Select Page

Kreiraj svijet po svojoj mjeri – prijavi se za online UPSHIFT radionicu!

Kreiraj svijet po svojoj mjeri – prijavi se za online UPSHIFT radionicu!

Godina je 2020. a stvarnost, zarobljena u zlokobnim kandžama pandemije COVID-19, nije baš mjesto na kom želimo da budemo. Šta ako bismo vam rekli da i vi, baš kao Vejd Vots u knjizi (i istoimenom filmu) „Ready Player One“, imate mogućnost da uskočite u virtuelni svijet magičnog naziva i hrabro se otisnete u potragu za rješenjem problema koji ste prepoznali u svom okruženju ili lokalnoj zajednici? Naredna, ganc nova i potpuno online UPSHIFT radionica vam nudi upravo to!

Pandemiji COVID-19 je pošlo za rukom da okupira ovu godinu, ali mi smo svojski riješeni da 2020. ne pamtimo po tome. Zbog toga se u Laboratoriji inovacija za mlade „Kreaktivator“ vrijedno radilo na uzbudljivoj virtuelnoj avanturi koja će vas (obećavamo!) prije svega zabaviti, ali i naučiti korisnim stvarima, upoznati sa novim ljudima i, najvažnije, učiniti protagonistima i aktivnim pokretačima promjena u vašem okruženju. Ako vam se ovo čini interesantnim i ako, kao i mi, želite da ovu godinu pamtite po online radionici na kojoj ćete uz pomoć armije drugara i mentora kreirati jedinstveno iskustvo, prijavite se!

Šta treba da znate o online UPSHIFT radionici?

Za novu UPSHIFT radionicu, koja će biti online, mogu se prijaviti timovi sastavljeni od 3 do 5 članova, od 13-19 godina, koji nisu učestvovali na prethodnim UPSHIFT radionicama. Ovog puta, učesnici mogu biti iz bilo koje crnogorske opštine. Sve što je potrebno jeste avanturistički duh i jaka želja za mijenjanjem stvari na bolje! 😊

UPSHIFT radionica biće podijeljena na dva uzastopna vikenda – prvi dio radionice održaće se 24. i 25. oktobra, dok će se drugi dio održati 31. oktobra i 1. novembra. Znamo da se pitate zbog čega je radionica podijeljena na dva dijela, pošto do sada to nije bila praksa. Sa obzirom na činjenicu da će ova radionica, po prvi put, biti u potpunosti online, svjesni smo da će se, kako vaša, tako i naša koncentracija malo drugačije ponašati u virtuelnim uslovima. Pošto ćemo zajedno uskočiti u ultra zanimljivu virtuelnu igru sa izazovno-zabavnim koracima koji će nas dovesti do velikih ciljeva, želimo da zaista uživate u svakoj sekundi radionice. Zbog toga će radionica biti podijeljena na dva vikenda, sa rasporedom aktivnosti koji ćemo svi lako moći da ispratimo i da zajednički kreiramo lijepe stvari od kojih će nastati neke izuzetne priče. 😊

Prijave za UPSHIFT radionicu otvaraju se 14. septembra, a zatvaraju 11. oktobra. Kao i do sada, imajte na umu da će prednost imati ideje koje nisu bili zastupljene na prethodnim radionicama. Možete, zajedno sa svojim timom, prijaviti i više problema koje prepoznajete u vašoj lokalnoj zajednici, ali je za svaki problem potrebno popuniti zasebnu prijavu.

Ispunjavanje prijave je prilično jednostavno. Kada prepoznate problem u lokalnoj zajednici (ili više problema), okupite tim koji ima od 3 do 5 članova i popunite online prijavu. Forma za prijavu sastoji se iz tri koraka:

  • Identifikacija problema iz lokalne zajednice;
  • Obrazloženje problema kroz kratku priču iz vaše svakodnevnice (na koji način prepoznati problem utiče na vas ili vaše okruženje);
  • Tri uzroka prepoznatog problema.

