Select Page

Kako Sunčica i njen tim žele pomoći mladima?

Kako Sunčica i njen tim žele pomoći mladima?

Kada mi je Jovana Radulović proslijedila link sa prijavom za Generation Unlimited Youth Challenge, uslijedila je lančana reakcija. Odmah je krenula ideja, ja sam dalje proslijedila informacije Anđelki Kljajević, pa smo sve tri odlučile da se nađemo na kafi, sumiramo ideje i na koncu, da se prijavimo. Misija Generation Unlimited partnerstva – da omogući da svaka mlada osoba bude u školi, ima mogućnost da uči i bude dio nekog treninga ili bude zaposlena do 2030. godine, nam je bila najveći motiv. Čitanje naših imena na spisku 10 izabranih koji će učestvovati na takmičenju, izazvalo je lavinu euforije i novu misao kojom smo postale vođene : „Mi možemo da mijenjamo svijet!“

Naša ideja se sastoji iz uvođenja „Mindfulness“ časa u školski sistem, da bi putem njega omogućili učenicima razvoj empatije, emocionalne inteligencije, kritičkog mišljenja, tolerancije, svjesnosti, zahvalnosti – svih onih ljudskih osobina i karakteristika koje će mladim ljudima biti od suštinskog značaja za život.

Formula „Mindfulness“ časa je „mir – ljubav – služenje zajednici“, te je zbog toga čas koncipiran iz 3 dijela. Prvi dio časa je posvećen meditaciji, drugi dio komunikaciji, odnosno slobodnom izražavanju djece i razvijanju jakih i kvalitetnih odnosa, dok je treći dio posvećen praktičnom dijelu (životnoj sredini i zajednici). Suština naše ideje leži u želji da se mladim ljudima omogući da uče i spoznaju vrijednosti uz pomoć kojih će moći da vode kvalitetnije živote.

Ipak, naišle smo na poteškoće kada je trebalo da definišemo sam problem. Znale smo šta želimo da postignemo, kako to da uradimo, ali nismo znale kako da nazovemo „to“ što treba da rešavamo. Tokom trodnevne radionice, našeg intenzivnog rada design thinking metodom i uz pomoć mentorke Jovane Živković, došle smo do zaključka da je mentalno zdravlje mladih ljudi zapravo to koje je ugroženo.

Mentalno zdravlje se može koncipirati kao stanje dobrobiti, gdje svaka individua postaje svjesna njegovih ili njenih sposobnosti, može da se nosi sa normalnim stresom u životu, u stanju je da radi produktivno, te je sposoban/na da ostvari lični doprinos za svoju zajednicu.

Niz posledica koje proizilaze iz nebrige o mentalnom zdravlju (od demotivisanosti, letargije, nedostatka inicijative, netolerancije, agresivnosti, delikventnog ponašanja,…), su dodatno ojačale naše uvjerenje da meditacijom, zdravom komunikacijom i uključivanjem mladih u zajednicu, možemo raditi na prevenciji istih i time ojačati mentalitet mladih. Time smo upakovale našu ideju i bile spremne za takmičenje i predstavljanje iste.

Osvajanje četvrtog mjesta i ulazak u pet pobjedničkih timova koji će biti dalje finansirani i podržani nam je dao vjetar u leđa. Pred nama je tek mnogo posla, ali nama entuzijazma, ljubavi i želje za promjenama ne fali. A naš rad možete pratiti putem Instagrama!

Za mene je posebno značajno bilo ovo takmičenje iz nekoliko razloga: prvo, nikad ranije se nisam usudila niti potrudila da se prijavim na neko takmičenje, pa je za mene sama prijava bila izlazak iz zone komfora; drugo, spoznala sam kolika je važnost tima, možemo sve sami, no, ipak je ljepše biti okružen ljudima koji dijele našu viziju i koji mogu i žele da nam pomognu; treće, kada vam neko kaže da se ništa ne dešava, i da nikome ni do čega nije stalo, ne vjerujte im! Ja sam 3 dana bila okružena sa oko 50 mladih ljudi, koji su vrijedno radili, lijepo se zabavljali i bili tu gdje jesu jer im je stalo, jer vjeruju u snagu promjena i bolje sjutra. A takvi i stvaraju bolje sjutra.

Autorka: Sunčica Vukčević, učesnica na Generation Unlimited Youth Challenge globalnom takmičenju

About The Author