Select Page

Otvaranje laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator”

Otvaranje laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator”

U Eko zgradi Ujedinjenih nacija, u 11:00 sati, juče je lansirana Laboratoriju inovacija za mlade “Kreaktivator”. Događaj su otvorili šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks i ministar prosvjete Predrag Bošković.

UNICEF je 2010. godine pokrenuo globalnu mrežu laboratorija za inovacije (Innovation Labs), prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva.

Laboratorija inovacija za mlade u Crnoj Gori, pod nazivom “Kreaktivator”, šesta je laboratorija te vrste u svijetu. Njen cilj je da prepozna i podrži mlade ljude i adolescente koji se suočavaju sa izazovima u lokalnoj zajednici i žele da ih riješe kroz inovativne ideje uz korišćenje dostupnih tehnologija.

12961168_1064876003571512_3928106751542443029_o

Kroz novi model partnerstva, mladi se povezuju sa vladinim institucijama, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama i civilnim društvom, kako bi zajedničkim snagama doprinijeli kreiranju rješenja za izazove sa kojima se suočavaju. Istraživanja i praksa su pokazali da takav pristup obezbjeđuje trajna rješenja koja su lakše prihvaćena od strane zajednice, jer su prepoznata kao relevantna.

Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator” pokrenuta je od strane UNICEF-a i implementirana u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete, Upravom za mlade i sport i NVO Digitalizuj.me, uz finansijsku podršku ING.

“Kreaktivator” je dio šireg Programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom “Kreaktivacija”, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj cjelokupnog društva.

12973240_1064875930238186_6911429843844607019_o

Prva incijativa Laboratorije inovacija za mlade jeste UpShift proces, koji predstavlja trodnevnu radionicu za mlade i adolescente kojima se pruža prilika da, uz pomoć mentora, prikupe nova znanja i dođu do inovativnih rješenja za probleme koje su prepoznali u svojim lokalnim zajednicama. Prva UpShift radionica održaće se od 22-24. aprila u hotelu IberoStar u Bečićima, a informacije o načinu i roku prijave možete pronaći ovdje.

“Kreaktivator” predstavlja sjajnu priliku za sve mlade i adolescente u Crnoj Gori da se aktivno uključe u proces izgradnje sopstvene budućnosti i unaprijeđenja lokalnih zajednica. Zbog toga vas pozivamo da aplicirate i da zajedno mijenjamo stvari na bolje! 🙂

 

 

About The Author

Anja Drobnjak

Nerd oduvijek i zauvijek, zaljubljenik u ekonomiju, knjige i digitalni svijet, voli sve što vole mladi (naučna fantastika i metal muzika), najveći obožavaoc zmajeva u poznatom Univerzumu. Ponosna na to sto je član Digitalizuj.me tima i dio Kreaktivatora!