Select Page

Utisci sa Generation Unlimited 2020

Utisci sa Generation Unlimited 2020

Za nama je sjajan vikend, prepun dobre energije, inovativnih ideja i entuzijazma mladih da učine nešto jedni za druge – završeno je „Generation Unlimited Youth Challenge“ takmičenje, koje se održalo od 21. do 23. februara u hotelu Palas, u Petrovcu.

Generation Unlimited (GenU) Youth Challenge je omladinsko takmičenje koje se ove godine sprovodi u 41 zemlji širom svijeta. Cilj ove inicijative je da osnaži mlade da stvaraju rešenja za izazove u svom okruženju i da na taj način unapređuju svoje vještine, lakše prelaze put od obrazovanja do zaposlenja i postanu društveno aktivni. Ove godine, Izazov u u Crnoj Gori organizuju UNDP, Savez izviđača Crne Gore i UNICEF.

Mladi iz cijele Crne Gore su imali jedinstvenu priliku da riješe društvene izazove i unaprijede zajednicu u kojoj žive, nauče kako da razviju ideje i implementiraju ih i dobiju finansijsku i mentorsku pomoć.

Prijave su bile otvorene za timove od troje do petoro mladih ljudi, od 14 do 24 godine, iz cijele Crne Gore. Prijavama je traženo prepoznavanje problema i rješenje za neki od izazova iz sledećih oblasti:

  1. Kako da unaprijedimo obrazovanje da mladi u školi i van nje dobijaju vještine i znanja relevantne za 21. vijek?
  2. Kako da mladima olakšamo put od škole do posla?
  3. Kako da pomognemo mladim ljudima da imaju jednak pristup prilikama za rast i razvoj

Nakon ogromnog broja pristiglih prijava, žiri je, kroz više krugova selekcije, odabrao timove koji su nam se priključili na trodnevnoj radionici.

Nakon upoznavanja, počeli smo sa radom u petak. Praveći drvo problema i postavljajući 5 pitanja ZAŠTO, mladi su pokušali da otkriju srž problema koji analiziraju. Timovi su imali težak zadatak da identifikuju uzroke problema i da uoče one na koje bi mogli da djeluju. Mladi su na radionicu došli pripremljeni – kao domaći zadatak imali su da naprave mapu stejkholdera i sa par najvažnijih obave intervjue kako bi iz prve ruke sakupili više informacija o problemu. Ovim koracima postavili smo jak temelj za kreiranje kvalitetnog rješenja problema.

Subota je bila najintenzivniji dan takmičenja. Vrijedno se radilo na prototipima rješenja, što je bio traženi autput za drugi dan radionice. Kroz brainstorming proces stvarali smo ideje, razrađivali ih i nadograđivali. Bila je to kreativna eksplozija ideja, od kojih smo oblikovali nove, odbacivali lošije i pokušavali da dođemo do jedne koja predstavlja odgovor na pitanje postavljeno na kraju prvog dana.

U nedjelju su naši takmičari od ranog jutra radili na pripremi prezentacije, vođeni takmičarskim duhom i voljom da mijenjaju stvari i učine okruženje boljim za mlade. Pred njima je bio nimalo lak zadatak – da rješenje koje su osmislili predstave mentorima, ostalim takmičarima i članovima žirija, u okviru pitcha koji ne smije trajati duže od 5 minuta, nakon čega žiri ima 5 minuta za pitanja.

Tročlani žiri je morao ocijeniti koliko jasno i ubjedljivo su timovi predstavili svoje projekte, kakav uticaj njihov projekat ima na društvo, da li tim ima kapacitet da projekat sprovede u djelo, koliko je osmišljeno rešenje inovativno i da li projekat vodi računa o potrebama mladih koji dolaze iz osjetljivih grupa. Pred ovim, nimalo lakim, zadatkom našli su se Borislav Jovović, načelnik za međunarodnu saradnju Udruženja izviđača Crne Gore, Jelena Miljanić, nacionalna koordirantorka regionalnog programa Dijalog za budućnost, kao i Nikola Vulić, koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF Montenegro.

