Select Page

Utisci sa radionice “Od ‘ne znam šta želim’ do posla koji volim kroz 5 naučenih lekcija”

Utisci sa radionice “Od ‘ne znam šta želim’ do posla koji volim kroz 5 naučenih lekcija”

Nakon dvanaeste UPSHIFT radionice, tim Laboratorije inovacija za mlade „Kreaktivator“ nastavio je sa aktivnostima za ovu godinu. U utorak, 28. maja, organizovali smo radionicu „Od ‘ne znam šta želim’ do posla koji volim kroz 5 naučenih lekcija“. 🙂

Cilj radionice bio je da mladi ljudi iz cijele Crne Gore nauče nešto više o tome kako postaviti i ostvariti svoje ciljeve i razumiju da je prirodno da ne znaju čime žele da se bave.

Odabrani učesnici imali su priliku da slušaju Teu Zavacki. Tea je konsultantkinja za korisničko iskustvo (9-17h), preduzetnica (17-23h) i inženjerka koja danas radi upravo ono što voli (0-24h). Međutim, u trenutku kad su joj uručili diplomu, Tea ne samo da nije znala kako izgraditi uspješnu karijeru, nego uopšte nije znala šta želi. U međuvremenu je naučila da današnji poslovni svijet nudi previše mogućnosti da bismo samo ušli i ostali u onoj kutiji koja nam je diplomom dodijeljena.

Tea je predavanje započela objasnivši gdje se nalazila kada je završila fakultet – diplomirana inženjerka koja želi da radi nešto dinamično sa ljudima, usput mijenjajući svijet, ali ne zna šta tačno želi biti. Objasnila je da danas drži radionice i treninge, što joj omogućava da radi s ljudima, kreira sadržaje i u tom procesu jako puno uči, ali i dalje ne zna šta želi biti “kad poraste”.

Što nas dovodi do prve lekcije – “Ok je ne znati”. Nije uvijek neophodno imati plan i znati čime želiš da se baviš u životu, ali je važno znati koje su to naše sposobnosti i nedostaci, kao i interesovanja, kako bi znali u kom pravcu želimo da se krećemo. U današnjem poslovnom svijetu promjena karijere i interesovanja je nešto što je uobičajena pojava.

Sljedeća lekcija koju je Tea željela naučiti učesnike radionice je da mogu postati šta god žele. Kroz objašnjavanje pojmova fiksiranog mentaliteta (fixed mindset) i mentaliteta rasta (growth mindset), objasnila je učesnicima kako treba da razmišljaju da bi mogli konstantno napredovati.

Treća lekcija koju je Tea naučila na svom putu do posla koji voli je da “manje razmišlja, a više radi”. Objasnila je učesnicima da ukoliko ne znaju čime žele da se bave, potrebno je da prihvataju svaku priliku koja im se ukaže, kako bi pronašli sebe u onome što ih ispunjava. S druge strane, ukoliko znaš gdje želiš biti, treba odbiti sve one prilike koje te ne vode ka tom cilju, kako bi što više vremena i energije mogao usmjeriti upravo njegovom ostvarivanju. Tea je pokazala kako ona sebi postavlja ciljeve, i kako ih potom raščlanjuje na manje aktivnosti koji je do tog cilja vode. Takođe je pokazala kako vodi računa o rokovima i upravlja svojim vremenom, a njen nedjeljni kalendar ostavio je učesnike radionice bez teksta.

Lekcija koja je uslijedila je “Hrabro dijeli sa drugima”. Tea je govorila o tome koliko je njoj, na njenom profesionalnom putu, pomoglo pisanje bloga, kao i o tome šta potencijalnom poslodavcu može značiti to što ona ima blog.

Tokom posljednje lekcije naučili smo o tome koliko je značajno da sve što radiš ostavlja trag i čini svijet boljim mjestom.

Mijenjati svijet nije nešto o čemu maštamo, već svi imamo moć da učinimo nešto danas!

About The Author