Select Page

Održano je nacionalno finale “Generation Unlimited Youth Challenge” takmičenja

Održano je nacionalno finale “Generation Unlimited Youth Challenge” takmičenja

Crna Gora je jedna od zemalja koja učestvuje u globalnom Izazovu za mlade (Youth Challenge), koji se organizuje kao dio inicijative Generation Unlimited. Ovo globalno takmičenje se sprovodi u 16 zemalja širom svijeta, a pobjednici imaju priliku da osvoje do 20 hiljada dolara, kao i mogućnost da se njihova rješenja implementiraju širom svijeta.

U periodu od 12. novembra do 5. decembra 2018. godine, prijave za Generation Unlimited Youth Challenge bile su otvorene za sve mlade u Crnoj Gori, koji imaju između 14 i 24 godine. Mladi su prepoznali priliku da riješe društvene izazove i unaprijede zajednicu u kojoj žive, nauče kako da razviju ideje i implementiraju ih i dobiju finansijsku i mentorsku pomoć, pa su se pozivu za prijave odazvali u nikad većem broju.

Nakon što su sve prijave dospjele, timovi su prošli kroz dva kruga selekcije, kako bi deset timova bilo odabrano da nam se pridruži na trodnevnom bootcampu, na kom su imali priliku da rade sa mentorima kako bi svoju ideju razvili. Žiri je tada odabrao pet timova koji su dobili po hiljadu dolara za razvoj ideje.

U petak, 15. februara 2019. godine, ovih pet timova se sastalo opet. Ovoga puta u Eko zgradi Ujedinjenih Nacija u Podgorici, kako bi svoj napredak predstavili žiriju, koji je ovoga puta imao još teži zadatak – odabrati svega dva tima koja dobijaju priliku da se plasiraju na globalno takmičenje i, u krajnjem, osvoje do 20.000 dolara za implementaciju svog rješenja.

Pet timova koji su se predstavili su:

PIN.ME

Tim „Pin.me“ čine Danijela Begović, Jelena Jovanović i Rade Radović. Oni su kreirali platformu koja će omogućiti studentima i poslodavcima da se povežu. Na ovaj način studenti će moći da rade na konkretnim projektima i stiču radno iskustvo.

ACT GENTLY, BE FRIENDLY

Tim „Act Gently, Be Friendly“ čine Anđelka Kljajević, Jovana Radulović i Sunčica Vukčević. Njihova ideja je uvođenje „Mindfulness“ časova, kako bi se uticalo na mlade i podigla svijest o važnosti brige o mentalnom zdravlju.

FONDACIJA BRIDGE

Tim „Fondacija Bridge“ čine Aldijana Hodžić, Anja Pejović, Damir Maljević i Teodora Jašović. Oni su kreirali platformu pomoću koje će mladi ljudi, u potrazi za stručnim usavršavanjem, moći da se povežu sa mentorima koji im na tom putu mogu pomoći.

PERSPEKTIVA

Tim „Perspektiva“ čine Alexander Nadrilyanski, Matija Blagojević, Miloš Bajčetić i Ognjen Sekulić. Oni su kao problem prepoznali nedostatak kvalitetnog umjetničkog sadržaja koji se plasira danas. Shodno ovome, oni žele ponuditi svim mladim umjetnicima pomoć, u vidu besplatnog snimanja i produciranja pjesama i video spotova, kao i njihove promocije. Takođe, njihova želja je organizovanje festivala u „street art“ formatu na kome bi okupili sve umjetnike iz svoje mreže.

VOLUNTEERS UNLIMITED

Tim„Volunteers Unlimited“ čine Dejan Bešović, Dušan Vukadinović, Filip Drobnjak, Marko Šušić i Slavomir Božović. Oni planiraju da kreiraju web sajt i aplikaciju koji će služiti kao platforma putem koje će uticati na svijest o značaju volonterskog rada, povezivati mlade sa šansama za volontiranje i promovisati ovo kao sjajan način sticanja iskustva i učenja za buduće radno mjesto.

Nakon pet minuta, koje je svaki od timova imao na raspolaganju za prezentovanje, žiri je imao deset minuta da postavlja pitanja. U ulozi žirija našli su se Mihaela Bauer, zamjenica predstavnika UNICEF u Crnoj Gori, Branka Uskoković Žižić, predstavnica Ministarstva nauke, Ivan Vukčević, Political Officer u Britanskoj ambasadi u Podgorici, Marija Novković,  koordinatorka za socijalnu politiku u UNICEF Crna Gora i Nenad Koprivica, generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta.

Glasovi žirija činili su 85% finalne odluke, dok je 15% bodova pripalo mentorima koji su imali priliku da prate rad timova i na bootcampu.

Po povratku žirija saznali smo da je, prema ukupnim bodovima, drugoplasirani tim “Act Gently, Be Friendly“, a prvo mjesto pripalo je timu “Perspektiva“. Želimo im puno sreće u daljem radu i naporima da se plasiraju na globalno takmičenje!

About The Author