Select Page

Omladinska razmjena Rožaje – Cetinje – drugi dio

Omladinska razmjena Rožaje – Cetinje – drugi dio

Rad na našem projektu nas je naučio da se čekanje uvijek isplati. Konačno je došlo vrijeme za ponovni susret sa društvom iz Rožaja!

Prvi dan drugog dijela razmjene proveli smo u obilasku džamije Sultan Murata II, Kučanske džamije, Ganića kule nakon čega smo nastavili sa obilaskom grada. Drugi, treći i četvrti dan posvetili smo prirodi, odmaranju i druženju. Kao i na svakom projektu, uvijek može doći do izmjena u agendi. Tako je bilo i kod nas. Dobro društvo, vesela atmosfera i gostoprimljive porodice su doprinijele tome da naš boravak produžimo za još jedan dan koji nam je ostao u lijepom sjećanju.

Bitno je naglasiti da postoje ljudi koji pobijaju predrasude o razlikama. Te osobe se usuđuju vezati za nekoga i pri tome im je primarna njihova ljubav koju međusobno dijele, ne njihova nacionalnost ili religija. Istina je da smo se odricali i izlazaka i druženja i svih aktivnosti koje smo dugo priželjkivali, ali isplatilo se. Sigurni smo da svo to znanje, doživljaje, prijateljstva i uspomene koje smo stekli tokom ove razmjene ne može zamijeniti apsolutno ništa.

Mi smo djeca. Mi volimo i poštujemo. Mi smo se ujedinili. Mi smo uspjeli, a naš bi primjer za nauk trebali uzeti i stariji. Ono što obećavamo sebi, a i svima koji smatraju da među nama treba da se gaji samo ljubav, poštovanje, empatija i razumjevanje, jeste da se na ovome nećemo zaustaviti! Ovo je tek početak!

About The Author