Select Page

Utisci sa drugog online UPSHIFT druženja i odabrani timovi!

Utisci sa drugog online UPSHIFT druženja i odabrani timovi!
Nova godina nam je donijela mnoštvo novih ideja i vrijednih timova spremnih za akciju. Kako smo se družili ovog puta i kako smo rješavali nove probleme, pročitajte u nastavku. 😀 

I ovog puta smo se našli u digitalnoj sferi, to jeste, na našim dobrim starim aplikacijama Zoom i Miro. Radionica se održala kroz dva uzastopna vikenda, 27. i 28. februara, i 6. i 7. marta. 

Kao i svakog UPSHIFT-a, odmah smo se bacili na rad i počeli sa modulom “Drvo problema i pet pitanja ZAŠTO“. Timovi su zašli duboko u korijene identifikovanih problema, i iz toga razgranili sve što se dešava kao posljedica istih. Nakon izdvajanja onih na koje mogu uticati, nastavili su sa radom na svojim postojećim mapama stejkholdera. Intervjui koje su obavili unaprijed su im pomogli da lakše odrede grupe povezane sa njihovim problemom. Kreirali su ličnosti koje predstavljaju ciljne grupe za svaki konkretan problem, i, za kraj dana, završili design challenge, koji im je pomogao da odrede pitanje jedinstveno svakoj ideji i koje odražava srž postavljenog problema. Sa ovim se prvi dan završio i svi su mogli da izgase računare i Miro panoe.

Drugi dan započeli smo vjerovatno svima najomiljenijom aktivnošću, brejnstormingom. Svi su se probudili spremni i orni za rad, pa je atmosfera u svim Zoom sobama bila na zavidnom nivou. Ideja o mogućim rješenjima je bilo na pretek, ali se na kraju treba odlučiti za samo po jednu. One koje su imale sreće da budu odabrane, su zaživjele na panoima kroz fotografije, stripove, dijagrame… Naše mogućnosti su bile neograničene! I dok se kazaljka na satu približavala 17:00h, i mi smo naš posao za prvi vikend UPSHIFT-a privodili kraju.

Nakon par dana odmora, nastavili smo sa radom, a na red je došla priprema budžeta. Naše ekipe su dosta razmišljale o planovima održivosti njihovih ideja, ali su na kraju izašli sa najboljim mogućim prijedlozima! Još malo je ostalo do kraja ovog #UPSHIFTme druženja! 

Poslednji dan UPSHIFT-a je sa sobom donio finalni dio radionice, prezentacije pred žirijem. Ovoga puta članovi žirija su bili: Nikola Vulić, Koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF-u; Jevrosima Pejović, Koordinatorka centara za informisanje i profesionalno savjetovanje u Zavodu za zapošljavanje, psiholog i terapeut; i Bobana Radović, Koordinatorka Laboratorije za inovacije za mlade “Kreaktivator”. Nakon sedam zanimljivih prezentacija, pred njima je bila teška odluka. Povukli su se da bi evaluirali i prezentacije i odgovore na pitanja koja su postavili ekipama. Ubrzo nakon toga, odluka je donešena i bilo je vrijeme da proglasimo timove čija su rješenja odabrana za implementaciju i koja će biti podržana grantom u iznosu od 2.000 EUR.

 

Timovi čije ideje će biti realizovane u narednom periodu su:

  1. Anastasija Vuković, Ivona Zejak, Jana Đurović, Maša Ćetković i Nikolina Živanović koje su osmislile kako da pomognu socijalno ugroženim porodicama u Mojkovcu;
  2. Jana Ivanišević, Kristijan Ivanović i Martina Čulić žele da podignu svijest o mentalnom zdravlju mladih u doba pandemije Covid-19;
  3. Aleksa Okuka, Jakša Fatić i Matija Fatić koji su osmislili kako da riješe problem nedostatka sportsko-rekreativnog prostora na teritoriji Šušnja.

Zahvaljujemo se svim učesnicima i mentorima, na još jednom sjajnom događaju, a Kreaktivator nastavlja svoju misiju da okupi, motiviše i dalje edukuje mlade ljude i adolescente sa područja Crne Gore.

About The Author