Select Page

Prijavi se za učešće na petodnevnom kampu – “Stop nasilju kreće od mene”

Prijavi se za učešće na petodnevnom kampu – “Stop nasilju kreće od mene”

Nasilje u svim pojavnim oblicima ima dugoročne posljedice po djecu i adolescente, njihove porodice i društvo.

Da potreba za odlučnijom borbom protiv nasilja nad djecom i mladima postoji pokazali su još rezultati istraživanja UNICEF-a iz decembra 2016. godine. Podaci su pokazali da su negativna iskustva tokom odrastanja mnogo prisutnija nego što se u javnosti o tome govori i da i dalje postoji visok stepen tolerancije prema nasilju nad djecom. Sve ovo je i pokrenulo veliku UNICEF kampanju u Crnoj Gori pod nazivom “Zaustavimo nasilje”.

Mladi imaju veoma važnu ulogu u stvaranju klime koja ne podržava nasilje, s obzirom na to da su češće od odraslih prisutni kada se ono dešava i svjesni njegove učestalosti. Pokazalo se da uključivanje mladih u programe prepoznavanja i prevencije nasilja doprinosi pozitivnim rezultatima njegove primjene. Cilj našeg kampa je da zajedno sa mladima razmijenimo iskustva i znanja o različitim oblicima nasilja, kako ih prepoznati i kako reagovati na njih.

Kamp će se održati od 31. oktobra do 4. novembra u Hotelu Park, u Bijeloj. Svi troškovi (prevoz, smještaj, hrana) su pokriveni od strane organizatora

U nastavku pročitaj odgovore na nekoliko najvažnijih pitanja, a za sve ostalo što te zanima nas slobodno kontaktiraj.

Ko može da se prijavi i kako?

Za učešće na kampu Stop nasilju kreće od mene mogu se prijaviti timovi koje čine od 3 do 5 srednjoškolaca iz svih crnogorski opština. Sve što treba da uradiš je da okupiš ekipu i popuniš jednostavnu online prijavu u kojoj ćeš nam objasniti koji je motiv tvog tima da se prijavi, na koji oblik nasilja želite da utičete i koja su vaša očekivanja od radionice. Rok za prijave je 21. oktobar.

Šta te na kampu očekuje?

Tokom prva dva dana kampa, polaznici će imati priliku da nauče koji različiti oblici nasilja postoje, kakva je njihova učestalost, rasprostranjenost i posljedice, kao i sa kojim izazovima konkretno se najviše srijeću mladi ljudi. Pričaćemo o tome kako prepoznati različite oblike nasilja i kako reagovati u određenim situacijama. Razmjenjivaćemo iskustva, govoriti o stanju u našim školama i lokalnim zajednicama. Kroz zanimljiva predavanja, radionice i čak i jednu pozorišnu predstavu, pokušaćemo da naučimo što više na jedan otvoren, interaktivan i zabavan način. Naredna 3 dana kampa biće posvećeni tematskoj UPSHIFT radionici na temu nasilja. Timovi će imati priliku, koristeći priznatu UNICEF metodologiju, da razviju sopstvene intervencije sa kojima planiraju da se uhvate u koštac sa nasiljem u svojim zajednicama. Najinteresantnija rješenja će dobiti finansijsku i mentorsku podršku kako bi ih zajednički sproveli u praksi.

Prijavo/la sam se za kamp. Šta sada?

Nakon isteka roka za prijave, žiri će pregledati svaku od prijava i odabrati do 20 timova sa kojima će se obaviti intervjui. Timove koji su pozvani na intervju obavijestićemo telefonom, a konačan spisak odabranih timova objavićemo najkasnije do 24. oktobra, na našem sajtu.

JOŠ NEKOLIKO SITNICA KOJE VALJA ZNATI…

Svi koji budu odabrani za učešće na radionici, a imaju ispod 18 godina, moraju da donesu pisano odobrenje potpisano od strane roditelja/staratelja. Učesnici prethodnih UPSHIFT radionica nemaju pravo učešća na kampu. Cilj tima “Kreaktivator” jeste da pruži priliku svim mladima i adolescentima da pokažu da imaju želju i volju da mijenjaju stvari na bolje. Ono što vam mi pružamo jeste mentorstvo, šansa da steknete mnogo novih i primjenjljivih znanja i finansijsku podršku da ideje pretočite u realnost.

About The Author