Select Page

Utisci sa jedanaeste UPSHIFT radionice

Utisci sa jedanaeste UPSHIFT radionice

Još jedan UpShift je za nama, a proveli smo ga u sunčanom Petrovcu, u hotelu Palas. Trajao je 3 dana, od 29-og do 31-og marta. Imali smo rekordan broj prijava, koji smo nažalost morali da svedemo na samo 10 izabranih timova.

Prvog dana smo prošli kroz 5 pitanja “zašto” i drvo problema i pokušali da dođemo do srži problema koji su mladi uvidjeli, da shvatimo koji su uzroci i posledice i na koga sve utiče problem. Timovi su poslednje riješili mapom stejkholdera koja predstavlja ljude, organizacije i institucije koje pogađa ovaj problem, ili pak one koji mogu da ga riješe. Osim toga, kreirali su i ličnosti koje predstavljaju ciljnu grupu, i tako psihološki sagledali svaki aspekt problema, kao i načine na koje se mogu praviti pozitivne promjene. Prvi dan radionice je završen dizajn izazovom, koji predstavlja pronalazak ključnog pitanja za problem koji je dati tim prepoznao. Time su postavili temelj za sve naredne korake.

Sledeći dan je protekao u brainstorming-u i pravljenju konkretnih prototipa rješenja, što je učesnicima bilo izuzetno zanimljivo, jer su uspjeli da iskažu svoju kreativnost. A ni mentori nisu izgubili dijete u sebi, i zabavili su se kroz izgradnju konkretnih rješenja. Imali smo prototipe od konkretnih i opipljivih, do idejnih koji su predstavljali samu realizaciju rješenja kroz roleplay. Osim toga, imali su probnu prezentaciju i dobili povratne informacije od drugih mentora, a zatim su radili na poboljšanju rješenja i prezentacije na osnovu tih utisaka.

Treći dan je bio rezervisan za budžetiranje i finalizaciju prezentacija, kao i za predstavljanje žiriju, koji su činili Generose Musemena Bolumbo i Giovanni Dhont, kao predstavnici ING banke, našeg glavnog donatora, i Nikola Vulić, koordinator za razvoj adolescenata u UNICEF Crna Gora.

Vikend je obilježila ogromna količina pozitivne energije. Mnogo se radilo, ali smo uspjeli i da se družimo! Igrali smo, sad već čuvenu igricu za UpShift, “tajnog prijatelja”. Otkrivanje tajnog prijatelja smo ostavili za period kada je žiri donosio tešku odluku, a sve u cilju razbijanja treme. Bilo je zanimljivih i originalnih poklončića, kao i uvijek!

Timovi koji su osvojili nagradu u vidu finansijske podrške za svoj projekat su:

  1. Ivona Vuković, Katarina Perović, David Vušurović, Petar Kavaja i Mihailo Novaković, sa Cetinja, koji žele da se bore protiv diskriminacije LGBT populacije;
  2. Vuk Peković, Milica Burić i Šćepan Popović, iz Nikšića, koji žele organizovati Festival mladih umjetnika;
  3. Anastasija Đurišić, Anja Šljivančanin, Aleksandar Grbović, Jovan Vojinović i Vasko Grbović, sa Žabljaka, koji žele da riješe problem neoznačenih staza za planinarenje u svojoj opštini;
  4. Marina Božović, Jovana Domazetović, Marija Kovačević i Iva Jovićević, iz Podgorice, koje žele napraviti mjesto na kom djeca mogu sklapati prijateljstva i
  5. Nikola Igić, Vasilije Božarić, Petar Kasilica i Luka Popović, iz Podgorice, koji žele napraviti aplikaciju koja rješava problem nepropisnog parkiranja.

Učesnici su mnogo toga naučili, a i dobro se zabavili, pa ako i ti želiš to da iskusiš, prijavi se za sledeći UpShift, koji je već u maju!

About The Author