Select Page

Utisci sa dvanaeste UPSHIFT radionice

Utisci sa dvanaeste UPSHIFT radionice

U nedelju, 12. maja, završio se posljednji UpShift za ovu školsku godinu. Trajao je tri dana, a ovoga puta smo boravili u hotelu Park, u Bijeloj.

Kao i uvijek, odlično smo se zabavili i dosta toga naučili. Timovi iz cijele Crne Gore su vrijedno radili tokom prethodnog vikenda. Mentori su bili iz različitih branši, od psihologije do programiranja, pa nije bilo teško pronaći stručni savjet za ma koji problem. Kao i svaka dobra priča, i ova naša je imala uvod, razradu i zaključak.

Prvog dana smo radili na kreiranju okvira za sami projekat, kroz drvo problema i 5 pitanja zašto koji su nam omogućili da vidimo uzroke i posljedice primjećenog problema. Zatim smo mapom stejkholdera prikazali na koga to sve utiče problem koji smo primjetili, kao i koja je naša ciljna grupa, na koga najviše želimo da utičemo. Dan je završen dizajn izazovom, koji predstavlja pronalaženje ključnog pitanja za naš problem.

Drugi dan je bio razrada do tada urađenog. Prvi na redu je bio brainstorming. Potom smo pravili prototipe i tom prilikom se odlično zabavili. Razradili smo konkretna rješenja i zatim ih prezentovali ostalim mentorima. Onda smo se, nakon dobijenih povratnih informacija, trudili da ispravimo greške i razmislimo o postavljenim pitanjima.

Treći dan je bio zaokruživanje čitave priče kroz izradu budžeta i završetak priprema prezentacija. Zatim smo se predstavili žiriju, koji su činili: Ivan Vukčević, politički oficir u britanskoj ambasadi u Crnoj Gori, Kristina von Petersdorff iz sistema UN-a u Crnoj Gori, koja se na univerzitetu Kembridž bavi društvenim inovacijama i Nikola Vulić, koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF-u.

Osim mnogo rada koji dolazi sa svakim UPSHIFTom, bilo je neiscrpne sjajne energije. Igrali smo i “tajnog prijatelja”, čije smo otkrivanje ostavili za period donošenja odluke, kako bismo skrenuli misli.

Timovi koji su dobili podršku u vidu finansijske podrške za svoj projekat su:

1. Anđela Čelebić, Teodora Petrović, Tamara Nikolić, Ksenija Nikolić i Jovan Martinović, koji žele da utiču na problem neprihvatanja različitosti među svojim vršnjacima;

2. Balša Božović, Jasmin Škrijelj, Mihailo Hajduković, Nikola Spaić i Maida Kurgaš, koji žele da utiču na problem nelegalnog odlaganja otpada;

3.  Hajran Demić, Irisa Škrijelj, Zijad Đečević, Hana Topalović i Denis Musić, koji žele da smanje diskriminaciju Roma;

4. Tijana Vulić, Aleksandra Šćepanović i Ivana Vuksanović, koje žele da utiču na probleme reproduktivnog zdravlja mladih i

5. Staša Čolović, Lidija Marojević, Jelena Marojević i Snežana Čvorović, koje žele da se uhvate u koštac sa problemom vršnjačkog nasilja.

Sledeće UPSHIFT druženje zakazujemo za oktobar, a do tada se možete prijaviti na ostale aktivnosti naše laboratorije: http://kreaktivator.me/prijavi-se-za-radionicu-od-ne-znam-sta-zelim-do-posla-koji-volim-kroz-5-naucenih-lekcija/

 

About The Author