Select Page

O nama

KO SMO MI?

Godine 2010. UNICEF je pokrenuo ambicioznu mrežu laboratorija za inovacije (Innovation Labs), prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva. Laboratorije za inovacije omogućavaju globalnu disperziju lokalnih znanja UNICEF.

U svijetu trenutno postoji 14 laboratorija za inovacije, od čega je 5 usmjereno na mlade i adolescente.  Laboratorija inovacija za mlade u Crnoj Gori, koja nosi ime “Kreaktivator”, je šesta laboratorija te vrste u svijetu. Njen cilj je da poveže vladine institucije, nevladin sektor i civilno društvo sa mladima i adolescentima, kako bi se zajedničkim snagama radilo na iznalaženju kreativnih rješenja za probleme prepoznate u lokalnim zajednicama. Laboratorija će podržati veliki broj projekata sa mladima i adolescentima na području Crne Gore. Ovaj pristup će obezbijediti pružanje jednakih mogućnosti izazovima iz različitih sfera života. Istraživanja i praksa su pokazali da takav pristup obezbjeđuje trajna rješenja koja su lakše prihvaćena od strane zajednice, jer su prepoznata kao relevantna.

“Kreaktivator” je dio šireg Programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom “Kreaktivacija”, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj društva. Želimo da u svijetu konstantnih promjena promovišemo entuzijazam, integritet i stručnost mladih ljudi. Osim Laboratorije za inovacije i programa Sebi želim kojima se osnažuju kapaciteti mladih, “Kreaktivacija” uključuje i niz aktivnosti koje se tiču unaprijeđenja strateškog i zakonodavnog okvira kada je u pitanju odnos države i društva prema mladima.

12074840_850128485107415_7509872448791982151_n

ŠTA MI RADIMO?

Podstičemo korišćenje novih tehnologija i informacija.

Koristeći nove tehnologije i ideje u svom programu rada, UNICEF dopire do zajednice i najranjivijih kategorija djece i porodica. Cilj projekta je da prepozna mlade ljude i adolescente koji se suočavaju sa realnim izazovima u lokalnoj zajednici i žele da kreiraju inovativne ideje za njihovo rješavanje, koristeći dostupne tehnologije i informacije.

Povezujemo mlade ljude i adolescente sa partnerima.

Inovacija se odvija kroz nove modele partnerstava. U svakoj zemlji u kojoj postoji laboratorija inovacija, partneri iz privatnog sektora, nevladine organizacije, akademici, vladina ministarstva, civilno društvo, kao i mladi i adolescenti, doprinose kreiranju rješenja za najprisutnije izazove sa kojima se mladi suočavaju. Nakon identifikacije problema, mladim ljudima će biti omogućeno da kroz treninge sa kvalifikovanim timom mentora, kao i kroz međusobnu saradnju i brainstorming sesije, unaprijede individualne vještine i uspiju u realizaciji sopstvenih ideja. Zajedničkim snagama nabrojanih aktera, želimo da ohrabrimo mlade ljude i omogućimo im da ostave sopstveni inovativni pečat na poboljšanje lokalne zajednice.

Ohrabrujemo promjene koje donosi inovacija i pratimo njene efekte na lokalnu zajednicu.

Inovativna rješenja kreirana od strane mladih i adolescenata u sebi nose promjenu koja će se odraziti na lokalnu zajednicu. Korišćenjem društvenih mreža, naprednih marketing i monitoring alata, cilj je da se izmjere efekti sprovedene promjene na lokalnu zajednicu i utvrdi da li su sprovedena rješenja uspješno odgovorila na postavljeni izazov. Postignuti uspjesi/neuspjesi predstavljaju pokazatelje koji će biti ključni elementi za rješavanje nadolazećih problema, jer će se kvalitetnim monitoringom utvrditi koja su poboljšanja neophodna kako bi efekti sprovedenih rješenja na lokalnu zajednicu bili optimalni. Ono čemu “Kreaktivator” teži jeste maksimalan angažman mladih i adolescenata u iznalaženju kreativnih rješenja za postojeće izazove lokalnih zajednica, preko procesa konstantnog poboljšanja i inovacija.