Select Page

Prijavi se za 14. UPSHIFT radionicu!

Prijavi se za 14. UPSHIFT radionicu!

Jednog kišnog popodneva, davne 1939. godine, petnaestogodišnji dječak po imenu Džon Godard sjedio je za kuhinjskim stolom. Uzeo je penkalo i na velikom žutom papiru napisao “My Life List”. Odmah ispod toga, uslijedilo je 127 životnih želja i ciljeva, stvari koje je zacrtao da odradi u toku svog života. Na listi od 127, do kraja svog života uspio je da štrikira čak 109. Pritom, bitno je naglasiti, da ovi ciljevi nisu bili ni jednostavni ni laki. Uključivali su razna istraživanja, susrete sa opasnim životinjama, osvajanje najvećih planina, pilotiranje najbržim avionom, ali i neke male, bizarne stvari, poput kucanja 50 riječi u minuti (što je, na tadašnjim mašinama za kucanje, zaista bila neka vrsta umjetnosti). Ovaj nevjerovatni spisak želja i ciljeva, smatra se prvom bucket listom na svijetu!

Džonova bucket lista inspirisala je poslije mnoge da zapisuju ne samo ozbiljne životne ciljeve, već i da na godišnjem nivou prave male, zabavne liste mnogo izvodljivijih stvari. Za njih je često potrebno samo da izađemo na kratko iz komfor zone. Tako je, npr, prilično lako steći novo iskustvo, upoznati nove ljude ili prosto učiniti dobro djelo. Kako su ovakve želje rijetko definisane, jasno je da novo iskustvo može biti i npr prvi odlazak sa cegerom u prodavnicu, a dobro djelo to što smo nekome kome je crkla baterija posudili naš cijenjeni telefon.

Ipak, treba da znate da smo, za one koji su spremni na malo veći izazov, spremili četrnaestu UPSHIFT radionicu! Ukoliko ste na vašem žutom listu, makar i imaginarnom, ikad pribilježili želju da utičete na nepravdu ili razbijete predrasude i time pomognete zajednici u kojoj živite (a onda i, pazite sad, malo promijenite svijet na bolje!) ovo je vaša prilika!

Za one koji od vršnjaka nisu imali priliku da čuju za UPSHIFT, evo o čemu se radi. Ukratko, Laboratorija inovacija za mlade Kreaktivator” već neko vrijeme organizuje intenzivne, trodnevne radionice po cijeloj Crnoj Gori. Na ovim radionicama učestvuje deset, odabranih timova, koji uče kako da, od prepoznatog problema, prođu kroz sve bitne korake koji vode do inovativnog rješenja. Sve to rade uz pomoć mentora – divnih, mladih ljudi, uspješnih u sferama kojima se bave i spremnih da odgovore na najrazličitija moguća pitanja!

Ukoliko smo uspjeli da vas zaintrigiramo onim što ste pročitali, onda je bitno da znate i još par stvari.

Za 14. UPSHIFT radionicu, koja će se održati u hotelu Four Points by Sheraton, u Kolašinu, od 13. do 15. decembra, mogu se prijaviti timovi koji čine od 3 do 5 mladih, od 13 do 19 godina, koji nisu učestvovali na prethodnim UPSHIFT radionicama. Oni mogu biti iz sledećih opština: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak. Svi troškovi (prevoz, smještaj, hrana) pokriveni su od strane organizatora.

Samo prijavljivanje je prilično jednostavno. Potrebno je da prepoznate problem u svojoj zajednici, da nađete par drugara voljnih da sa vama rade na ovom projektu, i sve što onda preostaje je da popunite online prijavu.

Forma za prijavu sastoji se iz tri koraka:

  • Identifikacija prepoznatog problema iz lokalne zajednice;
  • Opis (pojašnjenje) problema kroz kratku, realnu priču iz vaše svakodnevnice;
  • Tri uzroka prepoznatog problema.

Prijave se otvaraju 5. novembra, a zatvaraju 1. decembra, uz naglasak da će žiri, prilikom izbora timova, prednost dati idejama koje nijesmo vidjeli na prethodnim radionicama. Pravila dozvoljavaju da prijavite i više problema u zajednici, ali je za svaki od njih neophodno popuniti posebnu prijavu.

ROK ZA PRIJAVE:

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Nakon isteka roka za prijave, žiri će pregledati svaku od prijava i odabrati do 20 timova sa kojim će se obaviti intervjui. Konačan spisak odabranih timova biće objavljen na našem sajtu i društvenim mrežama, 6. decembra.

Mala napomena: Svi koji budu odabrani za učešće na radionici, a imaju ispod 18 godina, moraju donijeti pisano odobrenje potpisano od strane roditelja/staratelja.

Dragi drugari, ono što vam mi pružamo jeste mentorstvo, šansu da steknete mnogo novih i primjenljivih znanja i finansijsku podršku da ideje pretvorite u realnost. Cilj tima Kreaktivator” jeste da pruži priliku svim mladima i adolescentima da pokažu da imaju želju i volju da mijenjaju stvari na bolje. UPSHIFT je jedinstvena prilika da na jedan poseban, krajnje zabavan način, dođete do korisnih vještina koje će vam značiti, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. O stvarima kao što su timski rad, planiranje projekata, dizajn prototipa i budžetiranje, naučićete u toku jednog fenomenalnog vikenda na obali koji će dok trepnete biti gotov. Još bitnije, imaćete priliku da se družite ne samo sa svojom ekipom, već i da upoznate druge mlade ljude koji dijele vaša interesovanja. 

Prijavite se, i baš vaš tim može biti jedan od pet koji će dobiti 2.000 eura za realizaciju ideje.

UPSHIFT RADIONICA

TIMOVA

UČESNIKA

Ono što treba da znate je da je na dosadašnjim UPSHIFT radionicama, čak 65 timova dobilo po 2.000 eura da bi realizovalo svoju ideju. Ili, da to postavimo ovako, zahvaljujući hrabrosti vaših vršnjaka i nekoliko iskrenih, čistih ideja, u saradnji sa timom Kreaktivator”, otvorena je prva srednjoškolska stripoteka u Beranama, napravljeno je igralište za djecu sa posebnim potrebama u Mojkovcu, renovirano je odjeljenje pedijatrije u Pljevljima, a organizovan je i umjetnički festival u Nikšiću…

Ukoliko želiš biti dio divnih projekata kao što su ovi, prijavi se. I zapamti, sve što ti je potrebno je želja, malo hrabrosti i par drugara spremnih da zajedno mijenjate svijet. Sa tom kombinacijom, nema te liste koja neće biti osvojena! 🙂 

About The Author