Select Page

UPSHIFT iz ugla mentora

UPSHIFT iz ugla mentora

Kada sam prvi put dobio poziv da budem mentor na UPSHIFT radionici uopšte nijesam imao iskustva sa radionicama tog tipa i nijesam znao šta tačno da očekujem. Nakon što mi je objašnjeno šta je to UPSHIFT, kako sve to funkcioniše, koji su koncept i ideja projekta, bio sam, blago rečeno, oduševljen da se nešto tako lijepo i dobro održava u našoj zemlji.

Naravno da sam htio da učestvujem, kao što sam i želio da, ako sam već u mogućnosti, pomognem mladima u tako lijepom poduhvatu.

Sama interaktivna radionica za cilj ima edukaciju, socijalizovanje i razvoj mladih koji kroz učešće na njoj timski rade na poboljšanju svojih vještina planiranja i realizacije projekata. Kada to prvi put pročitate, pomislite da je previše dobro da bi postojalo i zapitate se : “A kako se to uopšte organizuje, da li će to biti još jedna radionica tipa ‘aj da je radimo da bi je odradili'”, a onda malo razmislite, potom pogledate fotografije na sajtu Laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator”, pročitate iskustva polaznika i odagnate prvobitni skepticizam! Druga misao koja vam odmah padne na um je : “A zašto da ne? Pa kako ovo ranije nije postojalo, i ovo treba da ima svaka zemlja!”

Već nakon prve radionice uvjerio sam se u to koliko je ovo lijep i pozitivan projekat, kao i prilika da upoznaš neke zaista divne, kreativne i uspješne ljude. Od organizacionog tima koji sve vodi besprekorno i sa mnogo ljubavi, do velikog broja mladih ljudi koji, uprkos svim poteškoćama i preprekama, odlučuju da ulože svoj trud, vrijeme i sposobnosti kako bi poboljšali svijet oko sebe i kako bi stvarali.

Mentorisanje na radionici je, samo po sebi, jedno prelijepo iskustvo. Dobiti svoj tim, njihovu ideju, a zatim je oblikovati tako da od nje, za samo 3 dana rada, nastane potpun projekat, spreman za realizaciju je sjajno. Tokom ta tri dana imaš i privilegiju da upoznaš toliko mladih umova koji oduševljavaju svojom snalažljivošću, kreativnošću i duhovitošću. To je neprocjenjivo!

Šta mentor može naučiti na UpShiftu? Pa, u slučaju da nijeste imali priliku da idete na neki od kurseva modernog menadžmenta i kreiranja projekata (ili u slučaju da jeste, onda nije na odmet obnoviti gradivo tu i tamo), onda ćete zajedno sa vašim timom da naučite i detaljno prođete proces kreiranja projekta od početne ideje. U pitanju su tehnike i metode koje se koriste u konferencijskim salama najpoznatijih i najvećih svjetskih kompanija, koje se mogu implementirati u svakoj branši, kako za male, tako i za velike projekte.

Ja sam lično najviše naučio u radu sa mladima. I svaku radionicu me nanovo iznenade njihova kreativnost i privrženost onome što su došli da ostvare.

I pored svega toga, jedna od najljepših stvari na radionicama definitivno je druženje – sa učesnicima, drugim mentorima i ekipom iz organizacije. To je jedno lijepo iskustvo kojem se uvijek rado vraćem.

Jako je bitno napomenuti uticaj koji ove radionice imaju na mlade ljude. Pored uticaja na učesnike, kroz realizaciju projekata začetih na radionici, učesnici u svojim lokalnim zajednicama pospješuju živote vršnjaka i svih ostalih članova zajednice.

Bude mi jako milo da vidim poznata lica u svakodnevnom životu na različitim projektima koji se sprovode u raznim drugim organizacijama, jer je to dokaz da nakon svake radionice, ista ta mlada lica nastavljaju da rade na sebi i unaprijeđenju svoje okoline i budu izuzetno aktivni članovi naše omladine.

Autor: Vuko Jovanović, mentor na UPSHIFT radionici

About The Author