Select Page

Ko su nagrađeni timovi na petom hakatonu za društvene promjene?

Ko su nagrađeni timovi na petom hakatonu za društvene promjene?

Hakaton „Popravi godinu!”, u organizaciji Laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator”, održan je onlajn, 14. i 15. novembra.

Tema je bila slobodna, a tražili smo rješenja u vidu aplikacije, sajta, edukativnog modula ili igre. Ovoga puta dosta toga se promijenilo, ali sjajna energija, kreativnost i upornost nas je pratila kao i prethodnih godina. Pravo učešća imali su timovi koje čine od dvoje do petoro mladih, koji imaju između 15 i 29 godina.

Na Hakatonu je učestvovalo šest timova, kojima nije manjkalo dobre volje, a ni fantastične energije, da ostanu budni više od 24h, razviju svoje ideje i pokušaju da nađu optimalna rješenja za probleme koje su prijavili.

Hakaton je počeo u subotu, 14. novembra, u podne, nakon čega su timovi prionuli na posao. Sati prvog dana su brzo prolazili i već su se mogli vidjeti prvi obrisi raznoraznih rješenja, u vidu aplikacija, platformi, web sajtova, dodataka i igara. Mentori, kao i članovi organizacionog tima, povremeno su „obilazili” timove kako bi im pružili pomoć i dali sugestije. Veliku zahvalnost dugujemo Nadi Perović (koja je specijalista računarskih nauka u Adriatic Bank), Nini Drobnjak (koja je sistem inženjerka u Telenoru) i Milutinu Pavićeviću (koji je izvršni direktor kompanije Me-NET, programer i UX dizajner) koji su pomogli timovima korisnim savjetima.

Timovi koji su uspjeli da veći dio posla završe u toku dana mogli su ugrabiti par sati sna, dok su ostali, uz šolju kafe i sjajnu motivaciju, radili cijelu noć

U nedelju su timovi imali šest minuta da predstave rješenja pred stručnim žirijem. Članovi žirija, koje je čekao vrlo zahtjevan posao, bili su Marko Andrijašević (softver inženjer u kompaniji Automattic), Mina Đurđevac (koordinatorka Laboratorije inovacija za mlade) i Nikola Vulić (koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF Crna Gora).

Nakon prezentacije i seta pitanja, žiri je objavio pobjednike hakatona „Popravi godinu” kojima su pripale novčane nagrade u iznosu od 500, 1.000 i 1.500 eura. Nagradni fond je raspoređen na sledeći način:

Treća nagrada od 500,00 eura – Elmaz Feratović, Emir Kolašinac i Vladan Babić koji su osmislili platformu Čućemo se koja će mladima olakšati traženje posla;

Druga nagrada od 1.000,00 eura – Emir Košuta i Milica Pejović koji su razvili platformu Imunoplan koja nas savjetuje kako u plan ishrane da unesemo što zdravije namirnice i poboljšamo svoje zdravlje;

Prva nagrada od 1.500,00 eura – Aleksa Vujošević, Luka Rakočević i Slaven Minić koji su razvili sistem razmjene knjiga uz pomoć kutija/mobilnih biblioteka koje će biti postavljene na više lokacija i njihove platforme koja će sadržati sve informacije o dostupnim naslovima.

Sa petog Hakatona za društvene promjene smo ponijeli nova, lijepa iskustva, i ponovo pokazali da u Crnoj Gori postoji veliki broj sjajnih mladih ljudi, sa nevjerovatnim idejama, koji ističu da je učećšće na ovakvom takmičenju dragocjeno iskustvo. Timski duh, dinamična atmosfera, gotovo bez vremena za odmor, hiljadu ideja koje su želleli da implementiraju, samo su neki od utisaka koje su ponijeli sa ovog takmičenja.

Zahvaljujemo se svim učesnicima, kao i mentorima, na još jednom sjajnom događaju, a Kreaktivator nastavlja svoju misiju da okupi, motiviše i dalje edukuje mlade ljude i adolescente sa područja Crne Gore.

 

About The Author