Select Page

Šta je UPSHIFT donio najmlađoj učesnici, Neveni Jovanović?

Šta je UPSHIFT donio najmlađoj učesnici, Neveni Jovanović?

Punoljetni možda znaju kako je kada čekaš rođendan da bi imao dozvolu za nešto. Pa, ja nisam čekala osamnaesti već trinaesti rođendan da bih mogla da se prijavim za (kako sam pročitala na Facebooku) nezaboravnu UPSHIFT radionicu. Dvije drugarice i ja prijavile smo tada najupečatljiviji problem u našoj lokalnoj zajednici – nepostojanje dječijeg igrališta u Mojkovcu. Prijava je bila prosta, ali dani do proglašenja 10 odabranih timova bili su predugi.

Konačno, poziv! Jovana.

IMG-0165

Saznale smo da nismo jedine koje su prepoznale i prijavile taj problem, ali da će nas spojiti u tim od sedam članova. To nije umanjilo euforiju pred polazak.

Došao je i taj petak! Autobus se punio mladim, doduše nenaspavanim, licima. Kada smo stigli u hotel, već se ispunilo i nešto više od očekivanja. Savršen ambijent, sjajna organizacija, vrhunski mentori i odlični uslovi. Bila sam najmlađi učesnik (što nekad zna da bude kuul). Sreći nema kraja. Prostorijom je vladala sjajna atmosfera! Svi su bili vrijedni i uporni. Neki su se posvetili pripremanju poklona za svog ”tajnog prijatelja” što je bio samo još jedan način da se učesnici radionice zbliže. Mentori su bili maksimalno posvećeni. Način na koji su nas učili da riješimo problem i danas mi pomaže u rješavanju mnogo manjih i prostijih problema. Dva sjajna dana!

IMG-0168

Treći dan. Polazak je blizu a prezentacije još bliže. Bilo je kako treme tako i želje da radionice traju duže. Naravno, to nije uticalo na atmosferu koja je sve vrijeme bila na nivou. Prezentacije. Posvetili smo pažnju svakom detalju i jedva čekali da se proglasi 5, ne pobjedničkih, već timova koji imaju bolje uslove za realizaciju problema. ”Mojkovac, dječije igralište”. NEOPISIV OSJEĆAJ! Dobili smo grant u iznosu od 2.000 eura da riješimo problem!

Radionice su se završile. Čitajući prethodna iskustva i pokušavajući da napišem svoje shvatila sam da je ovo nešto što se mora osjetiti.

Dobili smo mentora koji će tri mjeseca raditi sa nama na realizaciji rješenja – Jovana. Djevojka čije pozive smo jedva čekali.

Kada smo ljude iz lokalne zajednice obavijestili o grantu i želji za realizacijom bilo je različitih reakcija. Neki nas nisu shvatali ozbiljno zbog godina i (kako kažu) ”na neki način nerealno dobre priče”. Realizacija je tekla po planu. Komunalno preduzeće grada velikim dijelom pomoglo nam je u realizaciji. Bili smo stalno u kontaktu sa SJAJNIM mentorima iz Kreaktivatora.

IMG-0167

Sprave su naručene i igralište je bilo u izgradnji. Ljudi moji, mislim da nema veće sreće nego kada gledate osmijeh djece koja se igraju, a znate da ste vi jednim dijelom zaslužni za to. Kako je i glasio naš slogan ”Njihov osmijeh je naša snaga” , svaki put kada prođem pored igrališta i vidim nekog ko je srećan zbog toga ja budem još srećnija.

Ova tri dana nikada neću zaboraviti. Neću zaboraviti onu sjajnu atmosferu, poklone od tajnog prijatelja, vrhunske mentore, na prvi pogled ozbiljnu i opasnu djevojku sa naočarama, sve te ambiciozne i mlade ljude, uspjeh koji sam tamo ostvarila, iskustvo koje sam stekla, ljude koje sam upoznala, sreću koju sam osjetila ali definitivno nikada neću zaboraviti koliko je ovo iskustvo donijelo meni i mojoj lokalnoj zajednici!

Autorka: Nevena Jovanović, učesnica treće UPSHIFT radionice.

About The Author