Select Page

Kako smo se proveli na drugoj regionalnoj UPSHIFT radionici!

Kako smo se proveli na drugoj regionalnoj UPSHIFT radionici!

Druga regionalna UPSHIFT radionica održana je u Crnoj Gori, u Petrovcu, od 5. do 8. marta. S ciljem unaprijeđenja dijaloga i društvene kohezije za regionalni program “Dijalog za budućnost”, bilo je odabrano 20 timova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, od kojih smo potom napravili 10 u okviru kojih su po dva prijavljena tima zajedno radila na njima srodnim problemima.

Druženje je, ovog puta, umjesto u petak, započeto dan ranije i učesnici su imali puna 24 časa da se opuste i upoznaju igrajući niz najrazličitijih mogućih igara. Prva od njih bila je čuvena “Speed dating” čiji vam je koncept poznat. Dobijete minut da sa nekim razgovarate i da o njemu saznate što više, što znači da u moru random sitnica koje oboje izbacite iz sebe u tih 60 sekundi nekad saznate nečiju omiljenu knjigu, film i/ili hobi, a nekad samo znak u horoskopu, jer je “dupli blizanac” sve što vam je potrebno od informacija.

Zatim, “Marshmallow challenge” čiji je pobjednik bila struktura visoka 78cm, napravljena od 20 špageta, malo kanapa i selotejpa, i sve to za samo 18min. Umor nas je od puta sve savladao, pa se u četvrtak veče desilo nešto što se ne dešava tako često – svi smo prije ponoći već bili u svojim krevetima, spremniji nego ikad da napunimo baterije za ono što nas čeka.

Kako je petak popodne, po već ustanovljenoj metodologiji rada, bio predviđen za početak radionica, u iščekivanju mentora vrijeme smo ispunili sa još par igara, a uspjeli smo da iskoristimo i sunce koje je nenajavljeno izmililo ugrabivši jednu kratku šetnju pored mora. Da su organizatori još jednom napravili odličan izbor kada su spajali timove sa mentorima, najbolji je pokazatelj atmosfera koja je vladala već poslije tridesetak minuta. To je, naravno, išlo svima u korist, s obzirom na to da su mentori ovog puta imali nešto teži zadatak. Njihovi timovi su do prije dva dana bila dva različita tima i prijavili su se sa dva u korijenu srodna, ali na prvi pogled ipak drugačija problema, pa je bilo malo komplikovanije doći do zajedničkog rješenja. Mladi su tome pristupili sa nevjerovatnim oduševljenjem, i toliko inovativnim rješenjima da nam je iskreno krivo što svi timovi nisu mogli biti nagrađeni.

Radionice smo započeli praveći zajedničko stablo problema, drvo koje je sadržalo sve one uzroke i posledice koji su vezani i za jedan i za drugi problem. Na taj način, brzo se došlo do zajedničkog problema na koji se može uticati, i stvari su onda postale mnogo jasnije.

Mladi su na radionicu došli pripremljeni, sa odrađenim domaćim zadatkom – gotovom mapom stejkholdera i par unaprijed obavljenih intervjua zahvaljujući kojima su uspjeli da sakupe više informacija o problemu. Uz pomoć njih, i sada već jasno određenog zajedničkog problema, uspjeli su da lako odrede ljude, organizacije i/ili institucije koji utiču na njihov zajednički problem i da potom za svakog od njih kreiraju po jednu ličnost koja predstavlja ciljnu grupu za svaki konkretan problem. Dizajn izazovom, odnosno kreiranjem pitanja koje je jedinstveno za svaku ideju i odražava srž prijavljenog problema, zaokružen je prvi dan radionice. Iste večeri razmijenjeno je četrdesetak niknejmova na instagramu i formirano bar desetak vajber grupa.

