Select Page

Prva UpShift radionica je pred nama!

Prva UpShift radionica je pred nama!

Prva inicijativa programa “Kreaktivator”, UpShift radionica, je pred nama! Pošto je krajnji rok za prijave već sjutra (srijeda, 13. april), ovo je pravi trenutak da se ukratko podsjetimo nekih važnih stvari.

Šta je UpShift?

UpShift predstavlja intenzivnu, trodnevnu radionicu, na kojoj deset odabranih timova uči kako da, od prepoznatog problema, prođe kroz sve bitne korake koji vode do kreiranja inovativnog rješenja, a sve to uz pomoć mentora. Kombinacijom kreativnog i inovativnog rada, konstantnim učenjem novih stvari, želimo da pomognemo mladima i adolescentima da pruže sopstveni doprinos poboljšanju stanja u lokalnim zajednicama.

10 timova će intenzivno raditi na pronalaženju adekvatnog rješenja problema, da bi u nedelju, poslednjeg dana radionice, ista prezentovali pred stručnim žirijem. Nakon toga, žiri će izabrati pet timova čija je rješenja prepoznao kao najbolja (najizvodljivija su, uticaće na poboljšanje kvaliteta života velikog broja ljudi, realna su, rješavaju problem na dugi rok itd.) i nagraditi ih sa po 2 000 EUR kako bi se mogla sprovesti u djelo.

UpShift radionica

Tu se naše druženje ne prekida! Odabranih pet timova će u naredna tri mjeseca imati našu pomoć, kao i pomoć mentora, u realizaciji pronađenog rješenja, sa ciljem da zajedno omogućimo da ono bude na kvalitetan način sprovedeno i da pruži željene efekte.

UpShift radionica će se održati od 22-24. aprila, u hotelu IberoStar u Bečićima. Prevoz i hotelski smještaj biće obezbijeđen za sve učesnike. Važno je napomenuti da svi koji budu odabrani za učešće na ovoj inicijativi, a imaju ispod 18 godina, treba da donesu pisano odobrenje potpisano od strane roditelja/staratelja.

Kako da se prijavim?

Proces prijave je veoma jednostavan. Ukoliko prepoznajete problem u vašoj zajednici, ili poznajete nekog ko se sa njim suočava, sve što treba da uradite je sledeće:

  • Okupite tim koji broji između 3-5 članova,
  • Svi članovi treba da imaju između 13-20 godina,
  • Svi članovi treba da budu iz Podgorice, Danilovgrada ili okoline,
  • Posjetite sajt www.kreaktivator.me i ispunite prijavu!

Prijava se sastoji iz tri dijela. Prvi korak u ispunjavanju jeste opis problema koji želite da riješite. On treba da bude konkretan i prepoznat kao nešto sa čim se često suočavate, lično vi ili neko iz vašeg okruženja. Zašto? Zato što je takav problem realan, odnosno na UpShift vikendu možemo doći do njegovog rješenja i implementirati ga koristeći dobijeni grant. Ne možemo riješiti probleme kao što su nezaposlenost u Crnoj Gori, visoka stopa siromaštva itd. Ali ako se fokusiramo na male, konkretne ali važne stvari, možemo da poboljšamo kvalitet života ljudi u lokalnim zajednicama i da pravimo lijepe promjene na bolje!

U prijavi od vas ne tražimo da znate rješenje vašeg problema. Sve što treba jeste da predočite problem, opišete konkretnu situaciju i navedete uzroke koji su do njega doveli. Rješenje tražimo zajedno i učimo da ga oblikujemo, korak po korak!

Možete prijaviti i više problema kao jedan tim. U tom slučaju, neophodno je da za svaki poseban problem ispunite jedinstvenu prijavu. U okviru jedne prijave navedite jedan problem, opišite njegove uzroke, a svaki naredni popunjavajte u okviru nove prijave. Ohrabrujemo vas da prijavite više problema, ukoliko svaki prepoznajete kao važan u svojoj zajednici!

Krajnji rok za ispunjavanje aplikacije je 13. april. Nakon što žiri pregleda prijave i odabere 10 timova, kontaktiraćemo telefonom jednog člana iz svakog tima najkasnije do 15. aprila i javiti o učešću na UpShift radionici.

Takođe, sa svih 10 timova ćemo održati kratku radionicu u nedelju, 17. aprila, kako bismo se upoznali, družili i pripremili na rad koji nas čeka između 22-24. aprila. UpShift radionica je sjajna prilika da uzmete stvari u svoje ruke i napravite promjenu, stoga vas pozivamo da se prijavite!

Prva UpShift radionica fokusirana je na područje Podgorice, Danilovgrada i okoline. Već naredna (planirana za sredinu juna) obuhvatiće par gradova na sjeveru države, a svaka naredna će biti fokusirana na određenu oblast/regiju Crne Gore, kako bismo svim mladim ljudima i adolescentima pružili jednaku šansu za učešće.

Uopšteno o UpShift radionici možete pročitati ovdje, a na našoj Facebook stranici možete pronaći kratku video animaciju, koja na interesantan način prikazuje čitav proces.

 

 

About The Author

Anja Drobnjak

Nerd oduvijek i zauvijek, zaljubljenik u ekonomiju, knjige i digitalni svijet, voli sve što vole mladi (naučna fantastika i metal muzika), najveći obožavaoc zmajeva u poznatom Univerzumu. Ponosna na to sto je član Digitalizuj.me tima i dio Kreaktivatora!