Nakon isteka roka za slanje prijava, žiri će pogledati sve dospjele prijave i odabrati do 20 timova sa kojima će se obaviti intervjui (koji će takođe biti održani online). Konačan spisak 10 odabranih timova biće objavljen na našem sajtu i društvenim mrežama do 18. oktobra.

Znamo da ste odveć nestrpljivi i sigurno se pitate i „gdje“ će se održati nova UPSHIFT radionica. 😊 Kao što smo već naglasili, UPSHIFT radionica će biti potpuno online i održaće se preko Zoom i Miro aplikacije. Zoom je aplikacija koja ima jednostavnu i pouzdanu cloud platformu za video i audio sastanke, konferencije, radionice itd. koju je moguće instalirati na različitim elektronskim uređajima (kompjuter, laptop, mobilni telefon, tablet). Ona omogućava komunikaciju sa više osoba ili timova koji se nalaze na različitim lokacijama širom svijeta.

Miro je interaktivna tabla koja pruža mogućnost da, zajedno sa članovima svog tima, ohrabrite kreativnog genija u sebi da se izrazi i u virtuelnom svijetu, koristeći najmodernije alate koji će slikovito predstaviti kako problem koji ste prepoznali u lokalnoj zajednici, tako i korake do njegovog rješenja. Ako ste se već zabrinuli jer se do sada niste sreli sa ovim aplikacijama – slobodno odahnite. Svi timovi koji budu primljeni za učešče na online radionici proći će kratku i efikasnu obuku za instalaciju i upotrebu platformi koje ćemo koristiti.

Zbog čega treba da se prijavite za novo UPSHIFT druženje?

Koliko puta do sada ste poželjeli da ste dio superherojskog tima koji spašava svijet od ultimativnog zla? Koliko puta ste, igrajući omiljenu video igru, nesvjesno postali dio virtuelnog svijeta, rješavajući misiju za misijom i uživajući u svakoj sekundi igranja? Online UPSHIFT radionica vam pruža mogućnost da promijenite stvari iz svog okruženja, potpomognuti timom koji ste okupili (superheroja), ali i mentorom koji će vas posvećeno usmjeravati i voditi kroz sve faze radionice (superherojem u penziji). Sve to će se, po prvi put do sada, odvijati u virtuelnom svijetu koji nam nudi brojne alate da radionicu kreiramo po sopstvenoj mjeri i da iz nje izvučemo što više znanja, zabave i trenutaka za pamćenje.

ROK ZA PRIJAVE:

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Cilj svake UPSHIFT radionice jeste da vam pruži mentorstvo, ali i usvajanje vještina poput timskog rada, planiranja i budžetiranja projekata, dizajna prototipa, upravljanja vremenom i još mnogo, mnogo toga. Svi mladi i adolescenti koji žele da mijenjaju svijet na bolje i koji imaju snažnu volju da na tome zaista rade, razlog su postojanja naše radionice. Usvajanje vještina i znanja koja će vam biti značajna ne samo na putu rješavanja problema iz lokalne zajednice, već i u privatnom i poslovnom životu, odličan su motivator da se prijavite. Dodatno, prijavom značajno povećavate šanse da vaš tim bude među pet timova koja će žiri, u finišu radionice, nagraditi sa 2.000 eura za realizaciju projekta.

Ne čekajte superheroje da spasu svijet – postanite superheroj! Prvi korak ka tome može biti baš online UPSHIFT radionca, koja će vam pomoći da upoznate i okupite istomišljenike, pokupite pregršt novih znanja (a znamo da je znanje najmoćnije oružje) i kreirate svijet po svojoj mjeri. Bonus: količina zabave na UPSHIFT druženjima javna je tajna. No, kako su do sada radionice održavane u offline svijetu, mentori i organizatori su ponekad morali preuzeti ulogu dementora, te isisavati zabavu u sitnim satima iza ponoći. U virtuelnom svijetu dementora nema, količina zabave je neograničena, a za svaki online virus već postoji lijek. 😊 Prijavite se za novo UPSHIFT druženje i budite dio ekipe koja će kreirati jedno sasvim novo i, po svemu sudeći, nezaboravno iskustvo!

About The Author