Select Page

UPSHIFT iz ugla mentorke Dejane Dizdar

UPSHIFT iz ugla mentorke Dejane Dizdar

Na prvi poziv organizatora da budem mentorka na UPSHIFT radionicama nije mi trebalo mnogo da se mislim, samo par sekundi koliko je bilo potrebno da napišem da želim to da radim!

Šta je to toliko sjajno kod UPSHIFT radionice, kao i svih programa za mlade koje sprovodi UNICEF i UN sistem u Crnoj Gori? Biti mentor na ovim programima je izazov, pa i za one koji su do sada radili sa mladima, jer osim što se upoznajemo sa jednom sjajnom metodologijom rada, kao i u učionici, dobijamo svoju “djecu” koju za samo par dana treba da usmjerimo da kritički razmišljaju i rade da bi došli do najboljeg rješenja problema u svojoj zajednici. Naš zadatak jeste pomoći mladima da rade  na problemu u svojoj zajednici, a usput im pomažemo da razvijaju svoje vještine i znanja potrebna za cjeloživotno učenje.

Nikola, na početku svake radionice, napomene da mi, mentori, sve to radimo volonterski i da “mladi treba da nas paze i maze”, ali isto tako sve vrijeme koje provedemo sa tim mladim ljudima, sa kojima neumorno radimo na njihovim idejama, daje neprocjenjivo zadovoljstvo, a i mi uz njih rastemo, učimo i zabavljamo se.  UPSHIFT je mjesto rasta ličnosti, razvoja ideja, umrežavanja i druženja.

Biti mentorka na UPSHIFTu predstavlja za mene privilegiju, jer mi omogućava da upoznam i provedem vrijeme među ljudima koji odišu motivacijom, kreativnošću, inovativnošću i upornošću. A najljepši dio cijelog ovog procesa jesu sjajne priče koje nastaju nakon UPSHIFTa, nakon što mladi se vrate u svoje zajednice, i zahvaljujući ovom programu, ih mijenjaju.

Autorka: Dejana Dizdar, mentorka na UPSHIFT radionici

About The Author