Glasovi žirija činili su 60% ukupnog mogućeg broja bodova koji jedan tim može dobiti. Glasovi mentora činili su 15%, dok je preostalih 25% pripalo takmičarima. Naime, svaki od timova je imao zadatak da ocijeni prezentacije svojih kolega.

Nakon zbrajanja svih glasova uručili smo nagrade za 5 pobjedničkih timova. Svaki od njih dobio je po 1.000 dolara za razvoj svoje ideje i mogućnost da se plasira na globalno takmičenje na kome će najbolji timovi dobiti po 20.000 dolara i mentorsku pomoć za implementaciju svog rješenja širom svijeta. U nastavku pročitajte više o pobjedničkim timovima!

PETO MJESTO: ZJS

Peto mjesto pripalo je timu „ZJS“ koji čine Adnan Uković, Balša Bubanja, Danilo Cimbaljević, Luka Mićović i Nemanja Mićović žele da se uhvate u koštac sa problemom diskriminacije ranjivih grupa. Njihovo rješenje se bazira na organizovanju radionica za mlade Rome, kako bi ih motivisali da nastave osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

ČETVRTO MJESTO: M&M’S

Na četvrtom mjestu našao se tim „M&M’s“ koji čine Magdalena Ostojić, Maša Lekić i Nađa Vukašinović koje su prepoznale problem nefunkcionalnosti znanja koje dobijaju kroz formalno obrazovanje i manjak vještina za praktičnu primjenu naučenog. Njihova ideja je organizovanje dana karijernog savjetovanja i uvođenje testova koje će olakšati maturantima izbor buduće profesije.

TREĆE MJESTO: E4E

Treće mjesto pripalo je timu „E4E“ koji čine Aleksa Obradović, David Bojanić, Lana Jovetić, Mija Ćorović i Uroš Popović. Oni žele da riješe problem nedovoljne informisanosti pripadnika romske populacije o školovanju nakon osnovne i srednje škole organizovanjem edukativnih radionica.

DRUGO MJESTO: ODDIEUP

Na drugom mjestu našao se tim„OddieUp“ koji čine Anastasija Musić, Danilo Bulatović, Jelena Leka, Katarina Šćepanović i Mašan Vuković. Oni su na izazov odgovorili aplikacijom OddieUp, čija je funkcija umrežavanje crnogorskih srednjoškolaca sa crnogorskim institucijama i kompanijama u cilju bolje orijentacije i pružanja mogućnosti iskustvenog prolaska srednjoškolaca kroz razna zanimanja prije karijernog opredjeljenja.

PRVO MJESTO: SPAJALICE

Kao najbolji po mišljenju, kako žirija, tako i ostalih takmičara, istakao se tim „Spajalice“ koji čine Aleksandra Sekulović, Hazir Nurković, Ismail Aljošević, Ivana Popović i Milica Pavlović, koji su kao problem prepoznali manjak samopouzdanja omladine, kao i manjak povjerenja koje imamo jedni prema drugima. Ideja: Jednostavna aplikacija bazirana na principu tridesetodnevnih izazova koje će sastavljati ekipa psihologa i na osnovu istraživanja napisati izazove koji će korisnicima pomoći da razviju samopouzdanje. Simbolično će prvi izazov uvijek biti “Pogledaj se u ogledalo i pohvali sebe”. Sistemom gradacije, svakog dana izazovi će biti za nijansu teži od prethodnog. Nakon odrađenih 30 dana izazova, korisnici imaju mogućnost da nastave sa korišćenjem aplikacije i pređu na sljedeći “nivo” sve dok se ne dostigne brojka od 365 izazova. Aplikacija će biti dostupna na App Store-u i Google play-u sasvim besplatno.

Za nama je vikend prepun sjajnih ideja, kreativnosti i želje mladih da učine svijet boljim mjestom. Još jednom smo pokazali da mladim ljudima ne fali motivacije i želje, već da im je samo potrebno pružiti priliku da se njihov glas čuje kako bi pokazali šta mogu.

 

About The Author