Select Page

Šta je navelo Mariju Đakonović da se prijavi za UPSHIFT i kako je tekao njen put do realizacije

Šta je navelo Mariju Đakonović da se prijavi za UPSHIFT i kako je tekao njen put do realizacije

U današnjem modernom svijetu, u kome tehnologije zauzimaju primat, moglo bi se reći da je protok informacija bolji nego ikad. I to jeste tačno. Informacija je bila i ostala čovjekov najbolji resurs.

IMG_20171015_202500_067

Međutim, mi – mladi, te infomacije često ne znamo da koristimo na pravi način. Više nego ikad smo dobijali infomacije o seminarima, konkursima, stipendijama, putem raznih sajtova, ali je bilo umarajuće i dosadno ići od sajta do sajta, i popujavati dugačke prijave. Imali smo mogućnosti, ali ih nismo koristili. Čim bi došli do prve prepreke (u ovom slučaju dugačkih prijava i gomile dokumentacije koju je potrebno sakupiti i poslati ) odustajali bismo.

IMG_5582

U radu sa našom profesoricom, koja je u jednom momentu postala i naš mentor za određene stvari, došli smo do ideje – bilo bi da imamo sve informacije na jednom mjestu, a uz to i podršku da popunimo te prijave i sakupimo dokumentaciju. Kada smo ugledali konkurs za UPSHIFT rekli smo sebi da imamo priliku da napravimo nešto što smo sigurni da je i potrebno i funkcionalno. Otšli smo na trodnevnu obuku gdje smo upoznati sa human design metodologijom rada na problemu, gdje smo razložili naš problem, postavili sva moguća rješenja, naučili kako da planiramo troškove i borimo se za našu ideju.

DSC_7128

Došli smo do cilja broj jedan – obezbjedili smo 2.000 eura za realizaciju ideje. Nakon toga smo se vratili u naš grad i dogovorili saradnju sa nevladinom organizacijom Građanski kreativni centar, koja će nam dugoročno pružati podršku posebno u ljudskim resursima (pronalaženje informacija, popunjavanje aplikacija, obuke sticanja vještina) kao i sa Omladinskim klubom koji nam je ustupio prostor za realizaciju programa.

Preko UPSHIFTa smo obezbijedili ono što nam je bilo neophodno za početak realizacije – tehničke resurse, obuke sticanja vještina, promo materijal…

20181004_192128

Poslije više od pola godine Infopoint jača i ima jasnu strategiju funkcionisanja, a čak i neke novitete. Mladi u našem gradu prepoznaju program kao kredibilan i traže informacije od nas.

Realizacija naše zamisli je počela i živi. Sve zahvaljujući prije svega ljudima koji nas podržavaju i fenomenalnom programu koji nam je pružio sjajnu priliku – priliku da postojimo i borimo se da naši mladi mogućnosti i prilike koje postoje zaista i koriste. Iz tog razloga ohrabrujem sve mlade da se prijavljuju za UPSHIFT radionice, provedu vrijeme razvijajući ideje, a uz to se dobro zabave i sklope nova prijateljstva.

Autorka: Marija Đakonović, učesnica

About The Author