Select Page

Projekat #UPSHIFTMe tima – Festival diverziteta – postaje tradicija

Projekat #UPSHIFTMe tima – Festival diverziteta – postaje tradicija

Autor: Andrijana Paljušević

Divna priča isprepletana motivima druženja, smijeha i ljepote različitosti počela je prije skoro godinu dana u vidu UPSHIFT radionice. Niko od nas nije ni slutio da ćemo tako daleko dogurati zahvaljujući njoj. Kroz glavu mi prolazi sjećanje da sam se dvoumila da li da se prijavim za prvu UPSHIFT radionicu, kao i propušteni poziv od Jovane, koja me pozvala da mi kaže da smo izabrani kao jedan od 10 timova. Znam i da mi je prezime Biga zvučalo jako neuobičajeno, pa sam se iskreno nadala da će baš takva biti i UPSHIFT radionica. I zaista – bilo je i bolje od neuobičajenog, jer se emocije koje je UPSHIFT u meni pobudio ne mogu opisati riječima.

Sasvim slučajno dosjetili smo se rješenja za problem koji smo prijavili. Kreativni proces kroz koji smo prolazili u toku trajanja radionice probudio je nešto u nama. Želja za malom revolucijom zračila je iz svih nas i to nam je umnogome olakšalo misiju. Kao zenit našeg truda, rada i kreativnosti, stigao je Festival diverziteta kako bi nas predstavio kao jedinstvene, uprkos različitostima.

Prethodne godine, Festival je trajao 3 dana, a kroz njega su bili prožeti turnir u fudbalu, društvene igre, projekcija filma i velika proslava. Bilo je to nezaboravno iskustvo za sve jer nas je uistino ujedinilo u svim našim razlikama. U vazduhu se osjećao početak tradicije koja će, nadam se, dugo ostati utkana u istoriji naše škole.

13239052_973198559467073_4116398791892955164_n

Ovogodišnji Festival diverziteta trajao je 2 dana, a počeo je 21. februara. Nastao je u saradnj NVO “Djeca Crne Gore” i Volonterskog kluba Gimnazije “25. maj”.

Prvi dan Festivala se sastojao iz turnira u fudbalu u kom je učestvovalo 6 ekipa, a 3 najbolje su nagradjene medaljama.

Drugi dan obilježen je u vidu projekcije filma “Nerve” u KIC-u “Malesija”. Film je bio namijenjen mladima i našoj povezanosti sa modernom tehnologijom. U nama su se javila mnoga pitanja koja se tiču našeg znanja o Internetu, te koliko čuvamo našu privatnost jednom kada udjemo u online svijet.

image (1)

Treći dan ovogodišnjeg Festivala obilježiće se malo kasnije u ovoj školskoj godini, kada budemo sredili ocjene kako bismo mogli da se prepustimo prazniku diverziteta i ljepote osmijeha.

Ovom prilikom bih se zahvalila svima koji su nam pomogli da ispišemo nova poglavlja u istoriji naše škole, počevši od UNICEF-a i Kreaktivatora, preko svih mentora, drugara, profesora i organizacija koje su nam pomogle da naši snovi postanu stvarnost. Svi mi smo tim putem postali dio velike priče koja će današnjost učiniti boljom i izmamiti nam osmijeh kada pomislimo na sjutrašnjicu.

Slavimo diverzitet po kom smo posebni! Dozvolimo čarobnim galaksijama koje rastu u nama da uzlete visoko u nebo i pospu nas zvjezdicama tolerancije, mira i ljubavi!

image (5)

Kroz trodnevnu radionicu u Budvi, naučili smo kako da uočimo problem, pronađemo uzrok i zajedničkim trudom i idejama stignemo do rješenja. Međutim, naučili smo mnogo i od ostalih učesnika radionice – mentora i naših vršnjaka. Neko bi nam pomogao u crtanju i kreiranju nase table, neko dao feedback u djelu ekonomske održivosti projekta, a neko bi tek svratio da vidi kako napredujemo. Rado se sjećam igrice tajni prijatelji i poruka koje smo dobijali i slali jedni drugima. To nas je povezalo, opustilo i doprinijelo tome da se bolje upoznamo. Vjerujem da i ostali u srcima čuvaju osmijehe i riječi podrške koji su razigrano lebdjeli  prostorijom.

UPSHIFT nam je pomogao da se u svakom smislu uzdignemo. Naučili smo nove metode koje možemo implementirati u svakodnevnom životu. Upoznali smo nove ljude. Prijateljstva unutar samih timova dobila su novu dimenziju. Kad bih mogla ponoviti ovo iskustvo, uradila bih to još bezbroj puta.

About The Author

Anja Drobnjak

Nerd oduvijek i zauvijek, zaljubljenik u ekonomiju, knjige i digitalni svijet, voli sve što vole mladi (naučna fantastika i metal muzika), najveći obožavaoc zmajeva u poznatom Univerzumu. Ponosna na to sto je član Digitalizuj.me tima i dio Kreaktivatora!