Select Page

UPSHIFT iz ugla mentorke Biljane Martinić

UPSHIFT iz ugla mentorke Biljane Martinić

Od malena nas bombarduju time da se poslije škole sve mijenja, da problemi nikada više neće biti tako mali i nebitni, i da život postane naglo surov! Ali, to nije istina. Bar ne u potpunosti. Život zapravo postane bolji (i to ne kažem samo zato što možete da ručate sladoled ili pizzu kad god poželite). Problemi će uvijek biti veliki i strašni, bilo da su u pitanju obaveze u školi ili na poslu. Nedaće sa simpatijama će uvijek biti smak svijeta, bilo da imate 15, 20 ili 35 godina. Sa ostalim naučite da se nosite. Ono što je zaista drugačije i što čini srednju školu posebnom je što nikada više nećete imati toliko vremena. Vremena za prijatelje, hobije i nova iskustva, ali i razbijanje predrasuda i pomaganje zajednici. Srednja škola je jedini period u našem životu kada smo sigurni da možemo sve. Dovoljno smo veliki da mislimo da nas ništa ne može zaustaviti, ali i previše mali da nas preplave realnost, prizemnost i cinizam koji (nažalost) dolaze s godinama. Ništa što radimo nije zbog novca ili lajkova, niti zato što je dobro za CV ili jer utiče na nečije mišljenje o nama. Radnje koje preduzimamo su iskrene i čiste, naše ideje nesalomive, a osjećaj kada naučimo nešto novo nevjerovatan.

Zato su znanje i iskustvo koje pružaju projekti kao što je UPSHIFT od krucijalnog značaja, prvenstveno za srednjoškolce, ali i za nas mentore. Kao mentori, imate priliku da svjedočite ne samo kako ovi mladi umovi dolaze do srži problema, već i kako uče o moći realizacije nečega što je do prije par dana bila samo ideja. O prilici i iskustvu će vam svi reći manje više isto – da je čast i privilegija biti dio nečega kao što su ove radionice. Da su se pozivu obradovali, ali i da su u mentorisanje ušli pomalo uplašeni. Možda čak i da su im na trenutak zadrhtala koljena kada su se našli pred ovim mladim radoznalcima sa hiljadu pitanja u rukavu. Zato je vrlo bitno da znate da bilo kakav strah već prvog dana nestaje i da je za to zaslužan način na koji su koncipirane radionice i metodologija rada zahvaljujući kojoj apsolutno ne možete da omanete (časna pionirska).

Na obuci za mentora, reći će vam nekoliko stvari. Da se pripremite za zabavan, ali i pomalo naporan vikend jer je ipak u pitanju dosta posla sa djecom kojoj je često teško držati pažnju (na šta doživite mali stres jer se prisjetite sebe u tim godinama). Da će vas djeca iznenaditi svojom zrelošću i idejama, a nekad i životnim pričama i da je vrlo bitno da ostanete staloženi i ne zasuzite. Da ćete upoznati jako puno zanimljivih mladih ljudi među mentorima kao i među djecom, i naravno, da će vam za uspomenu ostati ta jedna majica.

Ono što će vrlo vješto izostaviti je da će nakon što provedete tri dana posmatrajući ovu djecu kako vrijedno rade na svom projektu taj mali okrugli sto izgledati slađe nego oni iz najljepših konferencijskih sala najvećih svjetskih kompanija. Da će biti jako teško ne zasuziti kada vas, u trenutku kada to najmanje očekujete, petnaestogodišnja djevojčica zagrli najiskrenije moguće. I najzad, da ćete do kraja tog vikenda od njih naučiti skoro koliko i oni od vas, ili taman dovoljno da vam ta jedna obična majica znači mnogo više od samo uspomene na tamo neki vikend.

Autorka: Biljana Martinić, mentorka na UPSHIFT radionici

About The Author