Select Page

Projekat “Nezaštitćenost ličnih podataka na Internetu”

Projekat “Nezaštitćenost ličnih podataka na Internetu”

Kada proživljavate godine u kojima vam se čini da sve možete, a problemi u društvu u kom živite nikako ne nailaze na rješenje, počinjete da osjećate neku dozu odgovornosti da je baš na vama da nešto počnete da mijenjate. Ali, naravno, to nije jednostavno kao što zvuči. I ne možete baš sve sami… Onda se kao ”svijetlo na kraju tunela” pojavio Upshift – projekat koji za cilj ima buđenje svijesti kod mladih i pružanje pomoći pri rješavanju socijalnih problema.

Ubrzo smo oformili grupu, nas nekolicina ”tinejdžera otvorenog uma”, i to : Zagorka Golubović, Miljan Golubović, Ksenija Vukojević i ja, Pavle Kovačević. Međutim, ono što je bilo razočaravajuče a ujedno i stimulativno jeste to što smo od hrpe problema u društvu morali odabrati samo jedan. Odlučili smo da to bude nešto što je nama blisko. Da li zbog našeg ”tinejdžerskog instikta” i bojazni da na sebi ne osjetimo posledice ovog problema, ili zbog empatije koju smo osjećali prema našim vršnjacima koji su već bili žrtve ove opasnosti, naša konačna odluka je bila ”Nezaštićenost ličnih podataka na Internetu”.

"Nezaštićenost ličnih podataka na Internetu"

Bili smo ubijeđeni da nikako ne možemo uticati na ovaj problem. Međutim, već tokom prvog dana UpShift radionice, koja se održala u Ulcinju od 10-12. juna 2016. godine, shvatili smo da to zapravo nije baš tako. Na veoma kreaktivnim sesijama, uz neizmjerno dobro druženje, naučili smo niz izuzetno korisnih stvari. Prije svega, naučili smo kako je raditi u timu i kako iz zajedničke saradnje mogu proisteći izvrsne ideje. Zatim smo, zahvaljujući izvrsnim mentorima, naučili nešto jako korisno – kako treba pristupati problemima u društvu, kao i niz procesa i tehnika kako ih riješiti. Zaključili smo da naš problem nije u potpunosti rješiv, ali da možemo uveliko uticati na uzrok samog problema, a to je nedovoljna informisanost mladih. Zbog toga smo odlučili da na što bolji način edukujemo mlade o nezaštićenosti podataka na internetu i mogućim posljedicama, i to putem sajta (na kom se nalaze sve potrebne informacije), edukativnih radionica i ,naravno, putem mobilne aplikacije. Nakon radionice, zahvaljujući Laboratoriji inovacija za mlade „Kreaktivator“ i organizacijama koje ovaj projekat podržavaju (UNICEF, ING, Vlada Crne Gore i NVO Digitalizuj.me) dobili smo budžet od 2000 € predviđen za realizaciju naših planova, sa rokom od tri mjeseca za implementaciju.

14467141_10207395342342544_2079464430_o

Za sada smo napravili sajt ( www.pazi-se.com ) koji nudi odabrani edukativni sadržaj i korisne savjete. Organizujemo edukativne radionice na kojima mogu učestvovati svi zainteresovani. Iskusni predavači iz IT sektora, stručnjaci iz oblasti zaštite podataka će na što bolji način pokušati da prenesu svoje znanje. Osim toga, putem flajera, letaka, postera koji će se nalaziti čak i u školama, trudićemo se da što bolje informišemo mlade, kao i sve korisnike interneta, u cilju predostrožnosti.

Prva radionica će se održati u petak 30.09.2016. godine u gimnaziji ,,Miloje Dobrašinović” u Bijelom Polju, a sledeća je previđena za ponedeljak, 03.10.2016. godine u Srednjoj stručnoj školi u Beranama. Sve detalnjije informacije se mogu naći na sajtu www.pazi-se.com .

14522114_10207395339502473_1756173330_o

Zahvaljujući Upshift radionici naučio sam jednu veliku stvar: ako želimo da mijenjamo društvo ili probleme u društvu, najprije moramo početi od sebe.

I stoga INFORMIŠI SE – zbog sebe, zbog čitave zajednice, o sigurnom korišćenju Interneta.

 

AUTOR: PAVLE KOVAČEVIĆ

About The Author

Anja Drobnjak

Nerd oduvijek i zauvijek, zaljubljenik u ekonomiju, knjige i digitalni svijet, voli sve što vole mladi (naučna fantastika i metal muzika), najveći obožavaoc zmajeva u poznatom Univerzumu. Ponosna na to sto je član Digitalizuj.me tima i dio Kreaktivatora!