen dizajn izazovom, koji predstavlja pronalazak ključnog pitanja za problem koji je dati tim prepoznao. Time su postavili temelj za sve naredne korake.

Subota je, očekivano, bila najintenzivniji dan radionice. Kreativna eksplozija ideja koja je nastupila učinila je da neke ideje odbacimo, a druge oblikujemo sve dok nismo došli do one prave koja predstavlja savršen odgovor na naše pitanje iz dizajn izazova. To je učesnicima bilo izuzetno zanimljivo, jer su uspjeli da iskažu svoju kreativnost. A ni mentori nisu izgubili dijete u sebi, i zabavili su se kroz izgradnju konkretnih rješenja. Imali smo prototipe od konkretnih i opipljivih, do idejnih koji su predstavljali samu realizaciju rješenja kroz roleplay. Osim toga, imali su probnu prezentaciju i dobili povratne informacije od drugih mentora, a zatim su radili na poboljšanju rješenja i prezentacije na osnovu tih utisaka.

Poslednji dan bio je rezervisan, prije svega, za finansijski aspekt predloženih rješenja, kao i plan njihove održivosti. Nakon toga, svaki od timova je imao po trideset minuta da izvježba svoju prezentaciju u trajanju od pet minuta koju će izvesti pred žirijem. Članovi žirija, koji su imali nezahvalan zadatak da naprave jedan od najtežih izbora do sada, bili su Nikola Vulić (UNICEF Crna Gora), Marijana Muhić (UNICEF Hrvatska) i Mislav Kirac (UNICEF Hrvatska).

Nakon petominutnog izlaganja timova, žiri je imao pet minuta rezervisanih za pitanja. Kada je svaki od timova izložio ukratko svoja rješenja, žiri se povukao da bi donio svoju odluku, a mi smo iskoristili to vrijeme da se malo zabavimo i otkrijemo ko nas je prethodna tri dana uveseljavao tajnim poklonima.

Timovi koji su osvojili nagradu u vidu finansijske podrške za svoj projekat su:

  1. Adelisa Huseinović, Elma Krcić i Nejla Jasavić koje su kao problem prepoznale nedovoljno znanja o pravima i mogućnostima žena;
  2. Almira Agović, Džejlan Husović, Edin Hasanagić i Sehija Hodžić koji žele da pruže podršku starim ljudima;
  3. Emir Ramdedović, Jovana Račić, Lea Agović, Stefan Bošković i Teodora Dašić žele da pokrenu akciju razmjene polovnih stvari i garderobe;
  4. Jovan Vojvodić, Luka Vukić i Milan Udovičić kao problem su prepoznali nedostatak kulturnih i sportskih manifestacija u svom gradu;
  5. Luka Šljivančanin, Nemanja Čabarkapa, Nikola Knežević, Ognjen Mrdak i Željko Tanjević žele da podignu svijest o važnosti prihvatanja različitosti.

Nadamo se da ste i vi svi, kao i mi posle ove radionice, spremni za fantastične zimske priče! A mi vam vrlo brzo pripremamo puno novih aktivnosti i prilika da se družimo i radimo zajedno.

About The Author