Select Page

Utisci sa radionice „Kako da pobijedite tremu i osvojite publiku“

Utisci sa radionice „Kako da pobijedite tremu i osvojite publiku“

Na početku moramo da napomenemo da smo se u pripremi ove radionice još jednom našli pred vrlo nezahvalnim zadatkom – da od nekoliko puta većeg broja prijavljenih odaberemo njih 25, za koje smatramo da će učešće u radionici imati najveći uticaj na njihovo buduće usavršavanje. Žao nam je što, zbog ograničenih kapaciteta, nismo mogli da primimo sve prijavljene, ali vas molimo da ukoliko ovog puta niste odabrani, nastavite da pratite naše aktivnosti.

Fokus radionice „Kako da pobijedite tremu i osvojite publiku“ bio je na znanjima i vještinama javnog nastupa. Odabrani su imali priliku da čuju iskustva Vladimira Vulića, suosnivača NVO Digitalizuj.me, koji ima više od 12 godina iskustva kao predavač na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Bio je TEDx govornik dva puta, uključujući i govor na TEDxZagreb pred 1.000 učesnika. Govorio je na konferencijama u više od 10 država širom svijeta, od Perua do Poljske.

Nakon otvaranja, fantastični Vanja preuzeo je riječ i od samog početka uspostavio odličnu komunikaciju sa učesnicima koji su bili više nego zainteresovani da čuju šta on ima da im kaže i sa velikim interesovanjem učestvovali u diskusiji, postavljali pitanja i komentarisali.

Radionica je podijeljena u tri bloka. U prvom bloku, učesnici su najprije diskutovali, kako odrediti naslov prezentacije, o sadržini naslovnog slajda zašto je ciljna publika od ključnog značaja pri odabiru naslovne fotografije i naslova, a nakon brojih predloga kako bi se mogao poboljšati naš naslov i kako bi trebalo da izgleda naslovni slajd uslijedili su primjeri dobre prakse.

Drugi blok je bio fokusiran na samu pripremu prezentacije, tačnije kako odrediti  njen cilj i ključne poruke, koje su to potrebe i kakav je stav publike, zašto su bitne starosna i obrazovna struktura prilikom izrade prezentacije, i koliko je vremena potrebno za pripremu prezentacije u odnosu na njeno trajanje.

Nakon druge pauze uslijedio je treći blok, učesnici su dobili niz praktičnih savjeta kako da se pobijedi glossophobia – strah od javnog govora. Saznali su koliko su i fizička i psihološka priprema važne za sami nastup, kao i naučili niz tehnika i trikova kako da sveprisutnu tremu drže pod kontrolom. Uslijedili su primjeri loših slajdova, a zatim savjeti kako napraviti dobar slajd u zavisnosti od teme prezentacije, kako iskoristiti nove fontove i u kojim situacijama koristiti grafikone, ilustracije, fotografije i animacije, a ne pretjerati.

Dragi učesnici, nadamo se da ste uživali u druženju i učenju sa nama, kao i da će vam stečena znanja pomoći da ostvarite svoje ciljeve. Za one koji ovog puta nisu dobili priliku da se druže sa nama – ne brinite. Očekuje vas čitav niz novih prilika, i to veoma brzo!

About The Author