Select Page

Tražite inspiraciju za naš hakaton? Imamo ideje!

Tražite inspiraciju za naš hakaton? Imamo ideje!

Nasilje, ruganje i maltretiranje događaju se već generacijama. Uz pomoć tehnologije nasilnici su dobili megafon kojim mogu doprijeti do svakog ko ima pristup Internetu. Nasilje više nije izolovano samo na školsko dvorište ili na komšiluk, danas se dešava u svakom trenutku i od njega nema bijega.

Da li tehnologija može da pomogne?

Inovativne tehnologije za rješavanje problema online nasilja se razvijaju svakodnevno. Hack Harassment, inicijativa koja je pokrenuta od strane Intela, Vox Media i Lady Gagine fondacije “Born this way“, pokušava da se izbori sa online nasiljem tako što će u partnerstvu sa velikim tehnološkim kompanijama naći rješenja primjenljiva na svaku od njih zasebno. “Civil Comments” projekat koristi sistem vršnjačkog ocjenjivanja koji analizira glasove korisnika i na osnovu njih “spušta” nasilne komentare na društvenim mrežama. Google je napravio alat koji se zove “automated harassment detector” koji New York Times planira da koristi na svojim portalima kako bi označio i blokirao potencijalno nasilne komentare, sve dok komentari ne budu pregledani od strane osobe koja je zadužena za administraciju sajta.

I programeri su sa svojim aplikacijama priskočili u pomoć. Ovdje navodimo samo neke od primjera dosadašnjih rešenja:

  • Amanda je aplikacija koja je osvojila prvo mjesto na Microsoftovom prestižnom takmičenju Imagine Cup. Amanda je osmišljena tako da prepoznaje online vršnjačko nasilje i interveniše kada dođe do istog.
  • ReThink je softverski program napravljen od strane mlade preduzetnice Trishae Prabhue koji blokira sve vrste nasilnih poruka, i “tjera” tinejdžere da još jednom razmisle prije nego ih postave na društvene mreže ili ih pošalju nekome.
  • Sit With Us je aplikacija koju je napravila šesnaestogodišnja srednjoškolka Natalie Hampton. Aplikacija pomaže korisnicima da, u slučaju da promijene školu, mogu lakše pronaći nove prijatelje i uklopiti se u novo okruženje.
  • Block Together – Aplikacija koja omogućava Twitter korisnicima koji trpe nasilje na ovoj društvenoj mreži, da svoje liste blokiranih kontakata podijele sa svojim prijateljima, ili da automatski blokiraju sumnjiv nalog.

Od Natalie Hampton do Trishae Prabhue sve više mladih ljudi prepoznaje da su oni zaduženi za uređivanje onlajn prostora njihove budućnosti.  Ako se i ti susrećeš sa nekim od ovih problema (ili znaš nekoga ko je žrtva online nasilja), pozivamo te da se prijaviš na treći Hakaton za društvene promjene i pomogneš nam da hakujemo online nasilje zajedno. Za hakaton se možeš prijaviti ako imaš između 15 i 29 godina i dolaziš iz neke od opština u Crnoj Gori.  Prijavljujete se u timovima, koji imaju najmanje dva, a najviše pet članova. Prijava je vrlo jednostavna i nalazi se na sajtu Kreaktivatora, a možete se prijaviti najkasnije do nedelje, 03. februara 2019. godine, do ponoći. Sve što je potrebno da uradite jeste da navedete članove svoga tima i napišete zašto bi baš vaš tim trebalo da bude odabran za ovaj Hakaton. Osnovni kriterijum za odabir i ocjenjivanje ponuđenih rješenja će biti u kojoj mjeri ona rješavaju problem koji je postavljen kao tema Hakatona. Pored toga, u obzir će biti uzeti izvodljivost, održivost, potencijal za društvenu promjenu i vremenski okvir.

Hakaton će se održati 09. i 10. februara u prostorijama Omladinskog centra u Podgorici. Svi obroci će biti obezbijeđeni od strane organizatora, a veliki broj timova odluči i da prespava kod nas. 😊 Za spavanje nudimo stolove, stolice, kao i relativno udoban pod. Vreće za spavanje i slično ponesite sami.  Tim koji bude proglašen za pobjednika Hakatona, dobija novčanu nagradu u iznosu od 3.000€, koja će se isplaćivati u mjesečnim tranšama.

About The Author