Select Page

Utisci sa radionice “Društvene mreže – više od druženja”

Utisci sa radionice “Društvene mreže – više od druženja”

U srijedu, 25. oktobra, organizovali smo radionicu „Društvene mreže – više od druženja“. To je peta aktivnost koju smo za vas uspješno realizovali ove kalendarske godine, nakon tri UPSHIFT radionice i radionice „Kako da pobijedite tremu i osvojite publiku“, a do kraja godine spremamo vam Hakaton i još jednu UPSHIFT radinociu koja će biti orijentisana na jug Crne Gore, ali više o tome u nekom narednom blog postu. 🙂

Fokus radionice „Društvene mreže – više od druženja“ bio je na znanjima o društvenim medijima i upotrebi društvenih medija u svrhu unapređivanja aktivizma i participacije mladih, pokretanja inicijativa u oblasti društvenog preduzetništva ili za konkretne poslovne poduhvate. Odabrani su imali priliku da čuju Nikolu Vulića (kordinatora naše Laboratorije koji je i dio organizacionog tima Spark.me konferencije) i Jovanu Bigu (administrativnu menadžerku naše Laboratorije, članicu NVO Digitalizuj.me i Spark.me ekipe i autorku bloga eatwithjo.me).

Radionica je bila podijeljena u tri bloka, gdje je u prvom bloku Nikola govorio o razvoju društvenih medija, njihovoj evoluciji do danas i upoznao je pristutne sa devet tipova društvenih medija (društvene mreže, blogovi, mikroblogovi, servisi za razmjenu multimedijalnih sadržaja, servisi za označavanje sadržaja, internet forumi, servisi za recenzije, virtuelni svjetovi i internet pretraživači).

U drugom bloku govorilo se o primjerima dobre i loše prakse pri upotrebi društvenih medija, sa većim osvrtom na društvene mreže i mikroblogove. Imali smo priliku da čujemo kako unaprijediti sadržaj na Facebooku kroz pet jednostavnih koraka i šta moramo znati ako koristimo Facebook Ads.

Nakon kratkog predaha uslijedio je treći blok. Jovana je govorila o kanalima komunikacije koje koristi NVO Digitalizuj.me, kao i koje ona koristi za svoj lični blog, EATWITHJO.ME. Koristeći se primjerima iz prakse, pokazala je prisutnima zašto je određen kanal dobar za jednu oblast, ali u drugom slučaju ne daje rezultate i na taj način objasnila da je ključno pri odabiru kanala znati koja je vaša ciljna publika. Uporedila je koliko se razlikuje ton obraćanja publici koju ona targetira na svom blogu od one koju targetira NVO Digitalizuj.me. Za kraj smo svi zajedno prodiskutovali o tome kako se različiti društveni mediji pozicioniraju na našem tržištu, koji su potencijalni ciljevi pojavljivanja na različitim društvenim medijima, a Jovanu smo posavjetovali kako da poboljša sadržaj svog bloga. 😉

Dragi učesnici, nadamo se da ste uživali u druženju i učenju sa nama, kao i da će vam stečena znanja pomoći da ostvarite svoje ciljeve. Za one koji ovog puta nisu dobili priliku da se druže sa nama – ne brinite, tim #kreaktivator vam sprema još mnogo različitih sadržaja.

About The Author