Select Page

Održan je četvrti Hakaton za društvene promjene!

Održan je četvrti Hakaton za društvene promjene!

Hack for good Hackathon, u organizaciji Laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator”, je takmičenje koje smo organizovali u subotu i nedelju, 23. i 24. novembra, u prostorijama Omladinskog centra u Podgorici. Okupili smo grupu od 21 IT entuzijaste na jednom mjestu, koji su prihvatili izazov da vide kako izgleda timski rad, efikasna komunikacija među članovima tima, vođenje i organizacija projekta i poštovanje vremenskih rokova. Uz to, vjerujemo da smo uspeli da se dobro zabavimo, jedni druge upoznamo, inovativno razmišljamo i testiramo svoje mogućnosti.  

Tražili smo tehnička rješenja, u vidu aplikacije, sajta, edukativnog modula ili igre za sve probleme koji mladi prepoznaju u društvu. Pravo učešća imali su timovi koje čine od dvoje do petoro mladih, koji imaju između 15 i 29 godina.

Na Hakatonu je učestvovalo šest timova, kojima nije manjkalo dobre volje, a ni fantastične energije, da ostanu budni više od 24h, razviju svoje ideje i pokušaju da nađu optimalna rješenja za probleme koje su odabrali.

Hakaton je počeo u subotu, 23. novembra, u podne, nakon čega su timovi prionuli na posao. Sati prvog dana su brzo prolazili i već su se mogli vidjeti prvi obrisi raznoraznih rješenja, u vidu aplikacija, platformi, web sajtova, dodataka i igara. Mentori, kao i članovi organizacionog tima, povremeno su obilazili timove kako bi im pružili pomoć i dali sugestije, a posjetio nas je i Gandalf Beli, specijalni gost kome su se svi jako obradovali.

Timovi koji su u toku dana uspjeli da odrade veći dio posla, mogli su sebi priuštiti par sati sna, a lazy-bag je bio idealna opcija za malo odmora. Drugi su pak, na svojim rješenjima radili tokom cijele noći. Uz pomoć nebrojeno šolja kafe, zvuk tastatura u prostorijama Omladinskog centra u Podgorici mogao se čuti tokom cijele noći.

U nedelju su timovi imali pet minuta da predstave rješenja pred stručnim žirijem. Članovi žirija, koje je čekao vrlo zahtjevan posao, bili su Nikola Vulić – koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF Crna Gora, Milutin Pavićević – izvršni direktor kompanije Me-NET  i Marko Andrijašević – softver inženjer u kompaniji Automattic.

Nakon prezentacije i seta pitanja, žiri je objavio pobjednike četvrtog Hakatona za društvene promjene, kojima je pripala novčana nagrada u iznosu od 3.000 eura. Predložena rešenja ocjenjivana su prema kvalitetu korisničkog iskustva i efikasnosti, a odlukom žirija za najbolje je proglašeno rešenje tima Sport on map. Tim čine Jovana Dragović, Miloš Orović, Stefan Kovačević i Tamara Pejaković koji će razviti sportsku aplikaciju koje će mlade usmjeriti da vrijeme provode na zdraviji način, udaljiti ih od online nasilja, mentalnih problema i problema zavisnosti.

Sa četvrtog Hakatona za društvene promjene smo ponijeli nova, lijepa iskustva, i ponovo pokazali da u Crnoj Gori postoji veliki broj sjajnih mladih ljudi, sa nevjerovatnim idejama, koji ističu da je učećšće na ovakvom takmičenju dragocjeno iskustvo. Timski duh, dinamična atmosfera, gotovo bez vremena za odmor, hiljadu ideja koje su želleli da implementiraju, samo su neki od utisaka koje su ponijeli sa ovog takmičenja.

Zahvaljujemo se svim učesnicima, kao i mentorima, na još jednom sjajnom događaju, a Kreaktivator nastavlja svoju misiju da okupi, motiviše i dalje edukuju mlade ljude i adolescente sa područja Crne Gore.

 

About The Author