Dok su se mentori borili sa porivom da se što prije ušuškaju u krevet, ali i pitanjem časti ukoliko to urade prije djece, ta ista djeca su se bavila nečim mnogo zanimljivijim. Kako smo po početku radionica svi izvukli nečije ime i tako postali toj osobi “tajni prijatelj” mnogi su baš pred ponoć gurali koverte ispod vrata hotelskih soba ili se šunjali do kuhinje po recimo jabuku ili čokoladno mlijeko kojem će nekome dati kao poklon. Zbog toga su sjutradan mnogi ustali sa podočnjacima, ali i sa širokim osmijehom na licu.

Subota je, očekivano, bila najintenzivniji dan radionice. Kreativna eksplozija ideja koja je nastupila učinila je da neke ideje odbacimo, a druge oblikujemo sve dok nismo došli do one prave koja predstavlja savršen odgovor na naše pitanje iz dizajn izazova. Kreiranje prototipa rješenja uvijek je najzanimljiviji dio radionice, zato što konačno ideja počinje da dobija svoju formu i jasno se vidi trud koji je uložen u prethodnim modulima. Činjenica da je ovog puta to rješenje bilo produkt ideja i zajedničkog rada par mladih ljudi koji se do prije nedjelju dana nisu ni poznavali, razlog je što je čitav proces imao još veći značaj.

Poslednji dan bio je rezervisan, prije svega, za finansijski aspekt predloženih rješenja, kao i plan njihove održivosti. Nakon toga, svaki od timova je imao po trideset minuta da izvježba svoju prezentaciju u trajanju od pet minuta koju će izvesti pred žirijem. Članovi žirija, koji su imali nezahvalan zadatak da naprave jedan od najtežih izbora do sada, bili su Nikola Vulić (Koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF-u), Majda Gračić Jogunčić (trener UPSHIFT programa iz Laboratoriuma, organizacije koja implementira UPSHIFT u Bosni i Hercegovini) i Sara Čortan (Project manager za UPSHIFT iz Razlivališta, organizacije koja implementira UPSHIFT u Srbiji) Nakon petominutnog izlaganja timova, žiri je imao pet minuta rezervisanih za pitanja. Kada je svaki od timova izložio ukratko svoja rješenja, žiri se povukao da bi donio svoju odluku, a mi smo iskoristili to vrijeme da se malo zabavimo (i baš mnogo) fotkamo. Nakon što smo otkrili ko nas je prethodna tri dana uveseljavao tajnim poklonima, malo smo se zacrvenili i svojim tajnim prijateljima udijelili zagrljaj.

Brzo zatim, uslijedilo je proglašavanje pet timova čija su rješenja odabrana za implementaciju i koja će biti podržana grantom u iznosu od 2.000 EUR. Timove čije ćemo ideje pokušati da realizujemo u narednom periodu čine:

  1. Aleksandra Jovović, Lamija Kovačević, Mia Bakal, Iva Blagojević i Sara Avramović čiji tim će raditi na edukaciji o pravima žena;
  2. Lena Milanović, Sandra Lijeskić, Hana Hodžić, Kenan Salković i Vasilije Čampar rješavaće problem vršnjačkog nasilja.
  3. Ema Karagić, Enisa Husejnović, Filip Grdinić, Mitja Koder i Sofija Knežević, koji moraju da se uhvate u koštac sa problemom profesionalne orijentacije;
  4. Adna Ibrahimagić, Emina Suljić, Zerina Polimac, Katarina Petrović, Tijana Krstić koje će rješavati problem aerozagrađenja u Valjevu i Zenici.
  5. Ana Božović, Anđela Čović, Matija Mitrović, Petar Šćepanović, Josipa Cigić i Martina Tomić koji će rješavati problem diskriminacije u regionu uz pomoć društvene igre za osnovce.

Čestitamo svim timovima koji su ostvarili pravo učešća na radionici, a ostale ohrabrujemo da se prijave za neku od narednih aktivnosti naše Laboratorije!

Ovim je, po našem skromnom mišljenju, više nego uspješno, okončan drugi regionalni UPSHIFT. Vidimo se uskoro na sledećoj UPSHIFT radionici!

About The Author