Select Page

Praznična retrospektiva: dobre ideje realizovane u 2016. godini

Praznična retrospektiva: dobre ideje realizovane u 2016. godini

Prva godina rada UNICEF Laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator” zaokružena je lijepim pričama koje su kreirali mladi i adolescenti sa područja Crne Gore. Praznično raspoloženje je uveliko uzelo maha, a naš tim ima mnogo razloga za slavlje. 🙂 Kada pogledamo unazad, 2016. godina je bila ispunjena dobrim idejama, što je kao rezultat iznjedrilo neke odlične projekte. Iako nas čeka još mnogo posla i novih projekata u mjesecima koji slijede, novogodišnja euforija je dovoljno dobar razlog da napravimo predah i osvrnemo se na niz malih uspjeha koji nas podstiču da jurimo ka još većim ciljevima u novoj godini.

img_7866

Kakve promjene su kreirale udružene snage mladih, adolescenata i naše Laboratorije?

Podgorička Osnovna škola “Pavle Rovinski” dobila je potpuno funkcionalan i opremljen kabinet hemije, koji ima za cilj izvođenje praktične nastave i popularizaciju prirodnih nauka. Organizovan je i Festival diverziteta, koji je zamišljen da kroz zabavni, sportski i kulturni sadržaj promoviše jednakost i postane neka vrsta školske tradicije na godišnjem nivou.

Bolnica u Plavu opremljena je sa dva nova aparata koji će poboljšati uslove liječenja primarno starijoj populaciji, dok su mladi za sebe formirali Omladinski klub, čije se aktivnosti uspješno realizuju. U Rožajama je realizovana radionica za reproduktivno i seksualno zdravlje, koja je naišla na fantastičan odziv i pružila neophodnu edukaciju svim zainteresovanim mladim ljudima i adolescentima. Dvije radionice na temu bezbjednosti na Internetu su organizovane u Beranama i Bijelom Polju, gdje je više predavača informisalo prisutne o dobrim i lošim stranama korištenja Interneta i društvenih mreža. Renovirana je sala za fiskulturnu nastavu u Beranama, čime je od jedne ruinirane prostorije, koja je pružala malo mogućnosti mladima i adolescentima, napravljen sjajan posao i sala koja će poslužiti sadašnjim, ali i generacijama koje dolaze.

14633564_1085214424932152_9038509625708924441_o

Osim lijepih priča koje su realizovane, postoje i neke na kojima trenutno radimo, a koje će biti savršen uvod  u novu kalendarsku godinu. Uskoro će biti riječi o dječjim igralištima, bolderima, obnavljanju školske biblioteke, načinima za podizanje svijesti o vršnjačkom nasilju… Sve ovo ne bi bilo moguće bez velikoj broja posvećenih mladih ljudi i adolescenata, koji žele da naprave male ali značajne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

UNICEF Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator” obećava mnogo novih prilika u predstojećoj godini i zaista se nadamo da ćemo nastaviti da, uz vašu pomoć, realizujemo fenomenalne ideje. Do tada vam želimo srećne novogodišnje i božićne praznike i radujemo se druženjima koja slijede! 🙂

 

About The Author

Anja Drobnjak

Nerd oduvijek i zauvijek, zaljubljenik u ekonomiju, knjige i digitalni svijet, voli sve što vole mladi (naučna fantastika i metal muzika), najveći obožavaoc zmajeva u poznatom Univerzumu. Ponosna na to sto je član Digitalizuj.me tima i dio Kreaktivatora!