Select Page

Omladinska razmjena Cetinje – Rožaje (kako je sve počelo)

Omladinska razmjena Cetinje – Rožaje (kako je sve počelo)

Nalazimo se u 21. vijeku u kome smo uvjereni da svi znamo sve o svemu.  Ali uočili smo nešto što nam je daleko, a to su naši vršnjaci drugih kultura.

Poznanstva vršnjaka širom države, jačanje empatije, upoznavanje raznih pravila, navika i običaja, putovanja, posjete raznim kulturno-istorijskim znamenitostima, samo su neke od stvari za koje smo mi kao mladi zakinuti, a da toga nismo ni svjesni. Na našu sreću, taj smo problem uočili na vrijeme, stoga smo odlučili da nešto preduzmemo.

Odavno smo čuli za UPSHIFT program, i par puta smo prijavljivali neke ideje koje, sada to vidimo – na našu sreću, nijesu prolazile. Vremenom, naišli smo na problem koji nas je zaista zabrinuo, a na koji smo bili sigurni da možemo uticati.

Pretpostavljamo da se svi polaznici ove radionice mogu složiti sa nama – najteži dio tokom svega jeste čekanje. Čekanje za poziv na intervju, pa kad se to desi, čekanje intervjua, nakon intervjua opet čekanje poziva. Sve smo nade ulagali u to, ali je na kraju sve bilo u redu. Došla su i ta tri dana radionica, tokom kojih smo zaista vrijedno radili sa našom mentorkom Sanjom. Niko nije rekao da će biti lako, ali se isplatilo.

Dobili smo finansijsku podršku za realizaciju Omladinske razmjene Cetinje-Rožaje!

Odmah po završetku UPSHIFT-a krenuli smo u realizaciju. Naša mentorka u ovoj fazi bila je Mina, koja nam je mnogo pomogla. Počeli smo sa predstavljanjem naše ideje srednjoškolcima iz Rožaja, zatim smo ih ugostili kod nas na Cetinju gdje su preovladavale pozitivne vibracije, smijeh i zabava, dok smo obilazili grad i družili se. Naš cilj jeste bio da pokaže da to što smo iz 2 grada, različitih vjeroispovjesti i kultura ne znači da smo suštinski i bitno drugačiji jedni od drugih. “Ujedinimo se” tim je prvi vikend proveo na Cetinju,a dane smo ispunili posjetama kulturno-istorijskim spomenicima – zajedno smo obišli Cetinjski manastir, Dvorac kralja Nikole, Biljardu, Orlov krš, Ivanova korita i Mauzolej na Lovćenu. Sada čekamo kraj mjeseca, kada ćemo mi biti njihovi gosti. Čekamo tu sledeću priliku da sretnemo ljude koji su sasvim slučajno ušetali u naše živote i naučili nas dosta toga.

Mi smo djeca. Mi poštujemo i volimo. Mi smo “Ujedinimo se” tim.

About The Author