Select Page

Treća regionalna UPSHIFT radionica – kako smo se proveli i ko su nagrađeni timovi? :)

Treća regionalna UPSHIFT radionica – kako smo se proveli i ko su nagrađeni timovi? :)

Sjajne ideje, a još bolje druženje su obilježili prethodna dva vikenda. Mladi ljudi, sa željom da svijet mijenjaju na bolje, su i ovoga puta dokazali da sa voljom, dobrom idejom i ekipom možemo popraviti svaku situaciju.

Treća regionalna UPSHIFT radionica održana je preko Zoom i Miro aplikacija. Prvi dio radionice održao se 12. i 13. decembra, dok se drugi dio održao 19. i 20. decembra. S ciljem unaprijeđenja dijaloga i društvene kohezije za regionalni program “Dijalog za budućnost”, bila su odabrana 22 tima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, od kojih smo potom napravili 11 u okviru kojih su po dva prijavljena tima zajedno radila na njima srodnim problemima.

U petak, 11. decembra u 19:30h, novonastali timovi sa svojim mentorima su imali zadatak da osmisle zajedničko ime tima koje će koristiti na regionalnoj UPSHIFT radionici, a usput su se bolje upoznali.

Mentori i novi timovi, koji su sastavljeni od dva tima iz različitih država, nisu imali jednostavan zadatak da osmisle rješenje koje bi obuhvatilo oba, u korijenu slična, problema. To je bila prepreka koju su, zahvaljujući sjajnom timskom duhu, brzo prevazišli.

Prvi dan radionice smo započeli problemskim stablom, koje je sadržalo sve uzroke i posledice oba problema. Zahvaljujući tome ubrzo su učesnici mogli da vide širu sliku, kao i da otkriju na koji konkretan problem mogu zajednički djelovati. Sa već urađenim domaćim zadatkom – gotovom mapom stejkholdera i par intervjua, lako su odredili ljude, organizacije i/ili institucije koji utiču na njihov zajednički problem i da potom za svakog od njih kreiraju po jednu ličnost koja predstavlja ciljnu grupu za svaki konkretan problem. Dizajn izazovom, odnosno kreiranjem pitanja koje je jedinstveno za svaku ideju i odražava srž prijavljenog problema, završen je prvi dan radionice. Radionica je tog dana bila završena, ali ne i druženje, jer su se poruke na zajedničkoj Viber grupi mogle čuti i do kasno uveče.

Naredni dan radionice bio je izazovan, ali stigla nam je i podrška. U brejnstormingu timovi i mentori su imali veliku pomoć svojih kućnih ljubimaca. Svi zajedno su od mnoštva dobrih ideja izabrali one koje predstavljaju rješenje njihovog problema. Nakon toga uslijedio je možda i najzanimljiviji modul, prototip rješenja.

Sve one ideje na kojima su radili izlaze iz mašte pravo na njihove Miro panoe. Konačno su pred sobom mogli da vide sav trud uložen prethodna dva dana. Dan se bližio kraju, a neki od “asistenata” su već otišli na zaslužen odmor.

Sledeće subote nastavili smo tamo gdje smo stali. Timovi su se bavili finansijskim aspektom ideja, planom održivosti i vježbali su svoje prezentacije. Nakon napornog rada, posle završetka radionice, oprobali smo se u Kahoot kvizu.

Osim što smo se sjajno zabavili, naučili smo i nešto novo. Tu noć su timovi i mentori otišli da napune baterije kako bi bili spremni da sjutra predstave svoja rješenja pred žirijem.

Poslednjeg dana druženja timovi su svoja rješenja prezentovali žiriju. Ovoga puta članovi žirija bili su: Aleksandra Anđelić, koja je kroz studije i učešće u par programa za mlade razvijala svoje sve veće interesovanje za razvoj zajednice i agendu održivosti. Podsticanje aktivizma na lokalnom i regionalnom nivou, širenje svesti o pravima dece i mladih su neke od oblasti kojima se bavi u okviru UNICEF-ovog Programa za razvoj mladih u Srbiji; Ina Salihović, inženjer elektrotehnike, koja je imala priliku da BiH predstavlja na jednoj od najvećih svjetskih projektnih olimpijada, a kući se vratila da svjetskom bronzom i uspomenama iz NASA-inog Space centra. Sada je, umjesto takmičara, češće u ulozi mentora, a ponosno kaže da je dio Naučno-umjetničkog udruženja Laboratorium, i jedan od članova UPSHIFT BiH trenerskog tima; i Nikola Vulić, koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF u Crnoj Gori. Nakon šestominutnog izlaganja timova, žiri je imao vrijeme rezervisano za pitanja. Kada je svaki od timova izložio ukratko svoja rješenja, žiri se povukao da bi donio odluku. Dok smo čekali njihovu odluku odgledali smo kratke video snimke koje su svi timovi pripremili. Od smijeha koji je preplavio video poziv izgubila se sva ona trema koju su prethodno imali. Brzo zatim, uslijedilo je proglašenje timova čija su rješenja odabrana za implementaciju i koja će biti podržana grantom u iznosu od 2.000 EUR.

Timove čije ćemo ideje pokušati da realizujemo u narednom periodu čine:

  1. Amar Mulić, Antonio Drobnjak, Julijana Lazić, Nevena Jocić i Una Stanković koji žele da putem onlajn radionica edukuju mlade o problemu zagađenja plastikom i naprave mašinu koja će od plastike prikupljene kroz akcije praviti razne predmete;
  2. Aleksandar Dedović, Danilo Vukotić, Nevzudin Došić i Nikola Bujak žele da razviju plaftormu koja će mladima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije predstaviti sve turističke potencijale i omoguiti im da posjete malo poznata mjesta regiona;
  3. Armin Babović, Darija Raičević, Elda Duraković, Marko Šofranac, Mejra Muradbašić i Šefika Mujić žele da organizuju radionice na kojima će raditi sa mladima sa invaliditetom i pomoći im da se uključe u aktivnosti koje su korisne za zajednicu, obuhvatajući različite oblasti aktivizma, kroz diskusije, iznošenje iskustava, zabavne igre, umjetnost (crtanje, pisanje, pjevanje…);
  4. Kristina Pavićević, Luka Sekulić, Milica Vorkapić i Staša Aleksić žele da kreiraju platformu koja će podići svijest o važnosti zdravog načina života i olakšati mladima uvođenje novih, zdravih navika;
  5. Aleksandar Simić i Andrijana Pantić ‘e radionicama pokušati da ukažu na značaj mentalnog zdravlja i rada na sebi.

Zahvaljujemo se svim učesnicima i mentorima, na još jednom sjajnom događaju, a Kreaktivator nastavlja svoju misiju da okupi, motiviše i dalje edukuje mlade ljude i adolescente sa područja Crne Gore.

About The Author